Oranje dressuurruiters grijpen net naast teammedaille

Germany

De Nederlandse dressuurruiters zijn vierde geworden in de landenwedstrijd van de Olympische Spelen. In het Deodoro Equestrian Centre greep de formatie van bondscoach Johan Rockx net naast het brons. Duitsland won goud, Engeland zilver en de Verenigde Staten brons. Diederik van Silfhout en Hans Peter Minderhoud wisten zich vandaag wel te plaatsen voor de individuele finale die maandag verreden wordt.

Bondscoach Rockx is teleurgesteld over het missen van een medaille, maar tevreden over het presteren van zijn ruiters. “Ze gingen er volledig voor. Bij Edward Gal kwamen er daardoor een paar foutjes, maar dat is het risico als je de grens op gaat zoeken. Diederik heeft heel goed gereden en Hans Peter ging er ook volledig voor, ik ben zeker tevreden. De andere landen waren nu beter. Je ziet hier dat we nu die ene topcombinatie die we bij vorige kampioenschappen wel hadden missen. In het verleden hadden we Anky van Grunsven met Bonfire en later Salinero en Adelinde met Parzival en Edward Gal met Totilas en later Undercover. Dat is wel wat nu missen, die ene combinatie die het gemiddelde omhoog haalt.”

Technisch directeur van de KNHS Maarten van der Heijden is net als de bondscoach tevreden over het rijden van de Nederlandse ruiters. Hij uit wel zijn zorgen over de jurering die tijdens deze Olympische Spelen weer veel stof voor discussie opleverde. “De jurering behoeft duidelijk aandacht. Ik hoop dat in de Algemene ledenvergadering in november van de FEI iets gedaan wordt met het voorstel dat wij als KNHS in dienen. In het voorstel wordt gepleit om het hoogste en laagste cijfer per onderdeel dat door het jurycorps gegeven wordt te schrappen.”

In het individuele klassement is voormalig Rabo Talententeamlid Diederik van Silfhout met Arlando op plaats 11 de beste Nederlander. Van Silfhout was tevreden met zijn optreden: “Ik was blij. Ik moet zeggen dat de punten me wederom tegenvielen. Gisteren heb ik de Grand Prix proef terug gekeken en kon ik me er uiteindelijk nog wel in vinden met een dingetje hier en een dingetje daar. Maar nu heb ik er wel de pest over in. Op dit moment kan ik gewoon niet meer. Voluit is voluit, meer dan voluit bestaat niet. Ik vraag me dan af hoe ik nog meer punten moet krijgen, als je al voluit gaat. Ik baal daar echt van.”

Hans Peter Minderhoud is met Johnson op plaats 13 geëindigd en daarmee net als Van Silfhout geplaatst voor de individuele finale die maandag wordt verreden. “Ik vond Johnson stukken beter dan gisteren en had wel iets meer punten verwacht dan waar ik gisteren mee naar huis kwam, maar ik had nu twee procent minder. Johnson stond er nu veel beter aan. Gisteren moest ik het af en toe nog wel een beetje bij elkaar halen en dat was vandaag niet zo. Daardoor kon ik het allemaal veel meer afwerken. Ik was er eigenlijk heel blij mee. Gisteren kwam ik van het paard af en toen was ik ook echt heel moe. Nu heb ik ook hard gewerkt, maar ik heb nog wel normale benen en dat had ik gisteren niet.”

Edward Gal kwam met Voice op plaats 20 en is niet gekwalificeerd voor de Kür. Hij is wel de eerste reservecombinatie mocht er een uitvaller zijn. “Het was risico’s nemen en zien wat er zou gebeuren. Ik had teveel dingen die misgingen en dan gaan de punten naar beneden. Dat is op zich wel jammer, maar het is op de vierde plek blijven staan of omhoog kunnen komen in het klassement.” De Duitse Isabell Werth was vandaag toch wel iets verrassend de beste, zij wist Engelse favoriete Charlotte Dujardin met haar Valegro achter zich te houden.

Maandag staat voor de beste 18 combinaties van vandaag nog de afsluitende Kür op het programma. Met voor Nederland dus Diederik van Silfhout en Hans Peter Minderhoud aan de start.

Uitslag Landenklassement dressuur Olympische Spelen

Goud Duitsland – 81.936 Zilver Groot-Brittannië - 78.595 Brons USA – 76.667 4. Nederland – 75.517 Hans Peter Minderhoud - Johnson Diederik van Silfhout - Arlando Edward Gal - Voice Adelinde Cornelissen - Parzival Uitslag Grand Prix Special (kwalificatie voor individuele finale) 1. Isabelle Werth (GER) – Weihegold, 83.711%

2. Charlotte Dujardin (GBR) – Valegro, 82.983% 3. Dorothee Schneider (GER) – Showtime, 82.619% 11. Diederik van Silfhout – Arlando, 76.092% 13. Hans Peter Minderhoud – Johnson, 75.224% 20. Edward Gal – Voice, 73.655%

  • Deel dit artikel