Nederland tweede in landenwedstrijd dressuur Aken

Rath MA AKEN14 X5615

Nederland eindigde in de landenwedstrijd voor dressuurruiters in Aken als tweede, achter Duitsland, maar voor Groot-Brittannië, die als vierde eindigde achter het verrassende Spanjaarden. Adelinde Cornelissen werd met een uiterst gedegen proef met Jerich Parzival N.O.P. derde. De winst ging naar een herboren Totilas onder Matthias Alexander Rath, die niet alleen een foutloze maar ook zeer aansprekende Grand Prix proef lieten zien. Tussen Rath en Cornelissen nestelde zich Helen Langehanenberg met Damon Hill. Regerend Europees en Olympisch kampioene Charlotte Dujardin en Valegro hadden in de Aachener Soers een off day en eindigden pas zesde.

Vlak voor Cornelissen en Parzival de ring binnenreden was er even sprake van een complete communicatiestoring tussen amazone en paard. Adelinde bleef de rust zelve en Parzival hervond zich. "We staan allebei op scherp en je moet zo af en toe de grens op durven zoeken en dan gewoon blijven rijden. Dankzij het feit dat ik nu heel veel controle heb kan ik de scherpte zoeken en dan komt de harmonie als vanzelf in de ring. We hebben dit klusje vaker geoefend, waardoor het routine is geworden", aldus Cornelissen, die ontegenzeggelijk sinds haar come back in Arnhem en haar start in Rotterdam nu nog weer progressie heeft weten te boeken. Zo waren de series om de twee een lust voor het oog. Schitterend recht en heel ruim gesprongen, waardoor de diagonaal bijna te kort was. Ook de beide pirouettes werden klein en zeer taktmatig gesprongen. Dit alles met een heerlijke lossigheid en een mooie stille aanleuning. "Ik ben benieuwd naar de protocollen, want daarop geeft de jury aan wat nog beter kan. Ik zal ze lezen en hier in Aken nog in praktijk gaan brengen. Ik kan nu werkelijk alles met hem", vertelde een blije amazone.

Hans Peter Minderhoud en Glock's Flirt scoorden in het begin van hun proef zeer hoog en zaten voor de stap reprise boven de 79%. In de changementen om de twee kregen ze hele dure fouten. "Dit is pas zijn derde internationale Grand Prix en ik ben dik tevreden. In de changementen om de twee kregen we een fout en daarbij moet Flirt zichzelf even hebben geraakt, waardoor hij angst had om de volgende te springen. Jammer, want tot dat moment hadden we een score die schommelde rond de 79%", aldus Minderhoud, die zijn paard omschrijft als een paard dat zijn best blijft doen. "Het is een heerlijk paard om te rijden. In de piaffe moeten we nog progressie boeken, maar het gaat steeds beter. Flirt heeft dat ooit verkeerd geleerd en het kost tijd om het hem te leren op de goede wijze te doen".

Katja Gevers reed met Thriller een goede proef. "Met deze rit verdiende ze een waardering boven de 70%", vatte bondscoach Wim Ernes de rit van Gevers samen. Dat lukte net niet, mede door toedoen van het Engelse jurylid Stephen Clarke. Hij waardeerde de proef met een score van 64.200%, terwijl de overige vier juryleden net onder of royaal boven de 70% scoorden. Gevers bleef hierdoor steken op 69.320%. "De eerste piaffe en passage waren heel goed en ook de changementen waren mooi en kaarsrecht gesprongen. Daar had ze achten voor moeten krijgen", was de mening van Ernes. Het foutje in de laatste lijn ontstond volgens Katja doordat Thriller was afgeleid door een tv-camera. "Die had Thriller eerder gedurende de proef, bij het achterwaarts gaan, ook al gezien en ook toen reageerde hij daar op. Dat kostte me daar ook punten. Daar tegenover stonden hele fijne changementen om de één en om de twee". In de mooie piaffe en passage tour had de piaffe iets meer op de plek uitgevoerd mogen worden.

Marlies van Baalen was behoorlijk tevreden over haar rit met Miciano. "Mijn paard was gedurende bijna de gehele proef zeer geconcentreerd, jammer dat we fouten kregen in de laatste twee onderdelen. Tot dan toen zaten we boven de 70% en door die foutjes zakten we net onder die grens, Toch houd ik een goed gevoel aan mijn rit over. Vooral omdat ik erg blij ben hoe Miciano door de eerste piaffe tour liep. Ik wist dat hij het kon, omdat we er thuis al geen problemen meer mee hadden, maar nu liet hij het ook in de ring zien", vertelde Marlies. De foutjes in de laatste lijn verklaarde ze als volgt: "Ook paarden weten dat ze met die laatste lijn bezig zijn en dan moet je als ruiter er voor zorgen dat je paard scherp blijft. Jammer genoeg lukte me dat net niet".

Bondscoach Wim Ernes is zeer ingenomen met deze tweede plek. "We gingen voor die tweede plek, maar hadden sterke concurrentie van Zweden en Groot-Brittannië. Die hebben we vandaag met duidelijke cijfers klop gegeven. Een droom van mij is in Aken uitgekomen".

Door de tweede plaats van Nederland in deze vijfde wedstrijd van de 2014 FEI Nations Cup Dressage Series heeft Nederland zijn voorsprong op Zweden uitgebouwd naar acht punten. Denemarken staat derde en Duitsland vierde.

Uitslag FEI Nations Cup dressuur Grand Prix:

 • 1) Duitsland - 243.100
  2) Nederland - 223.280
  - Marlies van Baalen (Brakel) - Miciano (Medici x Dialekt) - 69.740% (24e)
  - Katja Gevers (Berlicum) - Thriller (Gribaldi x Amor0 - 69.340% (27e)
  - Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Glock's Flirt (Florestan x Gauguin de Lully) - 72.660% (15e)
  - Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival N.O.P. (Jazz x Ulft) - 80.980% (3e)
  3) Spanje - 220.600
  4) Groot-Brittannië - 218.440
  5) Zweden - 217.440
  6) Denemarken - 216.820
  7) USA - 213.740
  8) België - 206.920
  9) Oostenrijk - 204.520

Stand FEI Nations Cup (na 5 van de 6 wedstrijden):

 • 1) Nederland - 43
  2) Zweden - 35
  3) Denemarken - 26
  4) Duitsland - 21
  5) USA - 20
  6) België - 19
  7) Groot-Brittannië - 18
 • Deel dit artikel