Nederlandse dressuurruiters Weergaloos

Dressuur herning

HERNING (KNHS) - De Nederlandse dressuurruiters hebben op het EK in Herning een weergaloze prestatie neergezet. Zij veroverden zilver in de spannendste strijd die deze discipline ooit heeft gekend. De verschillen waren minimaal en na de rit van Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival was het Nederlandse team zeker van zilver. Goud was binnen handbereik, maar dan zou de laatste starter voor Duitsland, Helen Lagehanenberg met Damon Hill, niet boven de 83.692% mogen scoren. Dat deed zij wel en zij behaalde een score van 84.377%, waarmee de gouden droom voor Nederland over was en het zilver het resultaat was van een uitermate zwaar bevochten strijd.

Eerlijk is eerlijk, Helen Langehanenberg reed met Damon Hill een foutloze rit. Ze reed gedurfd en met veel expressie en haar score was zonder meer verdiend. Tijdens haar rit schommelde de amazone steeds net boven of fractioneel onder de score die zij moest realiseren om voor Duitsland het goud binnen te slepen. Op de laatste briljant gereden lijn maakte zij het verschil, maar direct na haar rit was het toch even "to close to call" of Duitsland of Nederland goud had gewonnen.

Na voortreffelijke ritten op de eerste dag van debutante Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro en Hans Peter Minderhoud met Glock's Romanov zette Edward Gal met Glock's Undercover een bijna perfecte rit neer, die met een score van 81.763% werd beloond. Daarna draaide Adelinde Cornelissen een voorstelling af die er mocht zijn en haar rit werd beloond met een waardering van 80.851%, waarmee het Nederlandse team eindigde op een totaal score van 233.967% en dat was goed voor zilver.


Het werd uiteindelijk één van de spannendste landenwedstrijden ooit, want na de ritten van de Britse Olympische indivdiueel en team kampioene Charlotte Dujardin met Valegro en Cornelissen was al duidelijk dat Nederland zilver had gewonnen. Die beslissingen brengende rit tussen goud en zilver van Helen Langehanenberg liet ruim twee uur op zich wachten.

"Ik ben ongelooflijk trots op Parzival. We zijn na zijn hartoperatie pas zes weken volop in training en dan zo'n resultaat neerzetten? Geweldig! Vergeet niet dat het wedstrijdritme volledig ontbreekt en dan toch zo presteren", aldus Adelinde Cornelissen, die het Nederlandse kamp peentjes liet zweten toen zij aan de pirouette naar links begon. "Dat was stom, maar ik deed het niet met opzet. Parzival was me even voor en liep me daardoor even door het binnenbeen heen. Dat kostte me heel veel punten, ook al omdat deze punten dubbel tellen. En misschien had de eerste passage en piaffe toer iets aanvallender gereden kunnen worden", aldus Cornelissen, die haar gehele proef met misschien net iets meer 'go' had kunnen rijden. Toch overheerste het mooie gedragen open beeld en de constante rust in de aanleuning. "Parcival wordt nog steeds losser in zijn lijf en wint aan gedragenheid. Ik knijp mijn handen dicht in de wetenschap dat het nog beter kan", verelde Adelinde.


Edward Gal reed zonder enige twijfel de beste Grand Prix ooit met Glock's Undercover. "Het gevoel dat we verder waren in de weg naar een topprestatie had ik thuis al. Dan moet je het in de ring waarmaken en vandaag had ik het gevoel dat wat ik thuis kon ook in de ring heb laten zien. Dat is mooi, want het zou toch echt vervelend zijn geweest als je in de wedstrijd niet het laatste van wat je in huis hebt kunt laten zien", aldus Gal. In de piaffe en in de passage was Undercover weergaloos mooi. Ook de pirouettes werd perfect in takt gereden, waarbij ze - zoals het hoort maar wat je zelden ziet - op een dubbeltje werden gedraaid. "Echt, ik kan niet meer dan tevreden zijn. Bij de changementen om de pas moest ik even wachten om hem niet te overvallen, maar de tweeërs reed ik heel gemakkelijk in en ze werden mooi naar voren gesprongen. Daaruit blijkt dat ik nu ook de volledige controle heb. Toch zijn er nog verbeteringen mogelijk, maar als je kijkt naar de progressie die we geboekt hebben na Rotterdam en het NK in Hoofddorp moet ik na dit EK eerst weer gaan consolideren, om vandaaruit weer een stap voorwaarts te gaan maken. Die stappen gaan maken daarin ligt een enorme uitdaging", aldus Gal.


Bij bondscoach Wim Ernes brak tijdens de rit van Adelinde het zweet spontaan los toen Parzival in de pirouette naar links even het initiatief nam. "Het gaat op dit EK om tienden van procenten en ik zag door de minder geslaagde pirouette van Adelinde de kans aan ons voorbij gaan om de Engelsen in de tussenstand te passeren. Dat is het vreemde van onze sport. Op het voorterrein ging de pirouette naar links werkelijk perfect en dan is dat in de wedstrijdring toch anders. Maar wat gingen Adelinde en Parzival met veel allure door de baan! Wat een front en welk een uitstraling, en met een sterk verbeterde aanleuning en dat na zes weken in training na de hartoperatie". Ook over Edward Gal was Ernes uitermate tevreden gestemd. "Als je in staat bent om op het goede moment je beste prestatie ooit neer te zetten, dan vind ik dat top. Gal stelde Undercover perfect voor. Mooi op lengte en met heel veel expressie benaderden Gal en Undercover voor mij het ideaal beeld heel erg dicht", aldus Ehrens. "We hebben als team gestreden voor een zo hoog mogelijke klassering. We hebben zilver met het mes tussen de tanden veroverd, met in de toekomst zicht op goud".

  • Deel dit artikel