Onderweg naar het CHIO 2021: Adelinde Cornelissen

CHIO
CHIO2018 226 Adelinde CORNELISSEN AQIEDO NED F CV7549

Ze moet wel goede herinneringen hebben aan Rotterdam, in 2011 werd ze er samen met haar Jerich Parzival Europees kampioene in zowel de Grand Prix Special als de Kür op muziek. Maar niet alleen in Rotterdam was ze succesvol. Sinds 2007 rijdt ze internationale wedstrijden en vult ze haar prijzenkast regelmatig bij. Jerich Parzival is inmiddels met welverdiend pensioen, maar zij gaat er weer voor: Adelinde Cornelissen!

We bellen altijd even vooraf als we iemand willen spreken, maar even is alles anders. Nu het CHIO 2021 definitief op de kalender staat en er nog minder dan 50 dagen af te tellen zijn, gaan dingen sneller dan normaal. De ruiters hebben er begrip voor en ook Adelinde wil meteen tijd voor ons maken. Lachend en vrolijk als altijd staat ze ons te woord: “Nu heb ik wel tijd ja, straks moet ik weer lesgeven tot 21:00uur. Het gaat hartstikke goed met me en ik ben gelukkig niet ziek geweest. Eigenlijk was het wel een komisch jaar. We zijn weer aan de gang. Alles heeft zijn voordeel, ik heb weliswaar een poos geen wedstrijden kunnen rijden, maar daar heb ik goed gebruik van gemaakt. Ik heb hard door getraind, de nodige puzzelstukjes uitgeprobeerd en nu zijn mijn paarden en ik er weer helemaal klaar voor, we gaan de goede kant weer op.

Inmiddels ben ik alweer twee keer internationaal op concours geweest. Naar Opglabeek in België met Governor en Aquido en naar Exloo met Governor en Flau de Baian. Verder heb ik het NK in Ermelo en jullie CHIO in mijn planning staan, beide observatiewedstrijden voor de Olympische Spelen. Misschien rij ik in de buurt ook nog wel een wedstrijdje, dat ligt er aan wat er georganiseerd wordt, wat nodig is en wat in de planning past.

Van de lockdown heb ik eerlijk gezegd weinig last gehad, ik heb niets te klagen. In het begin heb ik een poosje geen lessen gegeven, maar mijn paarden en stal gingen gewoon door. Ik kom eigenlijk altijd niet heel veel van huis; met mijn paarden rijden, lesgeven en sporten is mijn dag van 06.00 – 21.00 goed gevuld en verveel ik me niet. Mensen die vier hoog op een flatje wonen, dat snap ik dat die klagen, maar mij hoor je niet”.

We vragen Adelinde om een reactie op het bericht dat het CHIO Rotterdam doorgaat. De bekende schaterlach klinkt: “Dat is een inkoppertje ! Super, super, super natuurlijk ! Geweldig dat dit weer kan. Ik weet dat het voor organisaties in deze tijd ontzettend moeilijk is om iets te organiseren en wij ruiters moeten dan heel blij zijn als het lukt, dat mensen als jullie er alles aan doen om een concours door te laten gaan.”

Rotterdam is één van de observatiewedstrijden voor de Olympische spelen in Tokio. Gaan we Adelinde daar zien ? Haar antwoord is scherp: “Op de observatiewedstrijden zeker. Maar verder is het niet aan mij. Ik ga mijn uiterste best doen en daarna is het aan de bondscoach. Ik zal Aquido, Governor en Flau de Baian alle drie rijden tijdens de kwalificaties. Tot nu toe hebben ze alle drie super gelopen, maar ondanks dat Governor de minste kilometers heeft gemaakt, denk ik dat hij de grootste kans maakt. Het ziet er tot nu toe veelbelovend uit en we hebben nog even tot Ermelo en Rotterdam.

Ik hoop dat Rotterdam weer als vanouds een mooi concours wordt. Het is er altijd fijn rijden, maar dit jaar zal het extra bijzonder zijn. Opnieuw met elkaar genieten van mooie sport, daar gaan we voor!”

Dank voor je mooie woorden Adelinde. Samen met jouw enthousiasme was het een plezier om je weer te spreken. Graag tot op het 72e CHIO Rotterdam !

photo credits: Caroline van der Vecht

  • Deel dit artikel