Nederlandse para dressuurruiters presteren overtuigend op EK

EK Para

HERNING (KNHS) - De Nederlandse para-dressage ruiters hebben op het EK in het Deense Herning uitermate sterk gepresteerd. Met name in de Freestyle op zondag sloegen de Nederlandse ruiters toe. Sanne Voets eiste individueel op goud, terwijl Frank Hosmar zilver binnen wist te halen. In totaal werden door de Nederlandse para-dressage ruiters één gouden en drie zilveren medailles op dit EK veroverd. Door een iets tegenvallende prestatie op de eerste dag kon het Nederlandse landenteam niet verder komen dan een vijfde plaats.

Sanne Voets sluit EK af met gouden medaille

Sanne Voets en Vedet Pb pakten de gouden medaille in de Freestyle Grade III, dankzij een perfecte rit. De proef die deze combinatie neer wist te zetten was niet alleen weergaloos mooi, maar ook exact op de muziek en nergens was ook maar de kleinste hapering te bespeuren. "Ik mag dan hebben gewonnen en Europees Kampioen zijn geworden in Grade III, maar eigenlijk komt alle eer mijn paard Vedet toe. Hij is de eigenlijke kampioen! Ik denk dat geen enkel paard de afgelopen tijd zo goed heeft gepresteerd als Vedet", aldus een geëmotioneerde Voets, voor wie de seconden dat zij op de uitslag van haar rit moest wachten uren leken te duren.

Sanne Voets heeft deze Freestyle Kür geheel zelf vorm gegeven en overal wist ze exact op de muziek haar onderdelen te plaatsen. De galopwissels in galop werden schitterend uitgevoerd, net als de eenvoudige galopwissels. De stap was loepzuiver en ruim. De drafonderdelen werden met een schitterende oprichting bergop uitgevoerd en ook in de galop wist de combinatie te overtuigen. Nergens een foutje, steeds de perfecte harmonie en balans tussen wat de combinatie liet zien in de ring en de muziek.

Zilver voor Frank Hosmar en Alphaville

In Grade IV hebben Frank Hosmar en Alphaville een topprestatie geleverd door als tweede te eindigen. Samen reden ze een weergaloze Kür, die terecht hoog door de jury werd beoordeeld. "Er was nergens last van welke spanning dan ook en ik kon er gedurende de hele proef steeds beter aan rijden. Dat geeft een heel goed gevoel", aldus Hosmar direct na de proef. Tegen de Britse Sophie Wells met Valerius (v. Flemmingh) is geen kruid gewassen en zij won dan ook goud, terwijl het brons was weggelegd voor de Deense Line Thorning Jörgensen met Di Caprio.

Even zag het er naar uit dat de combinatie zichzelf op achterstand zette doordat de muziek die de rit begeleidde op het moment begon dat Frank het teken gaf. "Vaak duurt dat een paar seconden, maar nu begon de muziek direct en dat verraste me even. Daardoor kon ik niet op X halthouden maar moest ik iets eerder halthouden en groeten. Dan loop je het risico dat je achter de muziek aan gaat rijden, maar gelukkig had ik vrij snel weer de aansluiting bij de muziek gevonden, waardoor ik er voluit tegenaan kon gaan. Voor mijn gevoel groeiden we in de proef en moet het tweede drafgedeelte er nog mooier uit hebben gezien dan het eerste gedeelte. In dat tweede gedeelte liep Alphaville misschien net iets meer bergop. Waar ik ook heel blij mee ben is dat we de galopwissels ook weer op een wijze hebben laten zien zoals ze bedoeld zijn. Met rust en expressie en exact op de muziek", aldus Hosmar.

Demi Vermeulen net naast podium

In Grade II zijn Demi Vermeulen (Zevenaar) en Vaness als vierde geëindigd. In de Freestyle reed Demi een mooie wedstrijd, die door vier van de vijf juryleden beloond werd met het brons. Eén jurylid, de Britse Sarah Leitch, waardeerde de proef van Demi als enige lager dan de rit van de Duitse Britta Näpel. Haar verschil was ruim 10% tussen beide combinaties, in het voordeel van Näpel die daardoor het brons veroverde en Vermeulen van het podium stootte.

Demi Vermeulen baalde. "Ik heb de wedstrijd van gisteren achter me gelaten, door er niet meer aan te denken. Daardoor heb ik goed geslapen en me rustig voorbereid op de rit van vandaag. Ik denk dat ik sterk heb gereden en dat Vaness in de aanleuning mooier was dan gisteren", aldus Vermeulen. Die inschatting van de amazone was een juiste, waardoor zij gedurende de gehele proef een uiterst vriendelijk beeld wist te realiseren. Daarnaast toonde Vaness zich van haar meest actieve zijde, waardoor de impuls in de draf zeer aansprak. Misschien dat Vaness in de verruimingen een fractie meer bergop had mogen lopen. De overwinning in deze Grade ging naar de Britse Natasha Baker met Cabral, die Angelika Trabert uit Duitsland met Ariva Avanti naar het zilver verwees.

Nicole den Dulk kan terugkijken op sterk gereden EK

Nicole den Dulk heeft als debutante ijzersterk gepresteerd met Fifty Fifty. Zij moest op zondagochtend als eerste van haar Grade 1B de proef rijden en toverde de jury een mooie Kür voor, maar zij eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats met een achterstand van slechts 0.4% op brons. Nicole reed haar Freestyle actief en met veel impuls. In de verruimingen in stap had Fifty Fifty iets nageeflijker mogen zijn, maar in de uitgestrekte drafreprises dekt haar paard veel bodem en de muziek past zeer goed bij haar rit. "Het is natuurlijk jammer dat ik op zo'n kleine afstand van het brons ben geëindigd, maar vantevoren had ik me als doel gesteld bij de eerste vijf te eindigen en dat is gelukt! Vanaf nu gaan we gewoon keihard doorwerken richting de WEG", aldus Nicole, die met een tevreden gevoel op haar debuut terugkijkt.

  • Deel dit artikel