Nederlandse paardensport met sterke teams naar Rio!

Rsz diederickvansilfhout arlando

In Braziliaanse sferen presenteerde paardensportbond KNHS na afloop van het NK Dressuur de ruiters en amazones die Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de Spelen in Rio.

Technisch directeur Maarten van der Heijden kijkt met vertrouwen vooruit: “We hebben reële ambities om met eremetaal terug te komen. We gaan naar Rio de Janeiro met kansrijke, ervaren combinaties die bewezen hebben te kunnen presteren. Bij de dressuur, het springen en de para-dressuur zijn de kansen op medailles er zeker. Daar doen we echt mee met de wereldtop.. Een top zes klassering moet voor het eventingteam mogelijk zijn.”

Dressuur

De bekendmaking volgde direct na de huldiging van Diederik van Silfhout met Arlando N.O.P. als Nederlands kampioen dressuur. Samen met Edward Gal op Glock’s Voice, Hans Peter Minderhoud en Glock’s Johnson TN N.O.P. en Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival vormt hij het dressuurteam. Madeleine Witte-Vrees en Cennin zijn aangewezen als reserve-combinatie, totdat de paarden op 1 augustus vertrekken. Bondscoach Johan Rockx: “In de breedte hebben we een heel sterk team. De scores liggen heel dicht bij elkaar. Als je die bij elkaar optelt dan doen we zeker mee in de strijd om de medailles in Rio. Vier jaar geleden nam het team vanuit Londen zilver mee terug, vorig jaar wonnen ze de Europese titel. Onze combinaties zijn ervaren en presteren goed. Het worden spannende weken, maar ik zie het als een hele mooie uitdaging.”

Springruiters

De springruiters, regerend Europees- en Wereldkampioen met het team en winnaars van teamzilver in Londen, horen in Rio de Janeiro tot de favorieten. Tijdens dit seizoen wonnen ze al de landenwedstrijden in La Baule en tijdens het CHIO Rotterdam. Het team bestaat uit Europees- en Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P., de nummer twee van de wereldbekerfinale in april, Harrie Smolders en Emerald N.O.P., Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P en Jur Vrieling met VDL Zirocco Blue N.O.P., meereizende reserve is Gerco Schröder met Glock’s London N.O.P.. Bondscoach Rob Ehrens: “Ik ben heel blij met dit team. Alle vijf mijn ruiters hebben kampioenschapservaring en kunnen het karwei echt afmaken als het moet. Het maakt niet uit op welke plaats in het team ik ze zet. We horen bij de favorieten. De vijf paarden zijn fit-to-compete, we gaan er voor.”

Eventing

Bondscoach Martin Lips vertelt over de verwachting van het eventingteam. “In 2014 en 2015 hebben we ruimschoots aan de eisen voldaan die nodig waren om ons voor Rio te kwalificeren. Daar was ik heel blij mee en ben nu trots dat we er ook staan met een team. De weg was afgelopen maanden niet makkelijk, maar we zijn er klaar voor. Met het team gaan we voor een top zes klassering. Wil je individueel vooraan meedoen dan moet je goed dressuur rijden, snel zijn in de cross en foutloos springen, is mijn verwachting, maar het belangrijkste is dat we met het team gaan voor een mooie klassering.” Het team bestaat uit: Merel Blom en Rumour Has It N.O.P., Tim Lips en Bayro N.O.P., Alice Naber-Lozeman met ACSI Peter Parker en Theo van de Vendel met Zindane. Deze vier ruiters waren ook lid van het team dat vorig jaar op het EK als vierde eindigde. Merel en Tim waren lid van het team dat historisch brons won op het WK in 2014.

Para-dressuur

Het para-dressuurteam hoort bij de medaillekanshebbers in september in Rio. Bondscoach Joyce Heuitink heeft intensieve jaren achter de rug. “De aanloop naar Rio is een lange geweest met veel hoogtepunten. We hebben veel succes gehad op de wereldruiterspelen in 2014 en op het EK in 2015. Eigenlijk wist iedereen de vorm voort te zetten of het zelfs nog beter te doen. Soms met hetzelfde paard, soms met een ander paard en er zijn zelfs hele nieuwe combinaties. Ik denk dat we naar de Paralympics kunnen afreizen met een op vele vlakken sterke ploeg: rijtechnisch, kwaliteit van de paarden en mentaal.”

Het team bestaat uit:

Grade 1B:

Nicole den Dulk met Wallace N.O.P., en Estée Gerritsen met Exquis Onassis.

Grade 2: Demi Vermeulen met Burberry

Grade 4: Frank Hosmar met Alphaville N.O.P.

Individueel wordt afgevaardigd Rixt van der Horst met Caraat.

Olympisch programma paardensport 2016

Vrijdag 5 augustus Openingsceremonie

Zaterdag 6 augustus Dressuur eventing, deel 1

Zondag 7 augustus Dressuur eventing, deel 2

Maandag 8 augustus Cross Country eventing

Dinsdag 9 augustus Springen eventing

Woensdag 10 augustus Dressuur, Grand Prix deel 1

Donderdag 11 augustus Dressuur, Grand Prix deel 2

Vrijdag 12 augustus Dressuur, Grand Prix Special

Zaterdag 13 augustus Springen, training

Zondag 14 augustus Springen, snelheid en wendbaarheidswedstrijd

Maandag 15 augustus Dressuur, Kür op Muziek

Dinsdag 16 augustus Springen, Landenwedstrijd deel 1

Woensdag 17 augustus Springen, Landenwedstrijd deel 2

Vrijdag 19 augustus Springen, Individuele finale 2 ronden

Paralympisch programma paardensport 2016

Woensdag 7 september Openingsceremonie

Zondag 11 september Team Test Grade IB / Grade III

Maandag 12 september Team Test Grade IV / Grade IA

Dinsdag 13 september Team Test Grade II / Individual Championship Test Grade III

Woensdag 14 september Individual Championship Test Grade IV / Grade IB

Donderdag 15 september Individual Championship Test Grade II / Grade IA

Vrijdag 16 september Kür op Muziek alle Grades

Houd #ruitersinoranje in de gaten! Wil je onze paardensporters volgen op de weg naar Rio de Janeiro? Via www.ruitersinoranje.nl en Ruiters in Oranje op Instagram, Facebook en Twitter blijf je op de hoogte van alle ins & outs. Voor meer informatie over de internationale hippische sporters ga je naar www.fei.org of volg je de #TwoHearts en #RoadToRio campagne van de FEI op Facebook, Instagram en Twitter.

  • Deel dit artikel