Nederlandse paarden Fit to Compete

Rsz edward gal vetcheck voice

Gisteren en vanochtend kwamen de spring- en dressuurpaarden aan in het Kralingse Bos. Ze nemen dan hun intrek in hun stal op het stallingsterrein en zijn in de goede handen van hun groom. Bij aankomst wordt direct gekeken of ze een gezonde indruk maken en of hun paspoort in orde is. Vanaf dat moment kunnen de paarden worden getraind op de daarvoor aangewezen terreinen of wandelen op de daartoe aangewezen paden door het Kralingse Bos.

Vanmiddag stond de vet check of veterinaire keuring van alle paarden op het programma. De vetcheck is in het leven geroepen ter bescherming van het welzijn van de paarden. Dierenartsen, aangewezen door de FEI (Federation Equestre International), controleren bij deze keuring of een paard gezond is en dus mee kan doen aan het concours.

De dierenartsen controleren zorgvuldig het paardenpaspoort, dat ieder paard moet hebben. Is dit inderdaad het paard dat in het paspoort wordt beschreven? Heeft hetpaard alle juiste inentingen, zijn er eventuele bijzondere omstandigheden? Daarna mag de ruiter,amazone of groom een stukje lopen met het paard aan de hand: eerst een stukje in stap en daarna een stukje in draf. Er wordt naar eventuele kreupelheden gekeken, maar ook naar het algemene voorkomen van het paard.

Als alles in orde is klinkt er ‘Fit to Compete’ en krijgt de combinatie een plaatsje op de startlijst. Dat is dus ook de reden waarom de startlijsten pas vlak voor de eerste wedstrijd gemaakt kunnen worden. Voor de paarden van de Nederlandse teams klonk vandaag steeds 'Fit to Compete'

  • Deel dit artikel