Nederland net naast podium in Nations Cup finale

Nations cup

BARCELONA (KNHS) - De Nederlandse springruiterequipe eindigde in de FEI Furusiyya Nations Cup finale net naast het podium. Frankrijk won, voor de Brazilianen, terwijl de Ieren als derde eindigden. Nederland eindigde weliswaar op gelijke hoogte met de Ierse ruiters, maar had in tijd gerekend anderhalve seconde achterstand. "Enerzijds ben ik ontevreden, omdat we met een foutje minder een barrage om de zege hadden kunnen rijden. Anderzijds ben ik tevreden met deze vierde plaats, op een wedstrijd die je rustig als het WK van de landenteams mag omschrijven", aldus bondscoach Rob Ehrens.

Voor Nederland reed Jur Vrieling met VDL Bubalu als eerste binnen. Na het voortreffelijke foutloze optreden in de openingswedstrijd leek Vrieling het huzarenstukje om foutloos naar de finish te rijden te herhalen. Op de middelste van de driesprong kregen ze hun eerste fout en ook de allerlaatste hindernis werd uit de lepels getikt. "Ik kwam net iets groot over de laatste van de driesprong, waardoor de zes geplande galopsprongen naar de laatste er net eentje te veel bleek te zijn. Bubalu kwam daar met de neus onder en dat resulteerde in de tweede fout. Daar had ik beter op moeten anticiperen, maar aan de andere kant is het vaak ook funest om van je voorgenomen plan af te wijken", aldus Vrieling.

Willem Greve noteerde met Carambole ook twee afgeworpen balken. "Dit was de zwaarste wedstrijd waarin ik ooit van start ben gegaan. Enorm hoog en o zo breed. Carambole sprong voor mijn gevoel geweldig en had, tot hij de bovenste paal van de middelste van de zware driesprong aftikte, nog geen paal geraakt. Als ik ergens de oorzaak van de twee fouten moet zoeken is dat in de eerste plaats toch een beetje gebrek aan ervaring van zowel mij als mijn paard. Daarnaast moet Carambole nog iets sterker worden, want deze enorme wappers kosten heel veel kracht en dan merk je aan het einde dat hij net iets kracht tekort komt. Jammer dat we de kans hebben laten lopen om hier net als in 1992 geschiedenis te schrijven", aldus Greve.

Maikel van der Vleuten (Someren) was niet blij met de fout die hij met VDL Groep Verdi maakte op een relatief eenvoudige oxer. "Ik vind dat de parcoursbouwer vandaag de grenzen van het mogelijke heeft gezocht en gevonden. Het stond echt maximaal. Vooral de laatste lijn was loeizwaar, met een driesprong waarvan de insprong een steilsprong was, gevolgd door twee oxers en waarvan onder de eerste water zat, aldus Van der Vleuten.

Jeroen Dubbeldam behoorde met Utascha SFN tot het selecte gezelschap van vier ruiters die foutloos naar de eindstreep wisten te rijden. Daarvoor werd Dubbeldam onderscheiden met de 'Award for the Man of the Match'. "Ik denk dat dit de zwaarste wedstrijd is geweest waarin ik met Utascha SFN van start ben gegaan en ze sprong geweldig! Ze steeg, zoals dat heet, boven zichzelf uit" aldus Dubbeldam, die het parcours een ware krachtproef vond voor paard en ruiter".

Bondscoach Rob Ehrens vertelde: "Het kleinste foutje van paard of ruiter werd genadeloos afgestraft. We hebben een goede start gehad op vrijdag, waar we ons met een tweede plek plaatsten voor de finale van vandaag. Vrieling begon op zondag sterk, maar hij kwam iets te hard de driesprong binnenrijden, waardoor de twee fouten die zij noteerden een feit werden. Willem Greve begon ook sterk, maar ik miste naar het einde toe misschien net even de fighting spirit. Verdi sprong zeer goed en die fout was echt zonde en niet verdiend! Jeroen en Utascha maakten het magistraal af", aldus Ehrens.

Voor twee ruiters, de Brit Scott Brash en de Canadees Eric Lamaze, was er voor hun dubbele foutloze ritten een bonus van twee ton beschikbaar.

Uitslag finale Fyrusiyya FEI Nations Cup (1.60m):
1) Frankrijk - 8 / 235.95
2) Brazilië - 9 / 237.21
3) Ierland - 12 / 234.16
4) Nederland - 12 / 235.57
- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 8
- Willem Greve (Markelo) - Carambole (Cassini I x Concerto II) - (8)
- Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - 4
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 0
5) België - 16 / 232.61
6) Canada - 17 / 242.46
7) Ukraïne - 20 / 235.23
8) Groot-Brittannië - 21 / 237.33

  • Deel dit artikel