Mooie merries, talentvolle veulens en dressuurpaarden en trotse fok

Rsz dsc 0908

Gisteren hield KWPN Zuid-Holland de jaarlijkse Centrale Keuring op ons terrein. Het was een prachtige, goedbezochte dag met veel mooie merries, talentvolle veulens en jonge dressuurpaarden en trotse fokkers. Het was voor de eerste keer dat de Centrale Keuring plaats vond op de terreinen van de Rotterdamsche Manège. “Ik heb veel enthousiaste reacties gehoord, aldus KPWN Zuid-Holland voorzitter Gerard van den Nieuwendijk. “Niet alleen van de deelnemers over de mooie Rotterdampiste waar de keuring plaatsvond maar ook van de toeschouwers en standhouders waarvoor de Grandstand met de fraaie tribunes en terrassen een prettige plek was.”

Merriekeuring

Op de stamboekkeuring waren al diverse zeer goed bewegende driejarige merries naar voren gekomen en dat positieve beeld werd vandaag op de Centrale Keuring in Rotterdam bevestigd. De zes meest complete driejarige merries mochten terugkomen voor de kopgroep en allen kregen ze een uitnodiging voor de NMK. Met tweemaal 90 punten behoorde de Desperado-dochter Jane al tot de best scorende merries van het seizoen en ook aan de hand maakte ze haar sterrenstatus waar. Ze werd uitgeroepen tot Zuid-Hollands kampioen. De imponerende, prachtig gemodelleerde Jane (Desperado uit Zandra ster van Metall, fokker H.J. van Oort uit Eck en Wiel) van Ad Valk en Katja Kelders toonde zich de ware kampioen.

Zuid-Holland is een dressuurpaardenprovincie bij uitstek en de deelname bij de springmerries was dan ook niet groot. In het kampioenschap ging het tussen het kopnummer van de driejarigen, Jascalla Grandia (Verdi uit M.Cascalla elite sport-spr van Cascavelle) van fokker S.L. Grandia uit Bleiswijk, en de beste van de vier- tot en met zevenjarigen: India (Mylord Carthago uit Toulouse prest van No Limit) van fokker Stoeterij Broere uit Alblasserdam. De laatste kreeg de voorkeur van de juryleden.

Kampioensveulens

In de dressuurrichting greep het goed dravende merrieveulen Madonna (v.Apache) zojuist de kampioenstitel op CK Zuid-Holland. Bij de springveulens ging de hoogste eer naar Maverick VDJ (v.Hampshire VDL). De kopnummers van de merrie- en hengstveulens kwamen in beide fokrichtingen terug voor de kampioenskeuring. Bij de dressuurveulens ging het tussen Mitho B (High Five U.S. uit Iniesta B elite IBOP-dres van Desperado) van fokker Frieda Blitterswijk uit Nieuwland en Madonna (Apache uit Virginia II elite pref van Silvano N) van fokker C. Heemskerk uit Rijnsburg.

Tot kampioen bij de springveulens werd het Hampshire VDL-veulen Maverick VDJ (uit Donatella elite EPTM-spr van Quasimodo Z) van fokkers John Ruizeveld en Piet van der Jagt uit Zuid-Beijerland verkozen.

Bekijk de uitslagenlijst van de Centrale Keuring 2017

Jannie Boele-de Haan fokker van het jaar

Een enorme verrassing bleek de verkiezing tot Zuid-Hollands fokker van het jaar voor Jannie Boele-de Haan. Bij de huldiging werd onder meer de Lupicor-zoon Al Capone betrokken, die met Jarno van Erp naar het EK voor Young Riders gaat.
Jannie Boele-de Haan heeft zich duidelijk onderscheiden in de fokkerij van zowel tuig-, spring- als dressuurpaarden. Geboren en getogen op de boerderij in Brandwijk heeft Jannie haar liefde voor paarden van de wieg af aan meegekregen en nooit meer losgelaten. Hoewel haar man al op jonge leeftijd overleed, zette zij haar fokkerij voort en in de loop der jaren hebben meer dan 200 veulens het levenslicht gezien!

Voorselectie PAVO-cup

’s Ochtends stond de voorselectie voor de PAVO-cup op het programma. Met 88 punten bleek Ivoli-E (v.Dream Boy) de grootste uitschieter. De Zuid-Hollandse CK-kampioene van 2016 wist onder het zadel van Simone Both opnieuw veel indruk te maken. Met negens voor stap, draf en aanleg kwam ze uit op een prachtig puntentotaal van 88. Daarmee was ze de beste van negen vierjarige talenten die een gooi deden naar een ticket voor de halve finale, waarvan er maar liefst acht geselecteerd werden.

Bij de vijfjarigen kwamen twee paarden uit op 85 punten. De grootramige Bon Bravour-dochter Haley B IBOP-dres (uit Oronia elite sport-dres pref prest van Jazz) van fokker Jan van Boven is daar één van. Zij is een halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst Don Tango B (v.Contango) en werd goed voorgesteld door Marlou de Ruyter.

Bekijk de uitslag van de voorselectie van de PAVOcup

  • Deel dit artikel