My heart is broken. Bonfire died

Bonfire 1

Op maandagavond 28 oktober meldde Anky van Grunsven dit bericht via Twitter. Haar voormalige topdressuurpaard Bonfire overleed op dertigjarige leeftijd. Hij leed al een tijdje aan de ziekte van cushing, een bijnierziekte. Dit was echter goed onder controle te houden. Enkele weken geleden werd Bonfire hoefbevangen aan alle vier de hoeven. Hij kon moeilijk staan en bewegen, maar er is alles aan gedaan om hem beter te krijgen. Helaas verslechterde zijn toestand op zondag en heeft Anky maandag de moeilijke beslissing moeten nemen om Bonfire in te laten slapen.

Bonfire kwam op de leeftijd van 2,5 jaar in de stal van Anky en samen met hem behaalde ze enorme successen. Daaronder ook prachtige overwinningen in 1995 en 1998 tijdens het CHIO Rotterdam.

Op de Olympische Spelen van Barcelona, Atlanta en Sydney behaalden ze met het team drie zilveren medailles, en naast een individuele vierde plek in Barcelona won ze individueel zilver in Atlanta en individueel goud in Sydney. Op de wereldkampioenschappen in Den Haag 1994 en Rome 1998 behaalde ze met het Nederlandse dressuurteam zilver en won goud in de Kür op de WEG in Den Haag. Daarmee doorbrak zij als eerste de Duitse hegemonie in de dressuur. Individueel won de combinatie ook zilver op de WEG in Rome. Anky nam met Bonfire vier maal deel aan het EK. In 1991 behaalde ze in Donaueschingen brons met het team en eindigde individueel als vijfde. In Mondorf les Bains 1995 won ze het individueel en team zilver. Twee jaar later in Verden was het resultaat identiek en in 1999 won ze in Arnhem met het team wederom zilver, maar nu was het individuele goud voor Bonfire en Anky van Grunsven.

Samen met Anky groeide Bonfire uit tot de Koningin van de Kür op muziek en op zijn rug werd van Anky de Keizerin in deze tak van de dressuursport. Zes maal kwamen ze aan de start van een wereldbekerfinale, waarvan ze er vijf - Los Angeles 1995, Gothenburg 1996, 's-Hertogenbosch 1997 en 2000, alsmede Dortmund 1999 - winnend wist af te sluiten. Maar liefst acht maal wisten Bonfire en Anky van Grunsven de Nederlandse titel bij de dressuurruiters te veroveren.

In 2000 werden Anky van Grunsven en Bonfire uitgeroepen tot Hippische Combinatie van de Eeuw. In 2005 werd in Erp een standbeeld van Bonfire onthuld, nadat tijdens Indoor Brabant in 2002 Bonfire op grootse wijze afscheid had genomen van de sport en zijn publiek. "

Dankzij Bonfire en Anky van Grunsven werd een tak van de hippische sport die door leken moeilijk te begrijpen is een tak van sport die bij een breed publiek enorm populair werd. Anky danste met Bonfire door de dressuurarena's. Zij koppelden gratie en lichtvoetigheid aan ongedwongenheid, waardoor het leek alsof ze samen een gepassioneerde tango dansten die geen van beiden enige moeite kostte. Hippisch Nederland is Bonfire ongelooflijk veel dank verschuldigd!

  • Deel dit artikel