Nick Skelton wint Olympisch spingen, oranje springruiters zonder medailles naar huis

Skelly

De Nederlandse springruiters zijn er niet in geslaagd om een medaille te winnen tijdens deze Olympische Spelen. Jeroen Dubbeldam leek uitstekend op weg met zijn Zenith, maar twee honderdste tijdsoverschrijding leverde hem één tijdfout op en daarmee geen plaats in de barrage van de individuele titelstrijd. Dubbeldam werd uiteindelijk zevende.

In de zes combinatie sterke barrage was het uiteindelijk de Brit Nick Skelton die aan het langste eind trok. Net als bij de dressuur zat er aan deze Engelse zege ook een Nederlands tintje. Big Star werd geboren in het Noord-Hollandse Schoorl in de stallen van Cees Klaver. De Zweed Peder Fredericson werd met All-in winnaar van het zilver. Brons ging naar Canadees Eric Lamaze. Zwitserse titelverdediger Guerdat werd vierde.

Dubbeldam reed op de afsluitende dag van de Olympische paardensport een voortreffelijke eerste manche. Daarmee was hij een van de 13 combinaties die foutloos bleef. Ook de tweede manche zag er superieur uit, tot ontzetting van het hele Oranje kamp gaf de chronometer echter aan dat Dubbeldam twee honderdste van een seconde te lang over het parcours had gedaan. Dit leverde één tijdfout op en daarmee geen toegang tot de barrage. Een bittere pil voor topper Dubbeldam die wist dat dit de laatste maal was dat hij met Zenith in de ring verscheen. Het paard wordt zoals al lang bekend in september verkocht. “Ik heb hier geen woorden voor,” zegt een duidelijk geëmotioneerde Jeroen Dubbeldam. “Zenith heeft hij me nooit in de steek gelaten en nou ook niet. Alles klopte gewoon weer, dus voor mij in ieder geval een bevestiging dat ik alles weer goed heb gedaan om hier te staan. Het is jammer dat het de laatste keer was. Zenith is nog zo fit, hij speelt ermee. Ik heb het ergens laten liggen, anders was ik wel binnen de tijd geweest.” Na de finish keek Dubbeldam naar het scorebord en zag hij het slechte nieuws. “Dan zakt de grond onder je vandaan natuurlijk. Dan weet je dat het voorbij is. Dat was het dan.”

Ook bondscoach Ehrens is behoorlijk ontgoocheld over de pech van Dubbeldam. “Het is dubbel zuur. Dat Zenith verkocht wordt en het missen van de barrage. Maar dat eerste daar denk je na de finish natuurlijk niet in eerste instantie aan. Tenminste, ik niet en ik denk Jeroen ook niet. Daar is hij teveel sportman voor. Om dat moment is de enige gedachte die door je hoofd gaat, twee honderdste van een seconde buiten de tijd, geen barrage voor een medaille. Maar dat is sport, dat moet je kunnen incasseren en plaatsen. Inwendig voelde ik me vreselijk. Op dat moment ga je als coach natuurlijk ook door de grond heen. Dat is zuur en heel hard.”

“Deze combinatie heeft voor mij enorm veel betekend. Op vele fronten. Wat we in de laatste jaren samen gedaan hebben, de band die we samen opgebouwd hebben in drievoud: Zenith, Jeroen en ik. Dat is niet altijd even makkelijk geweest, maar dat heeft toch uiteindelijk enorm veel succes gebracht. En dat is een pakketje in mijn rugzak, waar ik ook in de toekomst kijkende, als coach zijnde, nog ongelofelijk veel aan ga hebben. Dat houdt in dat je niet alleen naar prestaties moet kijken, maar dat je heel intensief met je sporters bezig moet zijn. Sporters door en door moet kennen, de karakters moet kennen, en ook heel goed moet leren hoe iemand in elkaar steekt en waartoe hij in staat is.”

Harrie Smolders ging voor Nederland als eerste van start en kreeg direct op hindernis één een fout. Voor aanvang van de tweede manche besloot Smolders zijn troef Emerald terug te trekken. “De keus om niet meer te rijden heeft ook met het wedstrijdverloop te maken. Er zijn heel veel nullers en de kans op een medaille werd echt heel klein. De tweede manche was weer een heel zwaar parcours, in overleg met iedereen, ook met de eigenaar, en met het oog op de toekomst hebben we besloten om niet meer te rijden. Emerald doet altijd zo zijn best, als je echt nog reële kansen hebt dan ga je er natuurlijk voor, maar die waren er niet. Dit is zijn eerste echte kampioenschap, dan moeten we het paard ook een beetje in bescherming nemen.”

Tweede Nederlandse ruiter Maikel van der Vleuten kreeg met de wederom voortreffelijk springende Verdi een fout op de laatste hindernis van de eerste omloop. In de tweede manche kwam daar nog een springfout en een tijdfout bij. Van der Vleuten en Verdi kwamen daarmee op een uiteindelijke 20e plaats.

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS. “Bij topsport zit winst en verlies heel dicht bij elkaar. De afgelopen jaren vielen het dubbeltje net de goede kant op en nu net niet, dat kan volgend jaar wel weer zomaar anders zijn. We moeten niet doemdenken, we zitten hier zo dicht tegen de top. Ik vind het verschrikkelijk voor hem, maar Jeroen heeft hier weer laten zijn van absolute wereldklasse te zijn. We zijn heel sterk in de breedte van de paardensport, ik ben er van overtuigd dat er nog hele mooie jaren aan gaan komen.”

Uitslag Olympische Spelen springen

Goud Nick Skelton (Eng) – Big Star

Zilver Peder Fredericson (Zwe) – All Inn

Brons Eric Lamaze (Can) – Fine Lady S

7 Jeroen Dubbeldam – Zenith (1 strafpunt)

20 Maikel van der Vleuten – Verdi (4 + 5 = 9 strafpunten)

27 Harrie Smolders – Emerald (4, teruggetrokken)

  • Deel dit artikel