Nederland heeft het zwaar in Hickstead

HICKSTEAD (KNHS) - De Nederlandse equipe had het in het net ten zuiden van Londen gelegen Hickstead heel erg zwaar. De bijzondere samenstelling van het Oranje kwartet kon niet voorkomen dat Nederland in de zesde editie van de FEI Nations Cup op een gedeelde zesde plaats met de Ieren eindigde. De Duitsers wonnen na barrage voor de Fransen, terwijl de Amerikanen derde werden. Ondanks de teleurstellende zesde plaats blijft Nederland aan de leiding gaan in de tussenstand en zijn de kansen op de eerste eindzege in deze competitie, met nog twee wedstrijden voor de boeg (Dublin en Rotterdam) nog volop aanwezig.

Voor Nederland begon Leon Thijssen met Tyson (v. Numero Uno) teleurstellend door maar liefst vier springfouten te maken. "In de barrage van de Grote Prijs van Falsterbö zijn we over de kop geslagen en dat heeft Tyson denk ik nu nog parten gespeeld. In de tweede manche had ik het gevoel als of het een ponyparcours was, zo gemakkelijk sprong hij er foutloos overheen", aldus Thijssen. Toch was het zeker geen ponyparcours, want meerdere hindernissen waren tot de maximaal toegestane hoogte van 1.60 m. opgetrokken. Dat, gekoppeld aan het terrein, waarvan de bodem perfect was maar dat licht glooiend is, zorgde er voor dat slechts één combinatie, de Duitser Marcus Ehning met de KWPN gefokte Plot Blue (v. Mr.Blue) dubbel foutloos wist te blijven.


Piet Raijmakers jr. noteerde met de KWPN als dekhengst goedgekeurde Van Schijndel's Rascin (v. Ramiro) in beide manches twee springfouten. "Eerlijk is eerlijk. Mijn paard sprong bijna alle hindernissen zeer goed, alleen liet hij in beide manches tweemaal een steekje vallen. Dat is balen maar, het is niet anders", aldus Raijmakers.


Gert-Jan Bruggink zijn paard Primeval Wings leek op dit niveau nog iets routine te kort te komen, wat zich in beide manches wreekte met drie springfouten. "Er had misschien meer in gezeten, maar we moeten samen weer naar de topvorm toegroeien", aldus Bruggink.


De vierde starter, Wout-Jan van der Schans, leek met Eurocommerce Seoul in de eerste manche op weg naar een foutloze ronde, maar een foutje op de uitsprong van één van de drie dubbelsprongen leverde een springfout op. In de tweede manche noteerde Van der Schans maar liefst drie springfouten. "In de eerste ronde heb ik zeer sterk gereden, in de tweede heb ik het zelf een beetje laten zitten", stak Wout-Jan de hand in eigen boezem.


Ondanks het feit dat Nederland niet verder kwam dan de gedeelde zesde plek, houdt het Oranje kwartet wel de leiding in de competitie. Duitsland sloop dichterbij en staat nu op vijf punten achterstand. Ierland blijft derde, maar door de verrassende uitslag van vandaag is het verschil tussen de USA, die nu zevende staat, en de Ieren slechts acht punten.


Bondscoach Rob Ehrens was in eerste instantie kort in zijn uitlatingen: "Geen commentaar". Om daar ogenblikkelijk aan toe te voegen: "We hebben te veel fouten gemaakt. Jammer, maar vanaf nu rustig doorwerken naar de volgende wedstrijd, komende vrijdag in Dublin. We zijn er in ieder geval zeker van dat we dit jaar niet uit deze league degraderen en daar is het mij vanaf het eerste begin om te doen geweest. Madrid, het EK, blijft de belangrijkste wedstrijd van het seizoen".

Tussenstand:
1) Nederland - 42
2) Duitsland - 37
3) Ierland - 32.5
4) Groot-Brittannië - 30
5) Frankrijk - 29
5) België - 25
7) USA - 24.5
8) Denemarken - 8

Programma FEI Nations Cup wedstrijden:
Dublin (Ier) - 3/7 aug.
Rotterdam (Ned) - 25/28 aug.

  • Deel dit artikel