Nederland wint FEI Nations Cup Falsterbo

Rsz 195 vdl glasgow v merelsnest vrieling jur dsc6152

Het Oranje-springruiterteam won vanmiddag in een barrage met Duitsland en Ierland de FEI Nations Cup in Falsterbo. Jur Vrieling was de man van de dag met drie foutloze ronden en de snelste tijd in de barrage met zijn tophengst VDL Glasgow vh Merelsnest. Een overwinning die Nederland nodig had. In de landencompetitie is er weer zicht op de finale eind september met de wedstrijden in Hickstead en Dublin nog te gaan. “Een geweldige wedstrijd met spanning tot de laatste sprong”, vertelt de winnende coach Ehrens.

Een bloedstollend spannende FEI Nations Cup™ in de Zweedse badplaats Falsterbo met drie landen op vier strafpunten die in een barrage de podiumplaatsen moesten verdelen. Jur Vrieling was door Rob Ehrens aangewezen om de Duiters en Ieren te verslaan. Met een werkelijk magistrale rit maakte de ervaren Groninger het karwei af met de hengst VDL Glasgow vh Merelsnest, die in Rome ook twee keer nul was in de Landenwedstrijd en op zondag de Grote Prijs won. Ze waren ruim een seconde sneller dan Markus Beerbaum voor Duitsland.

“Jur reed gewoon twee hele strakke ronden. In de barrage was de opdracht strijden met de kop erbij. Hij reed heel sterk in de barrage”, aldus Ehrens. “Het was een geweldig mooie wedstrijd. Het lag heel dichtbij elkaar en het was spannend tot de laatste hindernis. Dit is toch wel het mooie aan de landenwedstrijden.”

Met routinier Vrieling had Ehrens voor zeker gekozen en voegde daar de betrekkelijke nieuwkomers Ruben Romp, Aniek Poels en Michel Hendrix aan toe. Met de winst verdiende Nederland 100 punten in de competitie. “We zijn een stap in de goede richting, maar zijn nog lang niet zeker van de finale. In Hickstead en Dublin zullen we nog wat punten moeten halen.”

Nederland begon goed aan de wedstrijd en ging samen met Ierland de tweede manche in met nul strafpunten. Superieure foutloze ronden waren er van Aniek Poels en Athene en Jur Vrieling met VDL Glasgow vh Merelsnest. Audi’s Teavanta II C Z van Ruben Romp haalde alles uit de kast om de driesprong in de eerste ronde foutloos te springen. In de tweede ronde viel er een balk aan het begin van het parcours.

Aniek Poels leek met Athene het resultaat uit de eerste ronde te herhalen, maar een pechfout op de laatste hindernis betekende 4 strafpunten. De vier strafpunten van Michel Hendrix waren het streepresultaat in de eerste ronde, maar met een werkelijk superieure foutloze ronde met Baileys revancheerde de Limburger zich op een fantastische manier. Ze hielden Nederland in de race voor een topklassering. Jur Vrieling maakte het fantastisch af en was met zijn tophengst een van de vijf dubbele foutloze combinaties in de wedstrijd. Daarmee plaatsten de Oranje-jassen zich voor de barrage.

Hendrix en Poels zijn door Ehrens geselecteerd voor de landenwedstrijd volgende week donderdagavond in Aken. Het team bestaat dan verder uit Harrie Smolders en Marc Houtzager. De wedstrijd in Aken telt echter niet mee voor de FEI Nations Cup.

Uitslag FEI Nations Cup™ Falsterbo (Zwe), 1.60m

1. Nederland, 4 str pnt, 0, 46.35 sec

Ruben Romp (Goirle), Audi’s Teavanta II C Z (v.Treasure Z), 0 - 4

Aniek Poels (Swolgen), Athena (v.Berlin), 0 - 4

Michel Hendrix (Kessel), Baileys (v.Indoctro), 4 - 0

Jur Vrieling (Holwierde), VDL Glasgow vh Merelsnest (v.Nabab de Reve), 0 – 0, 0, 46.35 sec

2. Duitsland, 4 str pnt – 0, 47.89 sec barrage

3. Ierland, 4 str pnt – 4, 46.65 sec barrage

4. Italië, 9 str pnt

5. Zweden, 12 str pnt

5. Verenigde Staten, 12 str pnt

7. Zwitserland, 20 str pnt

8. Noorwegen, 30 str pnt

Tussenstand FEI Nations Cup™ 2017 Jumping Series, 1e divisie

1. Italië, 415 70

2. Duitsland, 375

3. Zweden, 365

4. Frankrijk, 302,5

5. Zwitserland, 300

6. Ierland, 290

7. Nederland, 290

8. Spanje, 250

  • Deel dit artikel