Nieuwe programmering CHIO Rotterdam aantrekkelijker voor publiek

Volle tribunes 10

Het CHIO Rotterdam vindt in 2015 plaats van 18 t/m 21 juni. Tijdens het evenement zullen 4 dagen lang uitsluitend spring- en dressuurrubrieken van het hoogste niveau plaatsvinden. De nieuwe programmering zal vooral bij de 5* dressuurrubrieken voor meer publiek zorgen. De landenwedstrijd dressuur op donderdag staat later op de dag geprogrammeerd zodat het gemakkelijker wordt voor de dressuurliefhebbers om de prestaties van hun sport-idolen bij te wonen. Daarnaast verhuist de GrandPrix Special naar de hoofdpiste op zaterdagmiddag, direct na het Rabobank kampioenschap van Rotterdam. De InterChem Kür op Muziek blijft op de vertrouwde zaterdagavond. Ook nieuw is dat naast de resultaten van de GrandPrix ook de resultaten van de Grand Prix Special en de Grand Prix Kür op Muziek dit jaar meetellen voor het resultaat van de FEI Nations Cup dressuur. Elk deelnemend land zal 2 ruiters in de Grand Prix Special en 2 in de Grand Prix Kür op Muziek uitbrengen. De belangrijke springrubrieken zoals de kwalificatie voor de Longines Grand Prix Port of Rotterdam (donderdag eind van de middag), Furusiyya FEI Nations Cup (vrijdag eind van de middag) en de Grote Prijs zelf (zondagmiddag) blijven op de gebruikelijke dag en tijd. Het programma van de bij de jeugd zeer geliefde kindermiddag op woensdag verhuist naar de zondagochtend.

Het bestuur en de organisatie hebben een bewuste keuze gemaakt om bij-rubrieken in het programma te schrappen. “Als we aansluiting willen houden met de allerbeste concoursen ter wereld, moet al onze aandacht uitgaan naar sport van het allerhoogste niveau. We merken dat het publiek vooral daarvoor komt. Daarom staan er op dit kortere maar veel betere programma uitsluitend nog internationale toprubrieken en finales van belangrijke competities,” aldus Yves Houtackers, directeur sportief Springen. Zijn collega, directeur sportief Dressuur Laurens van Lieren vult aan: “Wij rekenen er met deze nieuwe opzet op dat de 5* dressuur rubrieken veel meer publiek trekken. De latere start van de Grand Prix en de verhuizing van de Grand Prix Special naar de Rotterdampiste geeft de sport en de deelnemers het podium dat ze verdienen. Als vader vind ik overigens dat we de jeugd, een belangrijke doelgroep voor het CHIO Rotterdam, door deze aanpassing van het programma hun hoogtepunt niet mogen ontnemen. De altijd drukbezochte jeugdmiddag (voorheen op woensdag) is daarom verplaatst naar de zondagochtend.”

“Voor mij is Rotterdam altijd al heel bijzonder als echte thuiswedstrijd, zegt dressuuramazone Danielle Heijkoop. “Maar het is natuurlijk nog veel leuker als straks ook bij de landenwedstrijd en de Special de tribunes vol zitten. Onze oranjedressuurfans hoeven op donderdag tenminste niet meer op zo’n onmogelijk vroeg tijdstip naar het Kralingse bos te komen en de Special krijgt nu dezelfde publieksaandacht als de andere 5* rubrieken. Volle tribunes bij alle dressuurrubrieken in Rotterdam, dat lijkt mij geweldig!”

“Het is goed om te zien dat het bestuur van het CHIO haar programmering aanpast aan de wensen en eisen van internationale paardentopsport, zonder daarbij de voorkeuren en belangen van liefhebbers van deze sport uit het oog te verliezen,” zegt Mario van der List, Manager Marketing, Communications & Cooperative bij Rabobank Rotterdam namens de hoofdsponsor. “Alleen op deze manier blijf je een toonaangevende rol spelen bij de verdere mondialisering van deze topsport. Dat men daarbij ook niet de jeugd uit het oog verliest door die aan zich te binden met een mooi programma geeft aan dat men op een professionele wijze de toekomst van dit evenement zeker stelt voor ruiters en publiek.”

  • Deel dit artikel