Nederlands dressuurteam wint brons op Wereldkampioenschap

Adelinde cdio5

In de landenwedstrijd voor dressuurruiters heeft het Nederlandse team op de Alltech FEI World Equestrian Games in Frankrijk de bronzen medaille veroverd. Duitsland was zoals verwacht oppermachtig en veroverde goud en de Britten eisten zilver op. "Er viel na de rit van Adelinde een last van de schouders van het team, dat uitgelaten reageerde. Heel anders dan na de rit van Edward, die eerder op de dag een teleurstellende prestatie neerzette. Adelinde nam niet alle risico, maar Jerich Parzival N.O.P. toonde wel veel expressie en uitstraling”, vertelt bondscoach Wim Ernes.

Adelinde Cornelissen, die vierde werd met 79.629% vertelt na haar rit: "Er stond op ons team al een tijdje heel veel druk, maar voor mij gold 'schouders er onder'. Daarom wilde ik in mijn proef aan de safe kant blijven, temeer omdat Parzival in zijn eerste rondje grote ogen opzette", aldus Cornelissen, die ook vertelde dat ze blij was met de laatste startplek in het team. "Die laatste plaats levert wel meer druk op, maar op de één of andere wijze is het bij mij 'hoe meer druk hoe beter".

Voor Edward Gal betekende dit WK een geheel nieuwe ervaring. Zijn rit met Glock's Voice vormde met een 22e plaats en een score van 72.414% voor het weg te strepen teamresultaat en dat was voor het eerst in zijn carrière. "Ik begon gedurfd aan mijn rit en had ook best een fijn gevoel. Alles lukte heel goed en ik schommelde met mijn percentage tussen de 78 en 79%. In de eerste piaffe kwam Voice met zijn nek iets omhoog en dat kon ik niet herstellen, toen moest ik er na zeven passen piaffe wel uit rijden, en dat zijn gewoon te weinig passen. Ik was best verrast want op het voorterrein tijdens het losrijden deed hij perfect zijn best. Voice was erg onder de indruk van het stadion, logisch, want zoveel heeft hij nog niet gezien. Daar moest hij dus gewoon aan gaan wennen. Voor mij was het een hele vreemde wedstrijd. Het ene moment had ik het gevoel dat ik alle controle had en direct daarop het gevoel dat ik werkelijk alles kwijt was".

Grote complimenten van bondscoach Wim Ernes komen toe aan debutant Diederik van Silfhout met Arlando NH N.O.P. "Vanaf het begin van dit seizoen heb ik Diederik laten weten hem op te willen stellen als reserve voor dit team. Dit is een combinatie voor Rio 2016, die we graag rustig hadden willen laten rijpen. Toen echter Daniëlle Heijkoop met Kingsley Siro N.O.P. wegviel moest ik een beroep op hem doen en zij hebben het werkelijk fantastisch opgepakt. Hans Peter Minderhoud heeft met Glock's Johnson TN eveneens een zeer goede prestatie neer weten te zetten. Ook dit paard mist nog de ervaring van kampioenschappen, maar de ruiter kan wel over die ervaring beschikken. Alle vier een groot compliment en deze medaille onderstreept de teamspirit die deze groep kenmerkt", aldus Ernes. Hans Peter Minderhoud kwam met een score van 74.357% individueel op een 12e plaats. Van Silfhout eindigde met 73.414% op plaats 18.

Technisch Directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) Maarten van der Heijden is zeer verheugd met het feit dat het Nederlandse team met maar liefst de helft 'invallers' in het team een medaille heeft gehaald op dit WK. "Met deze prestatie heeft het Nederlandse dressuurteam aan de kwalificatie eis van NOC*NSF voldaan voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016 en daarmee ook als eerste sport in Nederland voor de komende Olympische Spelen! De formele voordracht voor kwalificatie zal binnenkort door de KNHS bij NOC*NSF ingediend worden".

  • Deel dit artikel