Medailleregen op EK dressuurjeugd

Rsz meulendijks anne presidents mdh avanti 1

Naast de twee individuele gouden medailles voor Anne Meulendijks met President's Avanti op zaterdag en zondag waren er voor het Nederlands EK Young Riders en Junioren team op donderdag reeds twee zilveren medailles in de landenwedstrijd. Op zaterdag voegde Jeanine Nekeman met Vlingh daar de individuele bronzen medaille aan toe bij de Junioren. Nog was de koek niet op, want op zondagochtend stuurde Junioren amazone Rosalie Bos haar paard Bolita naar het brons in de Freestyle.

Young Riders

Vooral de gouden dubbelslag van Anne Meulendijks was indrukwekkend. Temeer omdat zij op zaterdag na haar proef geblesseerd raakte doordat haar paard President's MDH Avanti (v. United) een van hoefijzers voorziene hoef op haar voet plaatste. "Ik had best pijn aan die voet, maar toen ik me ging voorbereiden op de rit van zondag had ik nergens meer last van. Ik voelde de pijn gewoon niet meer! Tijdens de proef ging het fantastisch, alleen kregen we een klein foutje in een serie. Vanaf dat moment ben ik nog beter gaan rijden. Toen ik klaar was had ik een heel tweeslachtig gevoel. Aan de ene kant was ik bang dat dit foutje me een medaille zou kosten, aan de andere kant had ik met Avanti op dat foutje na niet beter gekund. Dat bleek ook uit de punten, want met deze rit scoorde ik voor het eerst boven de 80%. Echt ongelooflijk om tweemaal Europees Kampioen te worden en zilver met het team", aldus Anne Meulendijks, die zich na haar rit direct even naar teamveterinair Henk van Dijk spoedde om haar voet te laten tapen.

Met haar score van ruim 80% liet Anne de Duitse Lisa Maria Klössinger met Daktari achter zich, terwijl de Belgische Jorinde Verwimp met Tiano derde werd. Jeanine Nieuwenhuizen sloot dit EK met Hexagon's Baldacci (v. Havidoff) af op de vierde plaats, dankzij een rit waarin de combinatie wederom boven zichzelf uitsteeg. Rabo Talententeam lid Stephanie Kooijman eindigde met Winston (v. OO Seven) als zevende.

Junioren

In het EK junioren wisselden te opzichte van het individuele kampioenschap dat op zaterdag werd verreden Rosalie Bos en Jeanine Nekeman stuivertje. Was de proef van zaterdag van Nekeman goed voor brons, in de Freestyle moest de amazone zich met Vlingh tevreden stellen met de vierde plek. Bos, zaterdag met Bolita nog vijfde, reed een enorm sterke Freestyle, waardoor zij het brons pakte.

Jeanine Nekeman was zeer tevreden over haar beide ritten. "Het ging werkelijk super en in de Freestyle reed ik een dik persoonlijk record met ruim 73.6%. Voor mij dus een mega score en voor mijn gevoel heb ik in beide proeven niets beter kunnen doen dan dat ik gedaan heb", aldus Jeanine, die ook de loftrompet stak over haar paard Vlingh. "Echt een superpaard. Het lijkt als ik bij hem kom of hij staat te slapen, maar zodra ik er op stap is hij klaar wakker en alert. Het is net of hij weet wat er van hem verwacht wordt. Echt een super karakter en hij liep zowel zaterdag als zondag als een trein".

Rosalie Bos had tijdens het EK de stijgende lijn te pakken. "Toen we pas aankwamen was Bolita iets gespannen en dat nam iedere dag af en vandaag was het precies goed". Ze begon in de landenwedstrijd op de zesde plek, klom op zaterdag naar de vijfde plaats en eindigde in de Freestyle op brons. "Ik had tijdens het losrijden het goede gevoel, waardoor ik heel ontspannen de wedstrijdring binnenreed. Vanaf de eerste pas liep het super en dat blijkt ook wel uit de waardering: vandaag want dat was een dik persoonlijk record. Vooral in de draf is Bolita zeer expressief en in tegenstelling tot zaterdag toen er in de galop sprake was van een lichte spanning bleef die in de Freestyle gelukkig achterwege. Gewoon een heerlijke rit, die van begin tot eind klopte", vertelde een dolgelukkige Rosalie Bos.

Bondscoach Tineke Bartels kijkt met een uiterst tevreden gevoel terug op dit EK. "Kijkend naar wat er in de twee wedstrijden na de landenwedstrijd allemaal is gebeurd was het realistisch om aan goud in de landenwedstrijd te denken. We hebben in de top onder aanvoering van Anne Meulendijks sterk gepresteerd, maar ook in de breedte, want we hadden toch in beide leeftijdscategorieën onze mensen op en dichtbij dat podium staan. Met zes medailles huiswaarts keren is schitterend en beter dan vorig jaar. Toen waren we ook tevreden, maar nu zijn we echt en naar mijn mening terecht trots op wat we in Arezzo hebben neergezet!".

  • Deel dit artikel