Nederlands ruiterkwartet kan koppositie niet vasthouden

Duguet R LUMM14 X0798

Het Nederlandse springteam dat in Lummen van start ging in de openingswedstrijd van de Furusiyya FEI Nations Cup competitie kon de leidende positie die zij innamen na de eerste manche niet vasthouden. Bart Bles noteerde met Lord Sandro DDH een foutloze rit, net als Johnny Pals met Vignet en Jur Vrieling met VDL Bubalu. In de tweede manche zakte het Nederlandse team terug naar de vijfde plek en eindigde op 16 strafpunten.

De wedstrijd werd gewonnen door Zwitserland, waarvan de laatste ruiter Steve Guerdat beide manches niet in actie hoefde te komen, omdat alle drie zijn teammaten in beide manches geen foutje hadden gemaakt. Frankrijk had een barrage af kunnen dwingen, als hun laatste ruiter Pénélope Leprovost met Dame Blanche van Arenberg foutloos was gebleven. Ierland en België deelden met 12 strafpunten de derde plek.

Het Oranje kwartet ging verrassend sterk van start met een foutloze rit van debutant op dit niveau, Bart Bles, met een formidabel springende Lord Sandro DDH. In de tweede manche liep deze combinatie tegen een springfout aan. Robert Vos noteerde in de eerste manche met Interline H één balkje, maar in de tweede ronde kregen zij problemen op weg naar de driesprong. Met twaalf strafpunten kwam Bart aan de eindstreep. De derde ruiter Johnny Pals, die met Vignet ook een ijzersterke eerste ronde reed, moest in de tweede ronde twee balken accepteren. Jur Vrieling kon de Nederlandse eer redden door zijn foutloze eerste manche in de tweede te herhalen. Dat lukte hem niet, want hij kreeg een fout op de uitsprong van de driesprong, waardoor Nederland de derde plek liet glippen en als vijfde eindigde.

"Na de eerste manche was ik dik tevreden, want ze sprongen fantastisch. Eigenlijk verrassend goed, met drie foutloze rondes", aldus Ehrens. "In de tweede manche kregen we te maken met pech. Bart Bles kwam iets te groot bij een oxer na de driesprong, waardoor hij daar tegen een foutje aanliep. Robert Vos, die in de eerste manche een foutje kreeg op de planken steil van hindernis twee, kreeg in de tweede ronde daarop opnieuw een fout en werd even verder op geconfronteerd met het feit dat Interline achter het bit kwam, waardoor zij tegen een weigering aanliepen. Johnny Pals kreeg een fout op de vierde hindernis, een steilsprong en daar schrok Vignet zo van dat ze ook een fout kregen op de insprong van de dubbel die daar direct op volgde. Jur Vrieling had onze eer kunnen redden, maar op de uitsprong van de driesprong trok VDL Bubalu iets naar links, waardoor ze op die oxer daar een foutje kregen", analyseerde Ehrens de acht ritten. "Ik ben best tevreden, want de twee echte debutanten hebben naar behoren gepresteerd en de paarden sprongen uitstekend". Voor Zwitserland was het een uitstekende seizoenstart, want zij pakten de volle honderd punten voor Frankrijk.

Uitslag Furusiyya FEI Nations Cup Lummen (1.60m):

  1. Zwitserland - 0
  2. Frankrijk - 4
  3. Ierland - 12
  4. België - 12
  5. Nederland - 16

- Bart Bles (Babberich) - Lord Sandro DDH (Lordanos x Sandro) -

- Robert Vos (Wierden) - Interline H (Indoctro x Elmshorn) -

- Johnny Pals (As) - Vignet (Heartbreaker x Iroko) -

- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) -

  • Deel dit artikel