Meer dan 100 Rotterdamse kinderen ‘werken als een paard’

DSC 0298

Meer dan honderd Rotterdamse kinderen uit focuswijken, crisisopvang of met een stoornis in het autismespectrum staat deze zomervakantie op de Rotterdamsche Manège een bijzondere ervaring te wachten. Van 7 t/m 11 augustus doen zij mee aan het project ‘Werken als een Paard’, georganiseerd door de Stichting Hippische Alliantie Rotterdam. Belangrijkste boodschap deze week: als je werkt als een paard, kun je veel bereiken.

Alle aandacht voor ‘vergeten kinderen’
Werken als een Paard begon in 2013 met een pilot van een vakantieschoolprogramma voor kinderen uit Rotterdamse focuswijken. Voor veel van hen is de zomervakantie geen periode om naar uit te kijken. Doordat er geen geld is voor leuke uitstapjes of een vakantie, maar ook omdat ze niet gestimuleerd worden om iets te ondernemen, komen zij de hele zomer hun buurt niet uit. Steeds meer kinderen kunnen profiteren van de mooie resultaten die werken mét en áls paarden oplevert. Het vakantieschoolprogramma wordt inmiddels voor verschillende doelgroepen georganiseerd. Al vier jaar worden kinderen van het basisonderwijs welkom geheten en voor het derde jaar is er een aangepast programma voor kinderen met een stoornis in het autismespectrum. Na een succesvolle pilot, die afgelopen herfstvakantie plaatsvond voor kinderen in crisisopvang en voor kinderen die ambulante jeugdzorg krijgen, krijgt ook deze zomervakantie het Werken als een Paard vakantieschoolprogramma een groter vervolg.

Leuk en leerzaam
De jonge deelnemers gaan niet alleen een leuke, maar ook een zeer leerzame dag tegemoet. Op de Rotterdamsche Manège maken ze kennis met de paardensport en het verzorgen van de dieren. De kinderen mogen zelf paardrijden en de paarden poetsen. Esther van Noort, van Horses&Co: “Kinderen met autisme hebben vaak baat bij omgang met paarden. Na een dag met paarden kunnen zij nog wekenlang teruggrijpen op de rust die zij toen ervaarden. En kinderen die bijvoorbeeld met huiselijk geweld in aanraking zijn gekomen, voelen zich vaak veilig bij en begrepen door paarden.”

Tijdens het theoretische gedeelte van de dag worden parallellen getrokken met een carrière in de sport of een maatschappelijke loopbaan. Fred Rozendaal, initiatiefnemer van Werken als een Paard en coördinator van de sociaal maatschappelijke projecten van de Hippische Alliantie Rotterdam: “De kinderen ervaren tijdens deze dag dat inzet tonen loont. Wie hard werkt, kan heel veel bereiken. Ook als je flinke drempels moet nemen of beperkingen hebt, die het je lastig maken.”

  • Deel dit artikel