Nederlandse springruiters finale FEI Longines Jumping Nations Cup

FEI
Whats App Image 2021 10 03 at 20 05 37

De springruiters van TeamNL hebben het buitenseizoen op magistrale wijze afgesloten met een indrukwekkende overwinning in de Longines FEI Jumping Nations Cup Finale in Barcelona. Daarmee gaat de prestigieuze titel, die voor het laatst in 2017 gewonnen werd, mee terug naar Nederland.

Parcoursbouwer Santiago bouwde in de piste van Real Club de Polo een faire maar zware proef, waarin het venijn vooral in de laatste lijn bleek te zitten. Nederland was niet als favoriet naar Barcelona vertrokken, maar bondscoach Rob Ehrens hield vooraf al rekening met een goed resultaat. Afgelopen vrijdag was de goede vorm al zichtbaar toen het team zich als derde wist te plaatsen voor de alles beslissende finale ronde van vandaag.

Goede start

Maikel van der Vleuten kwam als eerste ruiter van teamNL de piste in met zijn olympische bronzen troef Beauville Z. Net als op de openingsdag reed Van der Vleuten opnieuw een knappe foutloze ronde. Hiermee deed hij niet alleen zijn team een groot plezier, ook kwam hij in aanmerking voor de extra geldbonus die gekoppeld was aan het rijden van twee nulrondes.

Als tweede ruiter voegde Willem Greve met zijn Carambole een vlekkeloze rit toe aan het resultaat van TeamNL. De 17-jarige Carambole toonde zijn uitstekende vorm door geen balk aan te raken. Met twee nulritten kreeg het team van Rob Ehrens halverwege de startlijst zicht op het podium.

Sublieme finish

Sanne Thijssen leek met haar gretig springende Con Quidam RB op de derde nulrit voor Nederland af te stevenen, maar de combinatie kreeg in het zicht van de haven een springfout in de driesprong. Na de rit van Sanne stond Nederland nog steeds op de gedeelde eerste plaats samen met Olympisch kampioen Zweden. Doordat de laatste Zweedse ruiter springfouten maakte, had Harrie Smolders het goud in handen toen hij met Monaco de ring binnen reed. Smolders moest dan wel foutloos en binnen de tijd blijven. In een voorwaartse uitgekiende rit kwam de combinatie nergens in de problemen en sleepte zonder fouten de overwinning voor Nederland in de wacht. “De opdracht was makkelijk”, grapte Smolders na afloop. “Ik moest nul rijden van de jongens, dus dat heb ik gedaan.”

Na afloop vertelden bondscoach Rob Ehrens en zijn ruiters enthousiast over de finale:

Bondscoach Rob Ehrens gaf zijn team vooraf al kansen in de finale. “Ik ben erg blij, mijn team heeft het geweldig gedaan. Zonder mij, want ik ben een beetje kreupel, dus ik stond hier langs de zijlijn. Ze hebben laten zien hoe sterk Nederland is. Afgelopen jaar was een beetje een worsteling; We lieten goede dingen zien, maar het kwam er niet iedere keer goed uit. Nederland heeft een stabiele groep topruiters die hun paarden heel goed managen en die alles voor het land willen doen.” Ehrens was ook vol lof over het concours in Barcelona. “Super dat het is georganiseerd en dat we konden deelnemen. Onwijs veel complimenten voor de organisatie.”

Voor Willem Greve werd de finale in Barcelona een bijzonder evenement. “Het is altijd goed om deel uit te maken van het winnende team, zeker op zo’n speciale show als dit.” Greve is blij met de prestatie van zijn 17-jarige Carambole. “Ik heb zoveel aan dit paard te danken, hij betekent veel voor me. Ik zou willen dat hij de persconferentie kon geven, want hij verdiende deze overwinning. Het is mooi dat hij nu aan de hele wereld heeft laten zien hoe goed hij nog op deze leeftijd is.”

Greve heeft Carambole al sinds zijn vierde op stal staan. ”Thuis is hij een beetje lui, maar hij weet wat hij moet doen in de ring. Ik heb een plan gemaakt richting Barcelona en dat heeft goed uitgepakt. Aan het pensioen van Carambole wil ik nu nog niet denken, we gaan eerst dit vieren. Ik wil hem op zijn hoogtepunt uit de sport halen, en dat is dit wel. Eerst thuis maar eens kijken wat we gaan doen”, besluit Greve.

Ook Sanne Thijssen had alleen maar lovende woorden voor haar paard: “Hij draait een heel goed seizoen, na zijn blessure is hij beter dan ooit teruggekomen. Ik ben heel blij met hem, hij is echt een persoonlijkheid. Gelukkig was de balk van vandaag geen probleem. Ik hoop Con Quidam in vorm te houden komende tijd. Ons team was ook geweldig, ik ben trots op iedereen!”

Maikel van der Vleuten: “Het is geweldig om deel uit te maken van het Nederlandse team, dat geeft altijd iets extra’s. We waren hier met vijf goede ruiters en met vijf goede paarden. Beauville is al een paar maanden in de juiste vorm, dus ik keek er naar uit. Ik ben heel blij met dit paard, hij vecht er altijd voor.” In Barcelona kwam Maikel als eerste teamruiter aan de start. “Als je dan foutloos rijdt geeft dat een goed gevoel”, meent de doorgewinterde ruiter.

Harrie Smolders zit met zijn Monaco in de goede flow: “Het is zijn eerste Nations Cup, dus dit was geen slecht begin. Monaco is heel goed, lichtvoetig, en verraste mij in deze dikke proef.” Smolders kon als laatste ruiter goed omgaan met de druk: “De resultaten lagen dicht bij elkaar en dan komt het vaak aan op de laatste ruiter en hindernis. We weten met parcoursbouwer Varela wat we kunnen verwachten. Ook vandaag, het waren mooie maar moeilijke lijnen.” Het eindresultaat mocht er dan ook zijn. “Wij werken allemaal hard, en geloven erin. Daarom zijn we terug aan de top”, concludeert Smolders.

Uitslag Longines FEI Nations Cup 2021:

1. Nederland, 0 strafpunten

Maikel van der Vleuten - Beauville Z (v.Bustique), 0 strafpunten

Willem Greve - Carambole (v.Cassini I), 0 strafpunten

Sanne Thijssen- Con Quidam RB (v.Quinar), 4 strafpunten

Harrie Smolders - Monaco (v.Cassini II), 0 strafpunten

2. Ierland, 1 strafpunt

3. België, 4 strafpunten

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen

  • Deel dit artikel