Martin Fuchs begint nieuwe jaar aan kop van Longines Worldrankings

FEI / CHIO
NB Martin Fuchs 1

De Zwitser Martin Fuchs (SUI) start het nieuwe jaar aan kop van de Longines Rankings. Hij neemt daarmee de eerste plaats over van landgenoot Steve Guerdat die het afgelopen jaar de eerste plaats bezette. Het is de eerste keer dat Fuchs aan de leiding gaat in de lijst.

De beste Nederlander op de wereldranglijst is Maikel van der Vleuten op een 14e plaats.

Martin Fuchs, nu aan de leiding met 3,483 punten, zat sinds zijn overwinning tijdens het Longines FEI Europese Kampioenschap Springen in Rotterdam in augustus, op de hielen van Guerdat. Met een reeks indrukwekkende prestaties in de laatste maanden van het jaar waaronder een CSI5* Grand Prix overwinning op zijn thuiswedstrijd in Geneve en een overwinning in de Longines FEI World Cup in Londen eind december.

"Fantastisch, echt geweldig, waarbij ik graag wil zeggen dat niet een bepaalde overwinning tot dit resultaat heeft geleid maar de combinatie van alle resultaten," aldus Fuchs. "Na zo'n geweldig 2019 is het fijn om als de nummer één van de wereld aan 2020 te beginnen. Ik ben er trots op dat ik op mijn jonge leeftijd al zoveel successen heb gehad en kijk uit naar het nieuwe jaar!"

Fuchs behaalde zijn eerste belangrijke overwinning tijdens de Jeugd OIympische Spelen in 2010 en maakte zijn seniorendebuut in 2016 tijdens de Olympische Spelen in Rio met zijn geweldige schimmel Clooney 51.

Hij behaalde podiumplaatsen tijdens de laatste drie belangrijke Kampioenschappen en hielp het Zwitserse team bij het behalen van een startbewijs voor de aankomende Spelen in Tokyo.

Fuchs eindigde als runner-up achter Guerdat tijdens de Wereldbekerfinale in Gothenburg en werd Europees Kampioen met Clooney 51 tijdens het EK in Rotterdam in augustus. Daarmee werd hij de zesde Zwitser die in de afgelopen 62 jaar de Europese titel behaalde. Met zijn overwinning in Londen met The Sinner, mag Fuchs ook zijn ticket naar Las Vegas boeken voor de finale van de Longines FEI Wereldbeker Springen in april.

Vijf combinaties hebben hun positie in de top 10 weten vast te houden, nl. Daniel Deusser (GER) op de derde plaats, Ben Maher (GBR) vierde, Beezie Madden (USA) zevende, Darragh Kenny (IRL) achtste en Henrik Von Eckermann (SWE) tiende.

Peder Fredrickson (SWE) neemt de vijfde plaats over van Pieter Devos (BEL), terwijl Kent Farrington (USA) op de negende plaats nieuw binnenkomt in de top 10.

De volledige Longines rankings zijn hier te vinden.

photo credits: Nils Boeser

  • Deel dit artikel