Medailleregen voor Nederland op EK Para-Dressuur

EC PARA 2015 DEAUVILLE PODIUM 9734

Na de vele regen die de afgelopen dagen viel in Deauville, bij het EK Para-dressuur scheen vanmiddag de zon en regende het nu medailles. Individueel goud voor Rixt van der Horst (grade II), Frank Hosmar (grade IV), individueel brons voor Nicole den Dulk (grade Ib) en Lotte Krijnsen (grade III). Uiteindelijk resulteerde dit net als vorig jaar op het WK in teamzilver voor het Nederlandse team.

Twee keer goud

De individuele proef van Rabo-talent van het jaar Rixt van der Horst en Uniek N.O.P. scoorde maar liefst 75,543%. Wat ging Uniek dansend en lichtvoetig door de baan! “Ik voelde dat Uniek er zin in had en weet dat het er gemakkelijk uit gaat zien dan”, zei Rixt, al voelde het voor haarzelf alles dan gemakkelijk. “Mijn benen en handen waren ijskoud bij het losrijden. Ik probeerde me daar weinig van aan te trekken. Dat kost zoveel energie, terwijl ik alle energie nodig heb voor mijn proef. Wat ben ik blij dat het zo goed gelukt is”. Frank Hosmar was met Alphaville N.O.P. het volgende goudhaantje. Hij startte als laatste van grade IV, dus het goud was meteen bekend: 73,273% was genoeg. Frank kwam zeer emotioneel uit de ring. “Wat heb ik veel te danken aan dit paard. Na individueel zilver en brons dan nu voor het eerst goud op een kampioenschap”, zei hij nadat hij zijn Alphaville N.O.P had omhelst. “De achten voor de eenvoudige wissels hadden ook wel tienen mogen zijn”, vond bondscoach Joyce Heuitink, “ik weet geen Z-ruiter in Nederland op welk kampioenschap ook die ze beter doet.”

Twee keer brons

De volgende Nederlandse start was die van Nicole den Dulk met Wallace N.O.P.. In grade Ib had Nicole den Dulk deze keer een beetje de schrik te pakken door een bokkesprongetje van Wallace N.O.P. precies voor ze de wedstrijdring binnenreed. Het zorgde voor een behoudender gereden proef dan gisteren, beloond met 70,621%. Haar ervaren Olympische concurrenten Puch en Pearson deden het beter dan gisteren,. Uiteindelijk bleek de proef van Den Dulk goed voor brons. Teamruiter Sanne Voets en Vedet PB N.O.P. in grade III reden fijner voorwaarts en wèl met meer zelfvertrouwen dan tijdens de teamtest. De score werd nu 70,244%. Maar in grade III werd het helemaal spannend toen Lotte Krijnsen en Sanne Voets na correcties van de scores op precies dezelfde 70,244 procent uitkwamen. Het brons ging toen na het vergelijken van de collected marks naar Lotte Krijnsen en Rosenstolz op hun allereerste kampioenschap waar ze uit een reserve-positie nog naar toe mochten. Geweldig.

Teamzilver

Van de zes meetellende proeven voor de teams, won Nederland er vijf (drie keer de teamtest, twee keer individueel). Door de overmacht van de behaalde scores in grade Ia (vandaag 79% en 76% voor het Engelse individuele zilver en brons) won Engeland teamgoud. Heel moeilijk uit te leggen aan de buitenwereld! Bondscoach Joyce Heuitink lachte en zei: “Vergeleken met onze score van het Wereldkampioenschap in Caen vorig jaar zijn we al 8% dichter bij Engeland gekomen. Als we nog een keer 8% verbeteren, winnen we de volgende keer!”.

UITSLAG LANDENWEDSTRIJD :
1. Engeland 223,486 %
2. Nederland 219,738%
3. Duitsland 432,557%
4. Noorwegen 423,686
5. Italië 421,521

Individueel
Grade II
1 en GOUD -Rixt van der Horst – Uniek N.O.P.; 75,543%
2 en zilver -Natasha Baker, Sookie St James GBR; 72,857%
3 en brons -Steffen Zeibig, Feel Good GER; 71,514%

Grade IV
1 en GOUD Frank Hosmar – Alphaville N.O.P.; 73,273%
2 en zilver Sophie Wells – Fatal Attraction GBR; 71,833
3 en brons Caroline Schnarre – Del Rusch GER; 70,048

Grade III
1 en goud Hannelore Brenner – Woman of the World GER; 72,732
2 en zilver Susanne Sunesen – Thy’s Que Faire DEN 70,976
3 en BRONS Lotte Krijnsen – Rosenstolz – NED; 70,244
4 Sanne Voets – Vedet PB N.O.P. NED; 70,244

Grade Ib
1 en goud Pepo Puch, Fine Feeling S AUT
2 en zilver Lee Pearson
3 en BRONS Nicole den Dulk – Wallace N.O.P. ; 70,621%

  • Deel dit artikel