Onderweg naar het CHIO 2021: Dinja van Liere

CHIO
Dinja van Liere Hermes 3

“Zeeuwen bin zuunig” zeggen de inwoners van de provincie Zeeland over zichzelf en ook elders in het land is dat een veel gehoorde uitdrukking. Gelukkig is dat niet van toepassing op de punten die juryleden de Zeeuwse Dinja van Liere (30) tijdens de afgelopen wedstrijden toekenden. In tegendeel, Dinja reed met haar toppaarden Haute Couture en Hermès (beiden in eigendom van hengstenhouder Joop van Uytert) alleen maar topscores bij elkaar. Een serie starts die wel eens een heel mooi vervolg kan krijgen …… Maar nuchter als ze is, denkt Dinja daar nog niet echt aan. Dat is de goden verzoeken, eerst Rotterdam!

Het gaat goed met Dinja, hoewel ze wel besmet is geweest met het Corona-virus. Ze steekt van wal: “Het gaat goed met mij. Ik ben in het begin van de lockdowns wel besmet geweest, maar heb gelukkig geen symptomen gehad. Mijn paarden zijn in vorm en ik zie er nu al naar uit om bij jullie te mogen rijden. Na de lockdowns heb ik inmiddels al diverse keren gestart met mijn beide toppaarden. Eerst Tolbert en De Meern, allebei kaderwedstrijden. Vervolgens München, Haagen en het NK in Ermelo. Ik heb mijn extra tijd doordat alles stil lag goed besteed, al zeg ik het zelf. Alles op stal ging natuurlijk gewoon door en ik had de gelegenheid om rustig door te trainen. Ik heb me niet verveeld!

In de stad, maar toch in het bos

De eerste keer dat ik op het CHIO kwam, was in de tijd dat ik bij Hexagon werkte. Laurens van Lieren was toen directeur sportief in Rotterdam en wij gingen met het personeel kijken. Vervolgens mocht ik er zelf starten, 2 keer heb ik U25 gereden, een keer nationaal en een keer internationaal, beide keren met Hexagon’s Roumanda. Ik weet nog dat ik niet nerveus was, ik vond het gewoon geweldig om te mogen rijden, vooral in het hoofdstadion, super gaaf vond ik dat. Dit jaar is wel anders, ik mag nu de 5* tour rijden en zelfs voor het team. Waar ik eerst op de tribune zat, mag ik nu starten en nog wel in de landenwedstrijd, daar ben ik echt trots op en blij mee, super gaaf! Rotterdam is sowieso bijzonder. De locatie, in de stad, maar toch in het bos, zo mooi. En jullie hoofdstadion, ik noemde het al, dat vind ik echt heel gaaf”.

Het woordje gaaf komt in dit gedeelte van het gesprek wel heel vaak uit de mond van de Zeeuwse. Ze oogt en klinkt altijd nuchter, maar dit verraadt haar enthousiasme, misschien meer dan ze zelf wil toegeven. Geeft niets Dinja, leuk te horen!

Zeeland goed vertegenwoordigd

Tokio, de Olympische Spelen. Er wordt veel over gesproken momenteel. De dag na het CHIO Rotterdam maakt bondscoach Alex van Silfhout zijn team bekend. Gaat Zeeland vertegenwoordigd worden in Tokio ? Dinja: “Vast met Hans Peter en mij in het team is Zeeland goed vertegenwoordigd toch? Maar alle gekheid op een stokje, ik hoop het wel. Zoals we er nu voor staan, ziet het er goed uit. Maar er kan nog van alles gebeuren, mijn paarden zijn nog jong en relatief onervaren. Ik wil de goden niet verzoeken, maar als het loopt zoals gepland ……. Aan mij zal het niet liggen, ik heb mijn zenuwen onder controle en ben er klaar voor, sterker nog, ik denk dat ik in staat ben mijn zenuwen om te zetten in iets heel positiefs.

Haute Couture en Hermès hebben na het NK even rust gekregen. Daarna ga ik ze weer rustig opbouwen richting Rotterdam. Ze lopen geen wedstrijden meer tot het zover is. Ik heb geen tijd voor rust, er staan nog veel meer paarden op stal. Voor mezelf heb ik ook niets speciaals nodig, ik ben zeker van mezelf en mijn paarden. Bovendien leef ik ook met de gedachten dat de Olympische Spelen heel speciaal zijn, maar mijn leven hangt er niet vanaf. Ik ben gelukkig zoals mijn leven nu is, het is al heel bijzonder wat ik doe, vind ik. Ik ben stapelgek op beesten, niet alleen op paarden, maar ook op mijn 2 honden en mijn kat. Eigenlijk ben ik gek op alle dieren en vind dat ik bevoorrecht ben, dat ik van de paarden mijn beroep heb kunnen maken.

Volle tribunes geven een extra vibe

Voor nu ben ik ontzettend blij dat jullie CHIO door gaat. Wel vind ik het heel jammer dat het nog zonder publiek is, daar had ik wel op gehoopt. Vooral voor mijn ouders. Ze zijn inmiddels beiden gevaccineerd, het gaat met mij beter dan ooit en juist nu zou ik het zo leuk vinden als ze zouden kunnen komen kijken. Ook voor mezelf had ik trouwens op publiek gehoopt, volle tribunes geven toch een extra vibe ……. Hopelijk kunnen we snel weer voor volle tribunes rijden dat is voor elke sport van belang, voor de paardensport, maar ook voor andere sporten”.

Dat Zeeuwen nuchter zijn, wisten we al en onze gesprekspartner van vandaag bevestigt dat nog maar eens. Maar, tussen de regels door kan ze haar enthousiasme maar moeilijk verbergen. Alleen al door het gebruik van het woordje “gaaf”. Deze dertig jarige blondine straalt ook kracht en zelfvertrouwen uit. Respect voor je Dinja, wat je op jouw leeftijd al allemaal gedaan en bereikt hebt. We zullen er alles aan doen om de perfecte omstandigheden te creëren om jou en je paarden de laatste hindernis, om heel even in springtermen te spreken, te laten nemen richting Tokio. Graag tot in het Kralingse bos!

  • Deel dit artikel