Nederlandse dressuurruiters willen vlammen in FEI Nations Cup

DSC 2994

ERMELO (KNHS) - Ook dit jaar heeft de FEI er voor gekozen om de proef met de FEI Nations Cup competitie te continueren. Eind deze maand is de seizoen opening in het Franse Vidauban. "Natuurlijk ligt onze focus dit jaar op de Wereldkampioenschappen in Normandië, maar afgelopen jaar is duidelijk geworden dat de wedstrijden in deze competitie voor combinaties met potentie een hele goede mogelijkheid bieden om veel progressie te boeken", zegt bondscoach Wim Ernes.

De bondscoach heeft voor de openingswedstrijd gekozen voor Rabo Talententeamlid Diederik van Silfhout, die met Arlando (Paddox x Mytens xx) of Vorst (Hors la Loi II x Lancelot) van start zal gaan. Madeleine Witte-Vrees rijdt met Vitana V (Donnerhall x Hemmingway), Tommy Visser rijdt Vingino (Polansky x Variant) en Laurens van Lieren start met Ulysses la Haye (Gribaldi x Ulft). Deze laatste twee heren maakten eerder ook deel uit van het Rabo Talententeam. Wim Ernes: "Het is van belang om er voor te zorgen dat er naast de huidige topcombinaties ook combinaties zijn die aansluiting gaan vinden bij de top. Naar mijn mening moeten deze vier combinaties daar in de nabije toekomst toe in staat worden geacht. Zo heb ik vorig jaar Katja Gevers met Thriller (Gribaldi x Amor) onder andere mee naar Vidauban genomen en zij heeft het afgelopen seizoen een enorme progressie geboekt".

Laurens van Lieren was het afgelopen jaar in Vidauban de grote steunpilaar onder het team. "Laurens brengt de nodige ervaring mee en de andere drie zijn nieuwkomers in landenwedstrijden, maar gezien de positieve ontwikkeling in de resultaten die de andere drie combinaties boeken heb ik daar alle vertrouwen in. In de wereldbekerkwalificatie van Amsterdam werd Madeleine Witte achtste, Tommie Visser eindigde als tiende en Laurens van Liere legde beslag op de elfde plek. Ook Diederik van Silfhout heeft met zowel de goedgekeurde KWPN hengst Arlando als met Vorst zeer goede resultaten neergezet", aldus Ernes.

In alle officiële FEI landenwedstrijden zijn punten te verdienen voor de teams, daarbij is het zo dat er meer punten te verdelen zijn op de grootste (vijf sterren) wedstrijden. Voor de bondscoach is er net als het afgelopen jaar één doel en dat is de competitie in de top van het klassement af te sluiten. "Vorig jaar wonnen we in Vidauban, maar lieten in Rotterdam de winst aan Groot-Brittannië. Desondanks wisten we de competitie winnend af te sluiten. Dit jaar ga ik voor eenzelfde scenario", aldus Ernes. Na Vidauban, Rotterdam en Aken zal worden bekeken of het nodig is om in nog meer wedstrijden van start te gaan.

Kalender FEI Nations Cup dressuur (zoals op dit moment bekend):

CDIO3* Wellington (USA) - 18 t/m 23 februari

CDIO3* Vidauban (Fra) - 28 februari t/m 2 maart

CDIO5* Rotterdam (Ned) - 18 juni t/m 22 juni

CDIO3* Kristiansand (Noo) - 25 t/m 29 juni

CDIO5* Aken (Dui) - 15 juli t/m 20 juli

CDIO3* Hickstead (Eng) - 31 juli t/m 3 augustus

  • Deel dit artikel