Nederland blijft zesde op EK springen in Landenwedstrijd

German Team EJDC13kh 1198

Herning (KNHS) - Het Nederlandse springruiter team is op de zesde plaats in het klassement blijven staan. Het Oranje kwartet voegde op de derde dag van dit EK in de tweede manche van de landenwedstrijd zes strafpunten aan haar totaal toe van ruim de 16 strafpunten waarop ze na twee dagen was geëindigd. Schrale troost voor de mannen van bondscoach Rob Ehrens was dat ook al zouden ze drie foutloze rondes hebben afgeleverd ze slechts een plaatsje in het klassement opgeschoven zouden zijn. Voor de individuele finale die zaterdag wordt verreden heeft alleen Jur Vrieling zich met VDL Bubalu weten te plaatsen. Maikel van der Vleuten staat met een 26ste plek in de eindstand eerste reserve.

Maikel van der Vleuten wist zich met VDL Groep Verdi TN na een matige start in de eerste wedstrijd op dinsdag zich steeds te verbeteren. Op de eerste dag tikte Verdi drie palen naar beneden. Gisteren hield hij de schade bepekt tot een paal en vandaag sprong de hengst fenomenaal foutloos. "Misschien heb ik de wedstrijd op de eerste dag iets onderschat maar Verdi deed dat zeker. Het was een niet te zwaar parcours met lange lijnen en dan is het moeilijk om hem goed verzameld te houden. Nu stond er een zwaar parcours en het is net alsof hoge en brede hindernissen Verdi inspireren om beter zijn best te doen. Vandaag was Verdi echt gemotiveerd en deed hij enorm zijn best met als resultaat een feilloze foutloze rit. Dat ik nu op de 26ste plek sta heb ik aan me zelf te wijten", aldus van der Vleuten.


Willem Greve de debutant op dit EK keek ook tevreden terug op dit kampioenschap. "Gedurende het parcours van vandaag had ik meer controle. Alleen op een moment even niet. Ik reed stevig op de sloot aan en daar kreeg ik een enorme wapper. Daardoor was de controle even weg met een fout op de delicate steilsprong als gevolg. Dat ik tevreden ben komt ook omdat als iemand mij tijdens het NK in Mierlo had verteld dat ik op het EK zou rijden ik die persoon ogenblikkelijk voor gek had verklaard. Ik ben hier omdat paarden als London, Sterrehof's Tamino en Tyson om uiteenlopende redenen hier niet zijn. Daarom ben ik trots om mijn hengst hoe die hier als negen jarige heeft gepresteerd en stand heeft weten te houden", aldus Greve.


Voor Dubbeldam en Utascha SFN was de opgave net te zwaar. "Er werd veel van de paarden gevraagd en op de uitsprong van de driesprong gaf Utascha alles om daar foutloos over heen te komen. Daarna was het net alsof de kracht uit haar lichaam was weggestroomd en werd zelfs de muur breed", aldus Dubbeldam.


Jur Vrieling liep te stralen want hij behoefde alleen een strafpunt voor het overschrijden van de tijd te accepteren en sloop daardoor de top tien van het klassement binnen. "Ik ben verschrikkelijk blij met dit resultaat. Na de lastige lijn die begon met de sloot heb ik even tijd genomen om de wending naar de oxer die over sloot was gebouwd mooi uit te rijden. Dat lukte en daardoor kwam ik ook weer exact passend bij de driesprong. In die wending heb ik de tijd verloren die me die ene strafpunt opleverde", aldus Vrieling. In de ogen van Vrieling was het een uitermate zwaar parcours maar toch had Vrieling niet verwacht dat er zoveel foutloze combinaties, 14 van de 53 starters, zouden zijn. Toch was er sprake van een zekere teleurstelling bij Vrieling. Ik was gegaan voor een teammedaille maar die bleek onhaalbaar maar ik vind wel dat alle drie andere ruiters er enorm voor hebben gestreden. Maar hoe goed we ook hebben gestreden het was niet voldoende", aldus Vrieling.


Bondscoach Rob Ehrens was dit EK overziend overall toch een tevreden coach. "Alle landen die voor ons stonden hebben vanavond uiterst sterk gereden. We stonden zesde en we hadden maximaal een plaatsje op kunnen schuiven. Het jammere is dat we op de eerste dag steken hebben laten vallen. Toch ben ik dik tevreden hoe mijn ruiters en paarden hebben gestreden en gereden". aldus Ehrens.


In een thriller aan het eind gaat de Europese titel met 12,18 naar Engeland, Duitsland tweede met 12,77 en het brons gaat naar Zweden 13,44. Vierde Frankrijk, vijfde Zwitserland.

De finale van de springruiters is zaterdagmiddag vanaf 13.15 uur.

Uitslag landenwedstrijd springen:

goud - Groot-Brittannië - 8.18

zilver - Frankrijk - 11.14

brons - Zwitserland - 12.45

4) Duitsland - 12.77

5) Zweden - 13.44

6) Nederland - 17.61

Tussenstand individueel:

1) Ben Maher (Eng) - Cella (Cento x Chin Chin) - 0.00

2) Roger Yves Bost (Fra) - Castle Forbes Myrtille Paulois (Dollar du Murier x Grand Veneur) - 0.58

3) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Casall Ask (Caretino x Lavall I) - 1.63

9) Jur Vrieling - 5.70

26) Maikel van der Vleuten - 12.65

29) Jeroen Dubbeldam - 13.19

34) Willem Greve - 15.72

  • Deel dit artikel