Nederlands springteam wint goud tijdens WK

Team Ned CAEN1418637

Het Nederlandse springteam is vandaag wereldkampioen geworden tijdens de Wereldruiterspelen in Caen (Normandië). Het team dat bestaat uit Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN, Maikel van der Vleuten met VDL groep Verdi TN N.O.P., Jur Vrieling met VDL Bubalu en Gerco Schröder met Glock London N.O.P. hadden gisteren na 3 foutloze ritten van Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten en Gerco Schröder tijdens de eerste manche van de landenwedstrijd al de leiding in het klassement. Het team van bondscoach Rob Ehrens wist die gouden plek vandaag vast te houden door een foutloze rit van Jur Vrieling en een enkel balkje voor Maikel van der Vleuten en Gerco Schröder. Jeroen Dubbeldam had vandaag naast een balkje ook 1 strafpunt voor tijdsoverschrijding. Met deze overwinning heeft Nederland voor alle Olympische hippische disciplines voldaan aan de kwalificatie eisen voor Rio in 2016.

Thuisland Frankrijk won tijdens de landenwedstrijd springen zilver en de USA brons. Zaterdag starten de springruiters voor de individuele medailles.

Na de eerste twee rondes van de WK landenwedstrijd, die dinsdag en woensdag verreden waren, begon Nederland vandaag vanuit de nummer één positie aan de afsluitende manche. Jeroen Dubbeldam en Maikel van der Vleuten, de eerste twee ruiters van het team, lieten vandaag beide fouten noteren en de schrik sloeg daarmee in toe in het Hollandse kamp.

"Desnoods pak ik Bubalu VDL op mijn rug", zei Jur Vrieling die als derde van start moest. En de zeer getergde ruiter voegde de daad bijna bij het woord. Jur reed als nooit te voren over het zware parcours van de tweede manche van de landenwedstrijd. Zij bleven foutloos en toen kort daarna de Duitser Ludger Beerbaum met Chiara een fout maakte was het Nederlandse springteam reeds zeker van goud.

Jeroen Dubbeldam, die als eerste van het Oranje kwartet binnenreed met Zenith SFN, kon het huzarenstukje dat hij in de eerste twee wedstrijden had uitgehaald door foutloos te blijven niet herhalen. In de lijn naar de driesprong ontstond er enige onbalans en daardoor een foutje op middelste oxer van de driesprong. Daar kwam nog een tijdfout bij, waardoor uiteindelijk het resultaat van Dubbeldam het zogenaamde wegstreepresultaat werd. "Zenith sprong weer top. Ik moest net te veel corrigeren in de driesprong", aldus Dubbeldam.

Maikel van der Vleuten reed met VDL Groep Verdi TN N.O.P. een ongelooflijk sterke ronde. Nergens kwam de KWPN-goedgekeurde hengst in de problemen. Maikel leek dan ook foutloos rond te gaan, tot er een licht touché op de laatste hindernis werd gemaakt waardoor deze viel. "Ik kwam in een hoog tempo naar die laatste hindernis toe rijden. Dat moest wel, omdat ik persé binnen de tijd wilde rijden en daarom dit risico aanging. Als ik even een ophouding gemaakt had, zou dat foutje mogelijk niet zijn gemaakt", vertelde Maikel.

Op dat moment leken de kansen van Nederland om de eerste plaats vast te houden verkeken, maar dankzij fouten van Duitse, Franse en Amerikaanse ruiters kreeg de landenwedstrijd toch een voor Nederland gouden verloop. Als derde starter was het namelijk de beurt aan Jur Vrieling, die zoals eerder gemeld een foutloze ronde afleverde. Nederland stond na drie ritten op dertien strafpunten in de tweede manche en toen de Duitser Beerbaum dat ene foutje maakte was Nederland zeker van goud, en viel Duitsland terug naar de vierde plaats.

Het resultaat van laatste ruiter Gerco Schröder was voor de team uitslag al niet meer van belang, maar de wedstrijd telt ook voor het individuele klassement. De rit van Schröder was dus nog van groot belang. Helaas wist Schröder de lei met een fantastisch springende Glock's Londen N.O.P. niet schoon meer te houden. Hij staat nu als beste Nederlander op de negende plaats.

Voor bondscoach Rob Ehrens is het de tweede wereldtitel die hij met het Oranje kwartet weet te veroveren. Eerder deed hij dat in 2006 in Aken en toen maakten Dubbeldam en Schröder ook deel uit van het team. "We hebben hier met zijn allen naar toe gewerkt en hebben beide doelen bereikt: Goud en voldaan aan de kwalificatie eis van NOC*NSF voor Rio. Ik wist dat we goud hadden gewonnen voordat dat Gerco van start ging, maar ik was bezig met coachen en niet met vieren".

Directeur topsport Maarten van der Heijden was erg blij met deze prestatie. "Ons doel was om Caen te verlaten met vier Olympische tickets in de tas en die doelstelling hebben we gehaald", aldus Van der Heijden. Met de prestaties op dit WK heeft het Nederlandse springteam ook aan de kwalificatie eis van NOC*NSF voldaan voor deelname aan de Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016. De springruiters zijn naast de eventers, de dressuurruiters en de para-dressuurruiters de vierde sport in Nederland die dit realiseert! De formele voordracht voor kwalificatie zal binnenkort door de KNHS bij NOC*NSF ingediend worden.

Uitslag WK teams:

Goud) Nederland - 12.83

- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN - 0 - (5)

- Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi TN N.O.P. - 0 -4

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu - (9) - 0

- Gerco Schröder (Tubbergen) - Glock's London N.O.P. - 0 - 4

Zilver) Frankrijk - 14.08

Brons) USA - 16.72

Tussenstand individueel:

1) Beezie Madden (USA) - Cortes C - 0.16

2) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Casall Ask - 0.34

3) Sören Pedersen (Den) - Tailormade Esperanza de Rebel - 3.49

9) Gerco Schröder (Tubbergen) - Glock's London N.O.P. - 5.29

13) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN - 6.25

16) Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi TN N.O.P. - 7.05

52) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu - 11.29

  • Deel dit artikel