Nederlandse paardensport: garantie voor eremetaal

Grunsvenvan A kur DWF 6190

De olympische ruiters en amazones die ons land gaan vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kunnen, veelal met andere paarden, terugvallen op de nodige olympische ervaring. Sterker nog, de helft van de huidige equipe is al gelauwerd met eremetaal. Jeroen Dubbeldam heeft zelfs het hoogst haalbare in zijn bezit. Met De Sjiem won hij het individuele goud tijdens Sydney 2000. En wat te denken van Adelinde Cornelissen? Zij behaalde vier jaar geleden in Londen individueel zilver en teambrons. Ook andere spring- en dressuurruiters hebben glimmend eremetaal in de prijzenkast liggen. Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten maakten in Londen deel uit van de zilveren springequipe en Edward Gal vergezelde Adelinde in het bronzen dressuurteam. Gal’s partner Hans Peter Minderhoud won op zijn beurt teamzilver tijdens de Spelen van Peking 2008. Dat Gerco Schröder, met tweemaal zilver in Londen een van de meest gelauwerde Nederlandse paardensporters, dit keer reserve is, zegt veel over de kracht van de huidige afvaardiging.

Anky van Grunsven

De veruit meest gelauwerde van alle paardensporters is natuurlijk Anky van Grunsven. De olympische prestaties van de dressuuramazone brachten Nederlandse records in de boeken. Anky nam van 1988 (Seoul) tot en met 2012 (Londen) onafgebroken deel aan de Olympische Spelen. De teller staat hiermee op een recordaantal van zeven deelnames. Ook de door Anky vergaarde collectie eremetaal spreekt tot de verbeelding. Haar aantal van negen olympische medailles is tot heden door geen enkele Nederlandse sporter overtroffen, laat staan geëvenaard. Tot slot is het binnen de vaderlandse sport uniek dat Van Grunsven drie Zomerspelen op rij beslag wist te leggen op individueel goud (1x met Bonfire, 2x met Salinero).

Eerste gouden periode

Met haar drie gouden plakken is Anky van Grunsven niet de meest met goud behangen paardensporter van Nederlandse bodem. Die eer moet ze laten aan Charles Pahud de Mortanges. De eventingruiter won, mede dankzij zijn illustere paard Marcroix, vier gouden medailles (2x individueel en 2x team) en vijf plakken in totaal. Ook zijn toenmalige teamgenoot Dolf van der Voort van Zijp (met Silver Piece) vinden we met drie gouden medailles (1x individueel en 2x team) terug in de top tien van meest succesvolle Nederlandse olympiërs ooit. Het genoemde tweetal is een exponent van de gouden periode van de Nederlandse paardensport van voor de Tweede Wereldoorlog. Uit het historische overzicht kunnen we opmaken dat onze paardensporters vanaf 1924 (Parijs) tot en met 1936 (Berlijn), met als hoogtepunt de eigen Spelen in Amsterdam, een garantie waren voor olympische eremetaal, waarbij ook de spring- en dressuurruiters een duit in het zakje deden.

Tweede gouden periode

Na de Tweede Wereldoorlog trad een periode van droogstand in. Het tij keerde in 1992. Naast het feit dat Anky van Grunsven voor het eerst (met een team) plaatsnam op het erepodium waren het vooral de springruiters die wisten te oogsten in Barcelona. Goud was er voor het historische drietal Jos Lansink (Egano), Jan Tops (Top Gun) en Piet Raijmakers (Ratina Z), terwijl de laatste ook individueel zilver wist te winnen. Net als in de periode voor de oorlog werd de Nederlandse paardensport een garantie voor eremetaal. Al zes Spelen op rij komen onze paardensporters niet met lege handen thuis. Een piek (2x goud en 2x zilver) zagen we tijdens Sydney 2000 en weliswaar zonder goud, maar bijzonder succesvol waren ook de laatste Spelen in Londen.

Dat de paardensport tot één van de acht sporten behoort die verantwoordelijk zijn voor 96% van de totale Nederlandse medailleoogst zal niet bevreemden. In de medaillespiegel van alle tijdens de Zomerspelen vertegenwoordigde vaderlandse sporten neemt de paardensport net achter roeien (26 om 27 medailles) de vierde plek in beslag. Aan de leiding gaan zwemmen (57) en wielrennen (43). Wel kunnen we hierbij aantekenen dat bij de drie leidende sporten beduidend meer medailles te verdelen zijn geweest. Voor het zwemmen bedraagt dit aantal bijvoorbeeld 1.589 te winnen medailles, terwijl dit in de paardensport er slechts 419 zijn.

Debutanten

De hoop en verwachting zijn dat de vanaf 1992 geldende garantie op succes in Rio de Janeiro een vervolg krijgt. Zoals vermeld bezitten zes ruiters al olympische ervaring, inclusief eremetaal. Hier staan vijf debutanten tegenover, echter niet de minsten. Bij de dressuurruiters is dit regerend Nederlands kampioen Diederik van Silfhout en bij de springruiters Harrie Smolders, de nummer twee van de wereldbekerfinale. In de eventingequipe vinden we zelfs drie olympische debutanten: Theo van de Vendel, Merel Blom en Alice Naber-Lozeman. Allen hebben in meer of mindere mate ervaring op een groot kampioenschap. Tegenover dit drietal staat Tim Lips. Hij gaat op voor zijn derde Olympische Spelen op rij en is op basis daarvan de ruiter met de meeste olympische kilometers op de teller van de volledige Nederlandse equipe, Gerco Schröder, reserve bij het springen, buiten beschouwing gelaten.

Houd #ruitersinoranje in de gaten! Wil je onze paardensporters volgen op de weg naar Rio de Janeiro? Via www.ruitersinoranje.nl en Ruiters in Oranje op Instagram, Facebook en Twitter blijf je op de hoogte van alle ins & outs. Voor meer informatie over de internationale hippische sporters ga je naar www.fei.org of volg je de #TwoHearts en #RoadToRio campagne van de FEI op Facebook, Instagram en Twitter.

  • Deel dit artikel