Nederland naar vierde plaats in Zweedse editie van FEI Nations Cup

FALSTERBO (KNHS) - De Nederlandse equipe is in de vierde wedstrijd in de FEI Top League competitie als vierde geëindigd. Van de Nederlandse ruiters leverde Piet Raijmakers jr. met Van Schijndel's Rascin de beste prestatie door dubbel foutloos te blijven.

Deze voortreffelijke prestatie werd bijna geëvenaard door Rabo Talent van het Jaar Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN, die alleen in de eerste manche een strafpunt kreeg voor het overschrijden van de tijd, maar verder de lei schoon hield. In de eerste manche steldeLeon Thijssen met Tyson teleur door drie springfouten te noteren, waardoor Nederland na de eerste manche op 12 strafpunten eindigde. In de tweede manche revancheerde deze combinatie zich met een geheel foutloze rit. In beide manches was Albert Zoer met Sam verantwoordelijk voor het schrapresultaat met vier springfouten in de eerste en twee springfouten in de tweede.

De parcoursbouwers had een zware wedstrijd gebouwd waarin slechts 3 dubbele foutloze rondes konden worden genoteerd. Vooral door de gestaag neervallende regen - de bui duurde de gehele dag - werd de anders goede bodem zwaar, waardoor de hindernissen voor de tweede manche allemaal iets werden opgeschoven om faire sport mogelijk te blijven maken. "Het was een zeer pittige proef, waarin de ruiters exact dienden te weten wat ze moesten doen", vertelde bondscoach Rob Ehrens. In zijn ogen leverde Piet Raijmakers met Rascin een topprestatie, net als Maikel van der Vleuten met Verdi. "Sam kon er in Falsterbö met Albert Zoer gewoon niet over en Leon Thijssen reed een tweede manche als uit het boekje. Ik ga met een goed gevoel naar Aken, want het is voor het eerst dat ik daar als bondscoach naar toe ga terwijl we aan de leiding gaan in het tussenklassment. Toch reken ik me nog niet rijk, want we zullen komende donderdag daar de nodige punten moeten pakken om mij een iets comfortabeler gevoel te geven", aldus Ehrens.

"Vanmorgen om elf uur vertelde Rob Ehrens me dat ik Rascin moest zadelen, omdat Audi's Alpapillon Armanie van Vincent Voorn een lichte bloeduitstorting had opgelopen en niet van start kon gaan. Als vijfde man weet je dat de bondscoach een beroep om je kan doen, maar zo laat is hoogst ongebruikelijk. Ik had er dus niet opgerekend, maar Rascin sprong werkelijk fantastisch op het best lastige parcours, waarop naast mij alleen de Zweed Rolf-Göran Bengtsson met Ninja la Silla en de Duitser Marco Kutscher met Cash ook beide manches foutloos wisten af te werken. Ik ben er echt verschrikkelijk blij mee dat ik als invaller een zo belangrijke bijdrage aan de teamprestatie heb kunnen leveren!", aldus de jonge Raijmakers.

In de wedstrijd eindigde Duitsland als eerste met een totaal van acht strafpunten, terwijl Frankrijk tweede plek deelde met de Zweden, die met een wild card van start gingen in hun thuiswedstrijd. Omdat de Zweden niet meetellen in de Nations Cup competitie eindigde Nederland met 13 punten weliswaar als vierde, maar als derde in de competitie en kon dus zes punten optellen bij hun totaal.

  • Deel dit artikel