Nederlandse dressuurruiters winnen landenwedstrijd in Rotterdam

DSC 1998 Border Maker

ROTTERDAM (KNHS) -Het Nederlandse dressuurteam heeft de landenwedstrijd die tijdens de eerste twee dagen van het Rotterdamse CHIO werd verreden winnend af gesloten. Zij eindigden voor de Zweden en de verrassende Belgen. Hiermee heeft het Nederlandse dressuurteam, dat tijdens de WEG in Kentucky 2010 reeds werd genomineerd voor deelname aan de Olympische Spelen, definitief voldaan aan de kwalificatie eisen van NOC*NSF.

De individuele zege in de Grand Prix ging naar de Zweedse amazone Tinne Vilhelmson-Silfven met Don Aurelio, die Edward Gal met Glock's Undercover net achter zich wist te houden. De Spaanse Morgan Barbançon werd met IPS Painted Black derde. Imke Schellekens-Bartels werd vierde, Anky van Grunsven met Salinero eindigde als vijfde en Hans Peter Minderhoud werd met Glock's Tango zesde.

Hans Peter Minderhoud, die als eerste van het Nederlandse kwartet dressuurruiters in de landenwedstrijd Grand Prix 5* van start ging op woensdag, wist het van deze combinatie ontstane beeld te bevestigen. Dat beeld bestaat uit een iets sprong missende galop, maar wel met degelijke stap- en drafonderdelen, waarin met name de piaffe iets meer expressie zou mogen tonen.

Imke Schellekens reed op donderdagochtend als eerste van het resterende Nederlandse trio en zij zette met Hunter Douglas Toots een degelijke proef neer. Deze degelijkheid kwam tot uiting in de foutloze uitvoering. In bijna alle onderdelen van haar rit zou niet alleen iets meer expressie getoond mogen worden, ook zou het gebruik van het achterbeen actiever mogen zijn. Dat zou met name het beeld in passage en piaffe smakelijker maken. Imke vatte haar rit kort samen: "Kijkend naar de ontwikkeling die we samen doormaken ben ik nu tevreden met wat we hebben laten zien. Maar dat is nog niet voldoende. Het moet en kan beter".

Anky van Grunsven reed met Salinero een zeer behouden Grand Prix. Na de toch voor haar teleurstellende prestatie tijdens de Nederlandse Kampioenschappen, waarin aan het begin van de rit in draf taktfouten werden gemaakt, wist ze dit probleem nu te vermijden. Dat ging weer ten koste van de uitstraling, want risicomijdend rijden met behoud van expressie is nu eenmaal een onmogelijkheid. Daardoor leek de jury een voorkeur te hebben gekregen voor het cijfer zeven, want bijvoorbeeld de eerste pirouette - die een negen waard was - werd niet passend beloond. In de laatste lijn reed Anky de passage en piaffe reprise met de nodige lef en durf, waardoor Salinero plotsklaps lichtvoetiger werd. Anky en Salinero moeten moed hebben geput uit de constante Grand Prix die ze in Rotterdam hebben laten zien en het behoeft niemand te verbazen wanneer ze morgen in de Grand Prix Special niet één maar twee tandjes zal bijzetten. "Ik weet het nu even niet meer. In Hoofddorp reden we een Grand Prix met fouten en nu een foutloze en toch bijna hetzelfde resultaat? Ik wilde persé zonder fouten deze wedstrijd rijden en daardoor werd het een behoudend gereden rit. Voor mijn gevoel werd de iets mindere expressie harder gestraft dan dat mijn foutloze rit beloond werd!", aldus Van Grunsven.

Edward Gal leek in de Grand Prix met Glock's Undercover onder zijn kunnen te presteren door zeer behoudend en verzameld de proef te rijden. Er werden geen fouten gemaakt, maar bijvoorbeeld voor de 15 changementen om de pas hadden Gal en Undercover minder dan de halve diagonaal nodig. In de gehele proef bleef Undercover iets achter bij de winnende rit die zij anderhalve week geleden in Hoofddorp tijdens het NK wisten neer te zetten. Een in alle opzichten degelijke proef, waar in de lichtheid nog gewonnen kan worden. In de uitgestrekte galop toonde Undercover zijn volle vermogen, maar in net te veel drafonderdelen werd Undercover iets zwaar op de hand en had hij in de hals meer lengte mogen tonen.

Patrick van der Meer, die gisteren de Grand Prix 3* winnend afsloot met Uzzo, scoorde daarin maar liefst 75.043%. Dat bleek bijna een vol procent hoger dan de score van Gal en Undercover (74.085%) en daarmee zou Van der Meer in de GP 5* virtueel als tweede zijn geëindigd. Volgens internationaal jurylid Wim Ernes zijn de uitslagen van de Grand Prix 3* naadloos in te voegen in de uitslag van de Grand Prix 5*, omdat beide proeven door dezelfde juryleden werden beoordeeld, waarbij ook de positie van waaruit ze beoordeelden onveranderd bleef. Daar moet dan ook de reden worden gezocht dat bondscoach Sjef Janssen het moeilijk heeft. "Na de Nederlandse Kampioenschappen in Hoofddorp zat ik met mijn handen in het haar en eerlijk gezegd het is er voor mij in Rotterdam niet gemakkelijker op geworden. Organiseer nog maar een paar selectiewedstrijden, misschien dat er dan duidelijkheid komt! De verschillen zijn immers miniem. Van der Meer scoorde 75.043% en onze laatste man, Minderhoud, bleef steken op 72%. Voor mijn gevoel voelden alle Nederlandse combinaties de druk om zich waar te maken, waardoor ze net niet hun normale niveau wisten te halen", aldus Janssen.

Uitslag FEI Nations Cup landenwedstrijd (Grand Prix):

  1. Nederland - 73.660
  • Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Glock's Tango (v. Jazz) - 72.000%
  • Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) - Hunter Douglas Toots (v. Jazz) - 73.489%
  • Anky van Grunsven (Erp) - Salinero (v. Salieri) - 73.404%
  • Edward Gal (Harskamp) - Glock's Undercover (v. Ferro) - 74.085%
Zweden - 72.113 België - 71.426

Uitslag Grand Prix CDIO5*:

  1. Tinne Vilhelmson-Silfven (Zwe) - Don Auriello (v. Don Davidoff) - 75.830%
  2. Edward Gal - Glock's Undercover - 74.085%
  3. Morgan Barbançon (Spa) - IPS Painted Black (v. Gribaldi) - 73.660%
  4. Imke Schellekens-Bartels - Hunter Douglas Toots - 73.489%
  5. Anky van Grunsven - Salinero - 73.404%
  6. Hans Peter Minderhoud - Glock's Tango - 72.000%
  • Deel dit artikel