Nederland te sterk voor concurrentie in landenwedstrijd dressuur

Adelinde cdio5

ROTTERDAM (KNHS) - Op donderdagochtend stond in het ruiterstadion van het CHIO de FEI landenwedstrijd voor dressuurruiters op het programma. Nederland zegevierde met bijna tien procent voorsprong op de Denen, terwijl Zweden als derde eindigde. In het individuele klassement zegevierde Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival N.O.P. met een score van 81.480%, voor Edward Gal (Harskamp) met Glock's Undercover N.O.P., die bleef steken op 80.780%. Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) eindigde als derde met Kingsley Siro N.O.P., nipt voor Hans Peter Minderhoud (Harskamp) met Glock's Johnson TN.

Het Nederlandse team was voor de concurrentie niet één maar twee maatjes te groot. Met de gemiddelde teamscore van 79.74% zetten zij een 'all time high' score neer, die tot nu op 79.53% stond en die tijdens het EK in Windsor, met Moorlands Totilas in het team, werd behaald. "Deze score tekent onze vorm en kracht in de breedte", vertelde bondscoach Wim Ernes. "Dat kwam mede doordat zowel Heijkoop als Minderhoud alles op alles leken te zetten om in deze eerste observatiewedstrijd een topprestatie neer te zetten. Gisteravond reden Diederik van Silfhout en Arlando TN N.O.P. een zeer goede rit, waarmee ze in de Grand Prix van de CDI 3* als tweede eindigden. Dat heeft denk ik het gehele team gemotiveerd om nu te pieken. Van Silfhout zette door zijn rit van gisteren druk op de Rotterdamse teamleden. Met deze rit begint Diederik de N.O.P. status steeds meer te bevestigen", aldus Ernes, die op de persconferentie de leden van het huidige team veel kansen toedicht om uitgezonden te worden naar de wereldkampioenschappen in Caen.

Edward Gal was de enige van het kwartet die in zijn rit tegen een paar problemen aanliep. In zowel de changementen om de pas als die om de twee ging het mis. "Ik was blij met mijn rit, tot de galoponderdelen begonnen. In de eners ging het tweemaal mis en voor ik aan de changementen om de twee zou beginnen kreeg Undercover iets last van spanning. Het is jammer van de fouten, maar dat we toch boven de 80% scoren zegt iets over de het niveau van onze rit".

Ook Adelinde Cornelissen was content. "Het is mooi dat wat we al een paar maanden thuis konden laten zien we nu ook in de wedstrijdring konden tonen. Voor mijn gevoel heeft de wedstrijd twee weken terug op Outdoor Gelderland hem goed gedaan, want het liep allemaal veel beter. Vooral in de piaffe en passage konden we weer expressief tonen".

Voor Daniëlle Heijkoop was dit de eerste wedstrijd sinds de wereldbeker finale in Lyon. "Voor ons is deze wedstrijd een belangrijke en ik weet dat er kleine verbeterpuntjes zijn, dus daar gaan we ons nu op richten om te verbeteren".

Hans Peter Minderhoud reed met Gock's Johnson TN de beste Grand Prix ooit. "We hebben hier samen een persoonlijk record gescoord en er zit nog rek in naar boven".

Meer info zie: www.chio.nl

Uitslag CDIO 5* Nations Cup / Grand Prix:

1) Nederland - 79.740
- Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Glock's Johnson TN (Jazz x Flemmingh) - 76.680%
- Daniëlle Heijkoop (Rotterdam) - Kingsley Siro N.O.P. (Gribaldi x Hemmingway) - 76.960%
- Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival N.O.P. (Jazz x Ulft) - 81.480%
- Edward Gal (Harskamp) - Glock's Undercover N.O.P. (Ferro x Donnerhall) - 80.780%
2) Denemarken - 69.927
3) Zweden - 69.727
4) Groot-Brittannië - 68.380
5) België - 68.113
6) Frankrijk -68.047
7) USA - 67.807

Tussenstand FEI Nations Cup dressuur:

1) Nederland - 30
2) Zweden - 18
3) België - 15
3) USA - 15

  • Deel dit artikel