Nederlandse springequipe wordt tweede in Rome

S6 Vrieling FEI 1

In de eerste wedstrijd waar Nederland voor de punten ging in de Furusiyya FEI Nations Cup competitie eiste het Oranje kwartet onder leiding van bondscoach Rob Ehrens de tweede plaats op. De Nederlandse equipe acteerde uiterst sterk en eindigde met negen strafpunten op één enkel strafpuntje achter België.

Na de eerste manche stond Nederland nog vierde, maar dankzij foutloze ritten van Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) en Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi N.O.P. (Quidam de Revel x Landgraf I) klom ons land langzaam maar zeker omhoog. Dat de Belgen net niet verslagen werden kwam omdat Gerco Schröder en Glock's London (Nabab de Reve x Chin Chin), die in de eerste manche soeverein foutloos waren gebleven, op de allerlaatste hindernis een foutje moesten incasseren.

Bondscoach Rob Ehrens baalde een beetje na die tweede plek. "Ik had graag hier willen winnen en we waren er heel dicht bij. Erger nog, de overwinning zat er echt in. Wat echt jammer was dat Gerco net iets te open naar de allerlaatste hindernis reed en daar die fout kreeg. Gerco keek naar de klok en zag dat hij amper binnen de tijd kon rijden, waardoor hij de fout maakte in de haast om aan de finish te komen", aldus Ehrens, die onder de indruk was geweest hoe de Nederlandse paarden in de beide manches hadden gesprongen. "Jammer waren de twee fouten van VDL Bubalu in de tweede manche. In de eerste manche was de hengst topfit en waardoor de twee fouten ontstonden in de tweede ronde, dat moet ik terugkijken op de video".

"Het was best een lang lijn van de dubbel naar die laatste sprong en ik kon de tijd zien, waardoor ik wist dat ik krap zat. Misschien overreed ik London net iets, maar als het goed was gegaan had niemand iets kunnen zeggen", aldus Schröder die van mening was dat London beide manches fantastisch had gesprongen. "Natuurlijk hadden we graag in Rome willen winnen. Aan de andere kant hadden we op voorhand getekend voor deze tweede plek in een veld van wereldklasse".

Maikel van der Vleuten, die na een ijzersterke eerste manche geconfronteerd werd met een foutje op de allerlaatste hindernis, baalde daarvan behoorlijk. "Ik kwam over de één na laatste hindernis en zag dat de tijd krap was. Daardoor probeerde ik iets te versnellen en werd daardoor mogelijk iets onrustig, waardoor dat foutje ontstond", aldus Maikel, die tijdens de ereronde tot zandruiter werd gebombardeerd. "VDL Bubalu kwam voorbij gegaloppeerd en daar reageerde Verdi, ook een hengst, iets narrig op. Hij maakte een bokkensprong en kiepte achter hoog op, waardoor hij in de landing struikelde en ik er afviel. Met het paard en met mij is alles gelukkig best in orde", aldus Maikel.

Jeroen Dubbeldam, die met Zenith SFN op dit niveau debuteerde, was zeer tevreden. "Het foutje in de eerste manche op de steilsprong was jammer, maar verder sprong Zenith SFN zeer overtuigend. Voor ons was het een debuut op dit niveau en dan blijkt een landenwedstrijd toch iets anders te zijn dan een Grote Prijs. Nu moest Zenith voor het eerst tweemaal kort achter elkaar een wedstrijd lopen, maar voor mijn gevoel was dat geen probleem voor hem. Dit geeft vertrouwen, temeer omdat ik het gevoel heb dat hij er totaal niet van heeft geleden".

Het was een uitermate spannende landenwedstrijd. In de eerste manche moest Jeroen Dubbeldam, als tweede starter in het veld, een fout accepteren op de golvende steilsprong na de sloot. Maikel van der Vleuten kreeg met VDL Groep Verdi N.O.P. een fout na een fantastische rit op de allerlaatste hindernis. Jur Vrieling bleef met VDL Bubalu (Quidam de Revel x Nimmerdor) foutloos, maar moest helaas door een minimale overschrijding van de tijd één strafpunt accepteren. De laatste starter van het Nederlandse Oranje kwartet Gerco Schröder hield op onnavolgbare wijze de lei helemaal schoon. Nederland stond met vijf strafpunten na die eerste manche vierde, achter Groot-Brittannië met nul strafpunten, terwijl België en België de tweede plek deelden met vier strafpunten.

In die tweede manche kwam Nederland met foutloze rondes van Dubbeldam en Van der Vleuten ijzersterk terug. Vrieling moest met VDL Bubalu negen strafpunten accepteren en omdat de Duitsers en de Britten waren terug gevallen moest Gerco de laatste Belgische ruiter Nicola Philippaerts onder druk zetten met een foutloze rit. Immers, met een foutloze rit van Schröder zou Philippaerts met Forever D'Arco ter Linden ook foutloos moeten rijden om de zege voor België veilig te stellen. Net als in de eerste manche bij Maikel van der Vleuten het geval was bleek voor Gerco in de tweede ronde de allerlaatste hindernis een paar millimeter te hoog, waardoor Philippaerts zich een foutje kon permitteren. Dat foutje maakten ze ook, maar bleven wel binnen de tijd, waardoor de Belgen de wedstrijd wisten te winnen met één punt voorsprong op Nederland. Duitsland werd derde en de Britten eindigden als vierde.

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup Rome:

1) België - 8

2) Nederland - 9

- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) - 4 / 0

- Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi N.O.P. (Quidam de Revel x Landgraf I) - (4) / 0

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 1 / (9)

- Gerco Schröder (Tubbergen) - London (Nabab de Reve x Chin Chin) - 0 / 4

3) Duitsland - 12

4) Groot-Brittannië - 20

5) Ukraïne - 23

6) Frankrijk - 25

7) Quatar - 26

8) Italië -36

Tussenstand Nations Cup 1e divisie na 3 wedstrijden:

1) Frankrijk - 245 (3 wedstrijden)

2) België - 165 (2 wedstrijden)

3) Zwitserland 150 (2 wedstrijden)

4) Spanje 112.5 (2 wedstrijden)

5) Nederland - 90 (1 wedstrijd)

6) Duitsland - 80 (1 wedstrijd)

7) Ierland - 75 (1 wedstrijd)

8) Groot-Brittannië - 70 (1 wedstrijd)

9) Ukraïne - 60 (1 wedstrijd)

10) Zweden - 50 (1 wedstrijd)

  • Deel dit artikel