Onderweg naar het CHIO 2021: Willem Greve

CHIO
NB Willem Greve Zypria S NED D515703

Spraken we eerder een zeer goedlachse Anne Meulendijks, nu hebben we een springruiter aan de telefoon die het duidelijk ook naar zijn zin heeft. Een echte Tukker met Twents accent en een lach die veelvuldig klinkt kenmerken dit gesprek. Het CHIO Rotterdam vindt hij geweldig en gebruikt als voetballiefhebber toepasselijk voor ons Rotterdamse concours de term “de klassieker”. Wederom komt het pannenkoekenhuis De Big in het verhaal voor. Met twee echte toppaarden verkeert hij momenteel in een luxe positie. Het enthousiasme voor de sport druipt er vanaf. Aan het woord is Willem Greve!

“Willem, hoe gaat het met je ?” is ook bij de Twent onze beginvraag. We hebben onze zin nauwelijks afgemaakt of hij barst enthousiast los: “Goed ! Ik ben niet ziek geweest en al mijn paarden zijn goed te pas. Highway TN, Carambole, Grandorado TN en Zypria S N.O.P., allemaal lijken ze in vorm. De hengsten hebben momenteel wel een dubbele agenda met de dekdienst erbij, maar ook dat lijkt geen probleem. Bij mij zelf is er mentaal niets meer aan te doen", grapt Willem, "maar fysiek ben ik goed in orde. Ik heb de concoursen erg gemist en de echt mooie wedstrijden, o.a. met het team, komen er nu aan. Ik ben al twee keer in Opglabeek geweest, heb de Sunshine tour gedaan, Indoor Brabant en nu beginnen de grote outdoor concoursen.

In eerste instantie vond ik de lockdown wel lekker. Het was eigenlijk wel goed, eens een tijdje rust in ons hectische bestaan. Maar op een gegeven moment was ik het zat. Ik mocht niet klagen hoor, want de handel ging best goed door, de hengsten dekten gewoon, er waren alleen geen wedstrijden. Dat was vooral voor de oudere paarden niet fijn, zij misten het ritme. Maar dat is geen ramp gebleken, het gaat nu snel weer de goede kant op en voor je het weet, is alles weer normaal”.

CHIO Rotterdam is een klassieker

Het is een inkoppertje, we weten het, maar we willen het zo graag horen, vindt Willem het fijn dat het CHIO Rotterdam doorgaat ? Hij kan het niet laten en grapt weer: “Ik vind het eigenlijk jammer. Nee zonder dollen, ik vind het geweldig en zie er naar uit. Rotterdam zal nooit eerder zo’n cruciale rol gespeeld hebben in de selectie. Tien dagen na afloop van het concours gaan de paarden voor Tokio al in quarantaine, het CHIO wordt belangrijker dan ooit dit jaar. Ik ga in normale jaren ook graag naar Rotterdam. Ik heb er mooie herinneringen aan waarvan de allermooiste toch wel uit 2016 komt, toen we met het team de landenwedstrijd wonnen (redactie - Willem zorgde er met zijn twee geweldige foutloze rondes met de KWPN hengst Carambole voor dat laatste ruiter Maikel van der Vleuten zijn tweede ronde niet eens meer hoefde te rijden). Net als iedereen denk ik bij Rotterdam aan pannenkoekenhuis De Big. Het is zo gezellig om daar te eten. Verder staat Rotterdam voor mij ook voor hoog niveau, mooie sport en historie, het is een klassieker, prachtig.

Komende dagen rij ik Valkenswaard 5*, daarna ga ik naar La Baule waar ik voor het team rij, daarna misschien Knokke en daarna staat Rotterdam in de agenda. Ik weet nog niet precies welke paarden ik naar welk concours meeneem, maar bij jullie zal ik in principe Grandorado, Carambole en Zypria S N.O.P. starten”.

We vragen Willem of hij zichzelf kansen toedicht voor Tokio. Menig andere ruiter beantwoordt deze vraag enthousiast, bij Willem komt zijn Twentse nuchterheid boven: “Daar kan en wil ik nog weinig over zeggen. De paarden moeten eerst goed in vorm zijn. Dat lijken ze en dan ga je natuurlijk nadenken, in principe wil je niets liever. Alleen die vorm moet ik zien te houden en liefst nog een beetje uitbouwen. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. Ik ga ook nog geen voorkeur paard noemen, als ik een keuze zou moeten maken, is dat een luxe probleem.

Ik hoop eerst dat iedereen goed uit deze situatie komt en dat we allemaal de draad weer op kunnen pakken. Ook vind ik dat dit Corona jaar ons heeft laten zien dat we moeten beseffen hoe bevoorrecht wij, springruiters, zijn. We zijn altijd zo gehaast, we genieten te weinig van wat we hebben !”

Mooie verstandige woorden aan een gezellig gesprek Willem! Een gesprek waarin je o.a. bijzonder lovende woorden hebt voor ons concours, waarvoor dank. We hopen dat we begin juli met getuigen kunnen zijn van een nieuw Rotterdams hoogtepunt in jouw carrière!

photo credits: Nils Boeser

  • Deel dit artikel