Negende dressuurtitel voor Edward Gal

JP IMG 0095 CHIO2018 256 Edward GAL GLOCKS ZONIK NED

Edward Gal heeft met overmacht zijn negende dressuurtitel binnengehaald. Met GLOCK’s Zonik N.O.P. won Gal de beide onderdelen van het NK Dressuur Gelderland en hij reed naar een prachtige score van ruim 83 procent in de Kür op Muziek. Hans Peter Minderhoud reed zijn jonge hengst GLOCK’s Dream Boy naar het zilver. Het brons ging naar Adelinde Cornelissen die in de Kür op Muziek ook op een knappe derde plaats eindigde achter Gal en Minderhoud.

Na een foutloze Grand Prix in de stromende regen op zaterdag stelde Edward Gal zijn kandidatuur voor zijn negende dressuurtitel. Ook in de Kür op Muziek was hij met zijn Deense hengst GLOCK’s Zonik N.O.P. met afstand de beste. Ondanks wat kleine foutjes beloonde de juryleden de proef met 83,425%, een score die internationaal ook meetelt.

“Stom hè, die fouten in de eners. Nou regent het niet en dan maak dat soort stomme fouten. Echt jammer. Ik had wel 86 procent kunnen scoren. Het leek wel of GLOCK’s Zonik N.O.P. vandaag dingen zag die hij gisteren niet zag. Hij was iets minder geconcentreerd, iets afgeleid. Ik moet gewoon regen hebben”, grapt Gal.

“Ik ben absoluut tevreden. Altijd lekker als je goede scores krijgt. Nu eerst even rust en dan bouwen we weer op naar het WK.” Tijdens de Wereldruiterspelen in het Noord-Amerikaanse Tryon hoort Gal zeker bij de kandidaten die namens TeamNL gaan strijden om de medailles.

“Dit was pas de eerste Kür van GLOCK’s Dream Boy. Dat ging niet slecht”, vertelt Minderhoud met zijn Zeeuws gevoel voor understatement. Het Kür-debuut werd beloond met een prachtige score van 81,435 procent. “Ik had deze proef twee weken geleden thuis door gereden. Ik dacht: oke, dat gaat wel goed. Ik concentreerde me in de training vooral op de Grand Prix en ik had op de andere wedstrijden altijd voor de Special gekozen, omdat ik vond dat Dream Boy nog echt proeven moest leren lopen. We hebben de Kür van mijn vorige toppaard GLOCK’s Flirt aangepast en dat past heel goed bij Dream Boy.”

Hoewel Minderhoud met zijn zwarte hengst tweede was in de Grand Prix, het eerste onderdeel van het NK, was hij toch niet helemaal tevreden. “De voorbereiding voor de Grand Prix van gisteren was niet helemaal optimaal. Het is nog een jong paard en je kunt niet verwachten dat het altijd goed gaat. Ik voel echt dat er nog veel progressie in zit. Op naar Tryon, naar het WK.”

Nicole Werner is de trainer van Gal en Minderhoud en is tevreden over het goud en zilver van haar pupillen. “Ik ben er blij mee. Ik denk dat er het één en ander nog beter kan. Voor nu is het goed. De echte topvorm zullen we straks in Tryon moeten hebben, die is er zeker nog niet. De Grand Prix in de regen van Edward gisteren was foutloos. Ook goed om te weten dat Zonik blijft lopen als het zo regent. Dat is niet iets wat je thuis oefent. Voor nu ben ik zeker tevreden.”

“Ik ben heel blij met brons”, lacht Adelinde Cornelissen. “Aqiedo liep super goed. Hij heeft de laatste tijd mega de stijgende lijn te pakken. Technisch was het nooit zo’n probleem, maar hij moest leren wat het was om in de ring te lopen. Het lijkt er op of Aqiedo het echt leuk gaat vinden. En dan gaat het goed. Ik denk nooit na over verwachtingen, maar ik ben super blij mee met brons. Leuk.”

Uitslag NK Dressuur 2018

GOUD Edward Gal (Oosterbeek), GLOCK’s Zonik N.O.P. (v.Blue Hors Zack), 162,870

ZILVER Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek), GLOCK’s Dream Boy (v.Vivaldi), 156,152

BRONS Adelinde Cornelissen (Nijkerk), Aqiedo (v.Undigo), 152,717

  • Deel dit artikel