Nederlands ruiterteam kan koppositie niet vasthouden

Germany wins Hickstead

In de zevende wedstrijd in het kader van de Furusiyya FEI Nations Cup competitie, die in het Engelse Hickstead werd verreden, kon het Oranje kwartet de tweede plaats die ze hadden na de eerste manche niet vasthouden. In de tweede omloop zakte het Nederlandse ruiterteam terug naar de zevende plek. Duitsland had, nadat de derde ruiter zijn parcours had beëindigd de wedstrijd al gewonnen, voor de Amerikanen en de Fransen, die de tweede plaats deelden.

Albert Voorn, die met Tobalio in beide manches het spits afbeet voor de Nederlandse equipe, bleef in de eerste manche foutloos en noteerde in de tweede een fout waarin duidelijk sprake was van misfortuin. Michel Hendrix zorgde met Wait And See in de zowel de eerste als in de tweede omloop met twee en drie afgeworpen palen voor het weg te strepen resultaat. Zijn neef Tim Hendrix wist met Very Nice in de eerste omloop de schade beperkt te houden tot één afgeworpen paal, maar noteerde in de tweede ronde twee springfouten. Daarbij kan vermeld worden dat beide neven debuteerden op dit niveau van de springsport. De laatste starter voor Nederland was Jur Vrieling, die met VDL Bubalu een perfecte foutloze eerste manche wist neer te zetten. In de tweede omloop was er een kleine communicatiestoring, met een springfout als resultaat.

Na de eerste manche stond Duitsland aan de leiding, gevolgd door Nederland, Frankrijk en de USA. De thuisrijdende Britten stonden op een teleurstellende zesde plaats. Met hun laatste ruiter aan de start, Ben Maher met Triple X III, konden ze als tweede eindigen, maar dan moest Maher wel foutloos rijden. Maher tikte echter drie balken af, waardoor het Britse team uiteindelijk als vijfde eindigde, achter de Ieren.

In de ogen van bondscoach Rob Ehrens was het parcours van de landenwedstrijd niet bovenmatig zwaar gebouwd. "De glooiing in het terrein levert specifieke problemen op, omdat de paarden of iets heuvelop dan wel iets heuvelaf moeten galopperen, waardoor de afstanden tussen hindernissen iets groter dan wel kleiner worden. Na de eerste manche was ik tevreden en na de tweede omloop moet ik constateren dat er meer dan een zevende plaats in had gezeten", aldus Ehrens. "Probleem richting Hickstead en Dublin is het naderende EK en de verder overvolle wedstrijdagenda, waardoor het niet mogelijk is om op alle ruiters een beroep te doen. Michel en Tim Hendrix en debuteerden op dit niveau en ik ben best tevreden over hen. Zij hebben de laatste maanden internationaal zeer constant gepresteerd en hebben hier veel geleerd. Voor hetzelfde geld hadden we een balkje minder gehad en had het er heel anders uitgezien. Bij Albert Voorn gooide een absolute pechfout op de één na laatste oxer roet in het eten en ook Jur liep tegen een fout aan. Ik hoop dat hij dat foutje in Herning op het EK niet gaat maken".

Met nog één wedstrijd voor de boeg, komend weekeinde in Dublin, is het uiterst spannend wie zich naast Zwitserland, Frankrijk en Nederland weet te plaatsen voor de finale. Duitsland staat nu vierde met 282.00 p. en kan geen punten meer halen. De Oekraine, nu vijfde, zou bij winst in Ierland de Europese competitie winnend kunnen afsluiten. Ierland moet in eigen huis minimaal achtste worden om de Duitsers met twee punten achter zich te laten. Spannend wordt het voor de Britten, want zij staan nu zevende op 70.33 p. achterstand op de Duitsers. Daardoor moeten de Britten in Dublin niet lager als vierde eindigen, omdat ze anders achter de Duitsers eindigen, die dan een mathematisch huzarenstukje hebben uitgehaald. In St.Gallen kon het Duitse team punten behalen, maar wegens het slechte weer besloten ze niet te rijden. Daardoor konden zij maar drie paal punten aan hun totaal toevoegen.

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup (1.60m):

1) Duitsland - 4

2) USA - 12

2) Frankrijk - 12

4) Ierland - 13

5) Groot-Brittannië - 17

5) Oekraïne - 17

7) Nederland - 20

- Albert Voorn (Evertsoord) - Tobalio (Numero Uno x Jacorde) - 0 / 4

- Michel Hendrix (Kessel) - Wait And See (Coleman x Graf Grannus) - (8) / (12)

- Tim Hendrix (Baarlo) - Very Nice (Cantos x Candillo) - 4 / 8

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor - 0 / 4

8) Zwitserland - 32


Tussenstand Furysiyya FEI Nations Cup springen, na 7 wedstrijden:

1) Zwitserland - 320 (4 wedstrijden gereden voor de punten)

2) Frankrijk - 318.67 (4 wedstrijden)*

3) Nederland - 309 (4 wedstrijden)

4) Duitsland - 282 (4 wedstrijden)*

5) Oekraïne - 233 (3 wedstrijden)*

6) Ierland - 220.67 (3 wedstrijden)

7) Groot-Brittannië - 211.67 (3 wedstrijden)*

8) Spanje - 192 (3 wedstrijden)

(* reden in Hickstead voor de punten)

  • Deel dit artikel