Nagenieten van CHIO 2023 met Marten Luiten

CHIO
Marten Luiten Fynona ROTT23 L206839
Foto: Digishots

Hij had de eer om dit jaar samen met zijn leeftijdsgenoten van de U25 klasse het 74ste CHIO Rotterdam te openen en kwam daarvoor helemaal uit het verre Winschoten. Maar niet voor niets! Marten en zijn stoere merrie Fynona (v. Ampère) mochten het zoveelste succes bijboeken op hun toch al indrukwekkende erelijst.

Marten: “Het was super leuk! Vond ik, maar Fynona leek het ook fijn te vinden in Rotterdam. Lekker om eerste even ontspannen door het bos te stappen voor je op het wedstrijdterrein komt waar het publiek niet te dicht op de ring zit. Ik had het eigenlijk wat spannender verwacht, maar de opzet van het CHIO zorgt er echt voor dat de paarden weinig spanning krijgen. Het is allemaal heel mooi aangekleed, maar het is zeker geen kermis en goed te doen, ook voor nog niet hele ervaren paarden op dit soort concoursen.

Ambities

Ik heb het CHIO zeker niet gezien als oefenwedstrijd, daar is het een te serieus concours voor. Mijn doel was onze proef nog eens door te rijden en te kijken wat beter kon en wat juist fijn ging. Noem het een mooi controlemoment. Ik was tevreden, maar voelde dat de galop normaal wat makkelijker gaat, waardoor ik meer aan afwerken toe kom. Het was goed dat ik weer even op scherp gezet werd en ik was heel tevreden met mijn score.

Het is altijd moeilijk om vooruit te kijken, maar die woensdagmiddag gaf me gaf me wel ambitie om mijn best te doen om ooit in het seniorenteam in Rotterdam te mogen rijden. Met Fynona, want zolang het goed gaat, mag ik haar blijven rijden. Haar eigenaresse Willeke Bos heeft er zelf ook lol in.

Rust en ruimte

Ja, het CHIO heeft echt indruk op me gemaakt. Vooral door de locatie denk ik toch. Het ene moment sta je nog in de stad en het andere moment rij je in het bos. Zo’n groot, mooi concours, midden in de stad. Zoveel rust en ruimte, geweldig. Ik vond het wel jammer dat er zo weinig publiek was, daar had ik me meer van voorgesteld. De woensdag waarop wij reden was het gratis entree en er was een super leuk programma.

Na het CHIO heeft Fynona even rust gekregen en daarna ben ik haar gaan voorbereiden op het EK in Hongarije. Voorbereiden, eigenlijk kun je het zo niet noemen. Ik doe juist niet te veel en zeker geen gekke dingen. Na de selectiewedstrijden heb ik er vertrouwen in. Als je op de tweede dag van de landenwedstrijd mag starten, heb je drie en een halve dag om te acclimatiseren en rustig naar de teamtest toe te werken. Ons EK is dit jaar in Hongarije en ook dat geeft mij rust en vertrouwen. Drie van de vier teamleden en hun paarden zijn hier namelijk al eens eerder geweest.

Jessica Pijlman

CHIO boost

Ook het CHIO was dus onderdeel van mijn voorbereiding. Ik vond het super mooi dat deze groep ruiters een kans kreeg te proeven aan dit geweldige evenement. Voor alle deelnemers is dit een boost geweest om binnen een paar jaar ook aan de hoofdrubrieken mee te kunnen doen.

Maar eerst het EK en daarna ga ik me even wat meer richten op mijn jongere paarden. Fynona krijgt dan even rust en als ze daar aan toe is, gaan we weer rustig opbouwen. Maar hoe en wat weet ik nog niet precies. Ik heb in ieder geval geen gekke plannen. Niet voor mezelf en niet voor mijn paarden”.

Dat hadden we ook niet verwacht van je Marten. Ook verwachten we je niet op de bar dansend tijdens de 'after party’s' in ons Stroodorp. Echter dansend met Fynona in TeamNL dressuur tijdens de Kür op Muziek op de altijd sprookjesachtige zaterdagavond lijkt ons een mooi vooruitzicht. Heel veel succes en plezier met trainen en hopelijk tot snel in het Kralingse bos.

  • Deel dit artikel