NOP legt vijf paarden vast t/m Wereldruiterspelen

D14 Hosmar winnaar DWF0154

Jerich Parzival, VDL Groep Verdi, Keyflow, Alphaville en Vedet PB zijn de vijf paarden die door Stichting Nederlands Olympiade Paard zijn vastgelegd. De contracten lopen tot en met de Wereldruiterspelen volgend jaar in Normandië. “Dit zijn paarden waarvan we verwachten dat ze mee gaan doen om de medailles”, legde voorzitter Iko Sevinga vandaag in Maastricht uit.

De Stichting Nederlands Olympiade Paard werd in juni van dit jaar tijdens het CHIO Rotterdam nieuw leven ingeblazen. Doel is om potentiële medaillekandidaten te behouden voor Nederland. “Hoewel onze naam Nederlands Olympiade Paard is, is de focus niet alleen gericht op de Olympische Spelen. De wereldkampioenschappen zijn zeker zo belangrijk. Op advies van de gezamenlijke bondscoaches voor Senioren en Young Riders hebben we nu vijf paarden vastgelegd waarvan de bondscoaches de verwachting hebben dat deze volgend jaar medailles kunnen winnen tijdens de Wereldruiterspelen in Normandië. Het gaat om Jerich Parzival van Adelinde Cornelissen, VDL Groep Verdi van Maikel van der Vleuten, Keyflow waarmee Tim Lips zevende werd op het EK eventing en de para-dressuurpaarden Alphaville en Vedet PB van Frank Hosmar en Sanne Voets”, lichtte Sevinga toe.

In het verleden waren paarden die onder contract stonden bij Stichting NOP herkenbaar aan het voorvoegsel Olympic. "De regels van het IOC laten dat niet meer toe, omdat Olympic een beschermde naam is. De vijf paarden die nu vastgelegd krijgen het NOP achter hun naam", legde Sevinga uit.

Frank Hosmar is met Alphaville (Sandreo x Iglesias) een van de medaillekandidaten in Grade IV voor de komende wereldruiterspelen. In Londen wonnen ze dubbel brons tijdens de Paralympics. In Herning verbeterden ze zich met een zilveren EK-medaille in de afsluitende Kür op Muziek. Tijdens het afgelopen CHIO Rotterdam won Frank Hosmar met Alphaville de finale van de KNHS Paradressuur Trophy.

Jerich Parzival won dit jaar met Adelinde Cornelissen twee individuele bronzen medailles op het EK in Herning. De 16-jarige was in de Landenwedstrijd tijdens de titelstrijd in Herning ook het beste paard in het Nederlandse team dat zilver won. Tijdens de wereldbekerfinale afgelopen voorjaar en bij de Olympische Spelen in Londen wonnen Adelinde en Parzival zilver.

In Londen was VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) het jongste paard in het zilveren team. De afgelopen twaalf maanden won Maikel van der Vleuten met de hengst de Grote Prijzen van Al Ain, Lyon en Salzburg en maakten ze deel uit van het team op het EK in Herning en droegen ze bij aan de vierde plaats de finale van de FEI Furusiyya Nations Cup.


Vedet PB is een van de opvallende paarden in Grade III. In augustus won Sanne Voets met haar ruin goud, en versloeg daar de viervoudig Paralympisch kampioene, en zilver op het Europees Kampioenschap in Herning. In de reguliere wedstrijdsport brengt Sanne Vedet PB uit in de Prix St. Georges.

Tim Lips behaalde een mooie zevende plaats op het EK in Malmö met Keyflow (v.Colonel Collins xx) en tekende daarmee voor het beste individuele Nederlandse EK resultaat in de eventing in 20 jaar. De Nieuw Zeelandse volbloed was eerder dit jaar 15e in de viersterrenwedstrijd in Lühmühlen. Daarmee is Keyflow de best presterende Nederlandse eventer van het seizoen 2013.

  • Deel dit artikel