Nieuwe peesblessure betekent einde sportieve loopbaan van Blauwendraad's O'Brien

Hoorn angelique 1

WANNEPERVEEN (KNHS) - Tijdens het maken van wat oefensprongen thuis van niet hoger dan één meter is de goedgekeurde hengst Blauwendraad's O'Brien, die in eigendom van mw. J.Nieberg, nu aan zijn linkerpees geblesseerd geraakt. "Dit betekent het definitieve einde van de sportieve loopbaan van deze hengst, die altijd opviel door zijn enorme vechtlustige mentaliteit", aldus zijn amazone Angelique Hoorn.

Tijdens de eerste manche van de landenwedstrijd in Calgary in september 2009 blesseerde Blauwendraad's O'Brien (Peter Pan x Goudsmid) in de landing de pees van zijn rechtervoorbeen. Hiervan herstelde de zoon van Peter Pan, die op grond van zijn prestaties door het KWPN werd goedgekeurd en tevens is goedgekeurd bij het AES en het NRPS, geheel en begin dit jaar namen Angelique en O'Brien deel aan een internationale twee sterren competitie in Zwolle, die ze wonnen. Verder eindigden ze dit jaar als tweede in de Grote Prijs van Mierlo en onlangs nam bondscoach Rob Ehrens deze combinatie op in het team dat van start ging in de landenwedstrijd die in Kopenhagen werd verreden. Tijdens deze wedstrijd bleef de combinatie in beide manches foutloos.
Onder Angelique Hoorn nam O'Brien deel aan de Nederlandse Kampioenschappen, die zij in 2007 winnend wisten af te sluiten. Op de Olympische Spelen in 2008 eindigde de combinatie individueel als negende en met het team werden zij vijfde. In 2007 en 2008 maakte de combinatie deel uit van het Oranje kwartet dat in het Zwitserse Sankt Gallende landenwedstrijd wist te winnen. Daarnaast eindigde het duo talloze malen bij de eerste tien in Grand Prix's, waarvan ze die in Mechelen en Zwolle in 2006 wisten te winnen. In 2008 zegevierden ze in de Grote Prijs van Zuidlaren en in 2009 werd de combinatie ze in de Grote Prijs van Geesteren tweede.
"We waren rustig thuis aan het trainen en na een sprongetje over een hindernis van amper een meter bleek dat nu de pees van het linkervoorbeen is geblesseerd. In Calgary liep hij, na een val, een blessure aan de pees van het rechtervoorbeen op. Ik heb aan O'Brien een ongelooflijk fijn paard met een enorme vechtersmentaliteit gehad. Anders was het hem nooit gelukt om zich na afwezigheid van ruim een jaar weer terug te knokken naar het niveau van landenwedstrijden. Dat is typerend voor deze hengst. Altijd willen meewerken en nooit een fout willen maken. Hij is nu vijftien en herstel is heel goed mogelijk, mede omdat de blessure lang niet zo ernstig is als de blessure die hij in Calgary heeft opgelopen. Toch heb ik besloten nu een punt achter zijn sportieve loopbaan te zetten en ik hoop dat hij door de Nederlandse paardenfokkers in staat wordt gesteld om heel veel kinderen te verwekken", aldus Hoorn.

  • Deel dit artikel