Nederlands kampioen Maikel van der Vleuten naar CHIO 2023

CHIO
NB 226 Maikel Van Der Vleuten O Bailey Vh Brouwershof NED jpg 001
Foto: Nils Boeser

Het houdt niet op voor de pas 35 jarige, Brabantse springruiter Maikel van der Vleuten. Op alle grote kampioenschappen wist hij medailles te veroveren en talloze Grote Prijzen mocht hij op zijn naam schrijven. Dit weekend mocht hij weer een titel bijschrijven en niet de minste, met zijn pas negenjarige KWPN hengst O’Bailey VH Brouwershof mag hij zich voor de tweede keer Nederlands kampioen noemen. Natuurlijk wilden we hem even feliciteren.

Geen cadeautje

Maikel: “Het was mooi dit weekend. Inmiddels was het alweer negen jaar geleden dat ik voor de eerste keer Nederlands kampioen werd. Deze vind ik extra mooi, omdat ik het niet verwachtte met dit paard. Ja, een Nederlands kampioenschap heeft voor mij zeker waarde naast al mijn internationale titels. Het is ieder jaar een mooie wedstrijd met de hele Nederlandse springtop bij elkaar. Van pony’s tot veteranen, waar zie je dat nog? Bovendien was het dit jaar een sterk deelnemersveld, iedereen was er en er kwamen veel goede paarden aan de start, mijn overwinning was zeker geen cadeautje.

Van plaats 12 naar de overwinning

Ik kwam met twee paarden aan de start en eigenlijk had ik mezelf de grootste kansen toe geacht met Luigi D’Eclipse, maar dat liep anders. Je mag in het eerste onderdeel, het jacht, kiezen welk paard je als eerste rijdt en ik koos voor O’Bailey, omdat Luigi verder is in zijn opleiding. O’Bailey reed meteen een vlotte ronde waarmee ik twaalfde werd. De tweede dag is altijd een parcours op tijd en daarin reed ik met hem een mooie proef in een hoog grondtempo. Ik won de dagprijs en stond na dag twee vijfde in het klassement. Toen de finale die bestaat uit twee manches. Na de eerste foutloze ronde stond ik tweede in het algemeen klassement en ging het tussen Jur Vrieling en mij. Het resultaat is bekend, O’Bailey mocht zijn eerste Nederlandse titel op zijn naam schrijven en ik mijn tweede.

O’Bailey

O’Bailey is een negenjarige KWPN hengst van Darco x Contact van de Heffinck. Hij is in België gefokt door Jean-Marie de Wilde en komt uit een hele goede moederlijn. Hengstenhouder Kees van de Oetelaar kocht hem als veulen en in het begin heeft zijn vrouw hem gereden. Toen hij vijf jaar was, is hij naar ons gekomen waar mijn broertje hem tot zijn zevende heeft gereden. Dat deed hij netjes en we zagen steeds beter dat het paard veel potentie had voor het zwaardere werk. Toen hij zeven jaar was heb ik hem overgenomen en zijn we voorzichtig begonnen met twee sterren concoursen. Sinds midden vorig jaar doen we grotere wedstrijden. Rotterdam heeft hij ook gelopen en daar was hij mijn derde paard, dat was één van zijn eerste vijf sterren concoursen. O’Bailey is een eerlijk, betrouwbaar, degelijk paard met veel front, kracht en vermogen. Hij is 1.68 m hoog en als hij de ring in galoppeert, komt er echt iets binnen.

Luxe positie

Eerlijk is eerlijk, deze titel had ik nog niet verwacht en ik ga dan ook met mijn vader overleggen hoe zijn planning er de komende tijd nu uit gaat zien. Beauville Z N.O.P. is natuurlijk mijn eerste paard en ik heb voor dit niveau ook de eerder genoemde Luigi, Dywis HH en Elwikke. Een luxe positie, waar ik heel blij mee ben. Ik rij twee of drie grote concoursen per maand en dan heb je eigenlijk wel vier toppaarden nodig.

CHIO Rotterdam op de planning

Maar nogmaals, deze titel had ik niet verwacht en ik ben dan ook een ervaring rijker. O’Bailey was er klaar voor, maar dit …… Hij heeft mij echt vertrouwen gegeven en ik zal hem dan ook vanaf nu naast mijn andere toppaarden gaan inzetten voor een Grote Prijs en of Global Tour. Als mijn paarden en ik gezond blijven, ga ik ervan uit dat ik Rotterdam zal rijden en dat net als vorig jaar Beauville Z N.O.P en O’Bailey twee van mijn drie paarden zullen zijn die ik aan de start breng.

Liever goed sportpaard dan berg centen

Normaal gezien kan ik voorlopig op O’Bailey blijven rekenen. Het moet natuurlijk reëel blijven, maar in principe is hij niet te koop. Zijn eigenaar Kees van de Oetelaar heeft liever een goed sportpaard dan een berg centen op de bank”.

  • Deel dit artikel