Onderweg naar het CHIO 2021: Laura van de Graaf

CHIO
CHIO EK 2019 jurycorps

We weten dat het CHIO Rotterdam veel fans heeft, op heel veel vlakken. Maar dat er ook de juryleden zo enthousiast zijn, wisten we niet. Maar nu wel. En daar zijn we trots op! Ze lacht vaak, is altijd vriendelijk, ziet er steeds uit alsof ze onderweg is naar een feestje en zelfs als ze aan het werk is op een ander concours, maakt ze ruim tijd voor ons. De liefde is wederzijds, we vinden het ontzettend leuk om haar eens aan het woord te laten: springjurylid Laura van de Graaf!

Iedereen die betrokken is bij de springsport zal haar herkennen, maar wie is Laura eigenlijk, we vragen haar zich voor te stellen. Even twijfelt ze, maar dan vertelt ze enthousiast: “Ik heb lang in het Zuid-Hollandse Dordrecht gewoond en was lid van de rijvereniging Dubbeldam en omstreken. Ik reed dressuur, ik sprong, dat was in de tijd dat je nog samen met een grote vrachtwagen naar wedstrijden ging. Later zat ik er zelfs in het bestuur. Ik zat in Rotterdam op school. Inmiddels woon ik al jaren in Brabant. Ik heb een zoon van 28 en mijn hele leven werk ik al bij Schwarzkopf Professional waar ik evenementen organiseer. Toen mijn zoon geboren werd, werd het rijden wat minder en ging ik jurycursussen volgen. Dressuur en springen, maar springen vind ik veel leuker. Heel actief was ik en ging van basis naar nationaal en tenslotte kreeg ik van de KNHS een uitnodiging om via Warendorf het internationale traject te beginnen. Naast mijn werk jureer ik dan ook regelmatig en als ik nog tijd over heb, tennis ik graag met een clubje van acht vrouwen.

Ik schat dat ik al 14 jaar op het CHIO jureer en dat doe ik met heel, heel veel plezier. Het allermooiste in al die jaren vond ik het EK in 2019, zo bijzonder om zo’n geweldig evenement mee te mogen maken in eigen land. Het klinkt raar om tegen jullie te zeggen, maar Rotterdam is echt mijn favoriete concours. De schitterende locatie, de landenwedstrijd en alles er omheen, geweldig! Indoor vind ik in Nederland Jumping Amsterdam heel mooi en in het buitenland ga ik graag naar Balve in Duitsland en Birmingham in Engeland. Balve is gekoppeld aan het Duits kampioenschap en is heel gemoedelijk”

Opeens viel alles stil

Laura heeft een baan waarin ze evenementen organiseert en ze is jurylid. Voor veel mensen was Corona raar, maar de wereld van Laura moet wel helemaal stilgestaan hebben, stellen wij ons voor. Dat bevestigt ze: “Ik was altijd 7 dagen per week actief en toen opeens viel alles stil. Op mijn werk werd iedereen naar huis gestuurd en alle evenementen werden gecanceld. Ik kon het vrij makkelijk accepteren, omdat ik wist dat iedereen in hetzelfde schuitje zat en hoe belangrijk het was. Een poosje heb ik helemaal niet gejureerd, maar in België werd de professionele paardensport gelijk getrokken aan de professionele voetbalsport en zodoende kon ik daar per 1 juli 2020 alweer aan de gang. In de winter heb ik wederom een poosje thuis gezeten en ook dat vond ik niet helemaal onprettig, ik wist waarvoor ik het deed. Maar nu we weer aan de gang zijn, vind ik het wel heel fantastisch. In de landen om ons heen zijn ze soms verder dan in Nederland. In Duitsland mag je als je twee keer gevaccineerd bent alweer naar evenementen.

Landenwedstrijd ouderwets op vrijdagmiddag

Van dit CHIO verwacht ik dan ook veel. Dat iedereen blij is en dat maakt dat de sport nog mooier is dan anders. Ruiters zijn blij om weer aan de gang te kunnen en erop gebrand om weer te presteren. Dat zal momenteel bij ieder concours zijn, maar gezien Rotterdam de laatste observatie is voor Tokio en het EK zullen de ruiters zo mogelijk nóg meer hun best doen. Ik verheug me nu al op de landenwedstrijd, dat wordt spannender dan ooit. Weer ouderwets op vrijdagmiddag, dat vind ik ook heel mooi. En natuurlijk die schitterende locatie en de parcoursbouwers die ook Tokio zullen bouwen, ik ben er trots op om ieder jaar weer deel uit te mogen maken van het CHIO Rotterdam. Als jury kijk ik puur zakelijk en laat me niet beïnvloeden, maar natuurlijk zijn er ruiters waar ik extra graag naar kijk. Zo vind ik Marc Houtzager geweldig, hij is zo rustig, maar staat er altijd. Marcus Ehning vind ik een stylist pur sang. Nederland heeft veel goede ruiters waarbij Willem Greve me momenteel extra positief opvalt. Rob Ehrens zal het nog moeilijk krijgen met het samenstellen van zijn team.

Het belangrijkste is dat we heel snel uit de Corona ellende komen. Dat we geen risico meer lopen om ernstig ziek te worden en ons normale leven weer op kunnen pakken. Als vervolg hierop hoop ik dat Corona geen spelbreker zal zijn voor Tokio en dat we mooie sport gaan zien, waar iedereen van kan genieten. En ... dat de Nederlandse sporters heel goed gaan presteren”.

Mooi gesproken Laura, we denken dat heel sportminnend Nederland deze mening deelt. Dank ook voor je mooie woorden over ons concours. Net als veel concoursen hebben wij en al onze relaties, sponsoren en vrijwilligers een moeilijke tijd achter de rug. Maar, we zijn er nog en gemotiveerder dan ooit om weliswaar een beperkt, maar geweldig CHIO 2021 neer te zetten. We zien er naar uit jou en je collega juryleden weer te begroeten, graag tot binnenkort in het Kralingse bos!

Op de foto van links naar rechts: Maria Cuervo Muniz, Sven Holmberg, Netty Thijsse, Laura van de Graaf, Willem Luiten, Joachim Geilfus.

  • Deel dit artikel