Marjan van Cortenberghe: ik ben er trots op te mogen bijdragen aan het CHIO

CHIO
Whats App Image 2021 07 22 at 09 00 34

Het CHIO Rotterdam staat bekend om haar vele vrijwilligers die trouw ieder jaar een deel van hun vakantiedagen besteden aan ons concours. Zowel in de voorbereiding als tijdens het evenement is geen moeite hen te veel. Ze verdienen het dan ook om zelf in de spotlights te staan, zonder hen geen CHIO Rotterdam. Marjan van Cortenberghe uit het Zuid-Hollandse Reeuwijk is één van hen.

Marjan woont samen met haar partner Johan, heeft twee honden en paarden aan huis. Ze rijdt zelf (dressuur), heeft twee paarden voor de sport elders in training, fokt ieder jaar twee veulens en heeft haar eigen bedrijf. Een druk bestaan en haar paarden zijn daarin zowel haar hobby als haar ontspanning. Marjan: “Ik vind het na mijn werk heerlijk om 's avonds stallen te mesten en in weer en wind mijn paarden te doen, ik zit nooit op de bank om TV te kijken.

Kijkje achter de schermen

Heel vroeger was ik lid van de Rotterdamsche Manège en kwam al jaren bij het CHIO als bezoeker. In 2011 zag ik in een hippisch magazine een advertentie dat er vrijwilligers gezocht werden voor het EK dressuur. Daar heb ik op gereageerd en zo is het allemaal begonnen. Het leek me leuk om de topsport eens van dichtbij mee te maken en een kijkje achter de schermen te krijgen. Ik ben nieuwsgierig, hou van evenementen en om deel uit te maken van een concours als het CHIO Rotterdam, in het schitterende Kralingse bos, dat leek me een belevenis. Ik moest er wel vrij voor nemen, maar ik zag het als een soort vakantie en had dat er graag voor over.

Ik ben begonnen als hostess in het team Servicemedewerkers. Toen ik dat twee jaar had gedaan en door had hoe alles in zijn werk ging, wilde ik graag meer. Ik was op dat moment manager bij De Bijenkorf en organiseerde o.a. de Drie Dwaze Dagen dus ik dacht als ik dat kan, kan ik in Rotterdam ook wel wat verbeteren. De mede-coördinator van het team waar ik voor actief was, stopte er toevallig mee en ik greep mijn kans. Sindsdien ben ik samen met Marjan de Wildt verantwoordelijk voor de Servicemedewerkers, een team van gastheren en -vrouwen in heel brede zin. Ik ondersteun Marjan waar ik kan, zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het concours, maar heb ook mijn eigen taken. Zo begeleid ik scholen die stage komen lopen, verzorg VIP-ontvangsten en doe verder eigenlijk alles waar ik nodig ben en waarvoor ze me vragen. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld een fietstocht gemaakt door Rotterdam met (internationale) dressuurjuryleden, officials en ruiters. Ontzettend leuk was dat en de waardering vanuit de groep was groot. Normaal spreken deze mensen elkaar drie minuten na een proef en nu leerden ze elkaar eens anders kennen. Ook heb ik dit jaar een tweedaags programma van de Young Leaders van de KNHS begeleid. Heel leuk en heel interessant vond ik dat. De deelnemers waren geïnteresseerd, het niveau was hoog en er waren boeiende sprekers over allerlei onderwerpen. Paarden gedragsdeskundige Annemarie van der Toorn, topamazone Danielle van Mierlo, Carla van Viegen van de Partij van de dieren, heel divers. Ook ex-premier Jan Peter Balkenende maakte deel uit van het programma en had een enthousiast en boeiend verhaal. Grappig was dat ik hem aan de telefoon niet herkende, de dag ervoor. Toen hij belde, was het druk en er was veel herrie. Ik legde hem alles uit, maar wist eigenlijk niet wie ik aan de telefoon had. Toen hij op wilde hangen, riep ik nog na dat hij niet moest vergeten zich te laten testen. Nieuwsgierig keek ik toch even op mijn programma wie de spreker om 11.00 uur was en toen zag ik het pas.

Het leuke aan het vrijwilliger zijn op het CHIO, is de diversiteit van de werkzaamheden, maar ook de sfeer onderling, de ambiance, de topsport. Ik hou ervan om mensen de binden en verbinden en dat gebeurt op het CHIO. Gastvrouw zijn past bij mij en ik ben trots op dit evenement, het gaat vanzelf”. Lachend: “En regelmatig een glaasje champagne erbij, waar we allemaal dol op zijn, perfect !

Onvergetelijke sportmomenten

Ik heb dan ook al veel mooie momenten meegemaakt in Rotterdam, zowel met ons team als in de sport. Als ik aan de sport denk, denk ik aan de Kür op Muziek tijdens het EK dressuur in 2019, kippenvel gaf me dat. Maar ook aan het EK dressuur 2011, mijn eerste jaar. Exquis Nadine van Hans Peter Minderhout nam afscheid van de sport, een moment dat ik nooit zal vergeten. Het werken met ons team is voor mij ieder jaar bijzonder. We maken lange dagen, we werken hard, maar de sfeer is geweldig, ieder jaar doen we het toch maar weer met z'n allen. Ik ben niet zo iemand die staat de dansen op tafel, ja dat gebeurt echt aan het einde van de dag onder het genot van een hapje en drankje, maar ik geniet daar wel van. Verder wil ik niet in detail gaan, maar team Servicemedewerkers is een feestje en we hebben al heel wat leuke dingen met elkaar meegemaakt.

Het CHIO Rotterdam is dus eigenlijk perfect, wat mij betreft. Hopelijk blijft het nog lang zo en zullen er geen concessies gedaan worden op welk gebied dan ook. Het CHIO is uniek en dat moet het blijven. Ik doel dan bijvoorbeeld op de druk van dierenactivisten op onze mooie sport. De sport, ik kan daar zo van genieten. GLOCK’s Totilas van Edward Gal gaf me iedere keer weer kippenvel, maar momenteel zijn zoon GLOCK’s Toto jr. ook. En het verhaal Dinja van Liere, zo’n meisje dat is begonnen als stalmedewerkster en nu in Tokio ons land vertegenwoordigt op de Olympische Spelen, zonder eigen paard, alles zelf opgebouwd, geweldig vind ik dat! (redactie - Dinja is door omstandigheden mee naar Tokio als reserve) Vroeger had ik veel respect voor Anky van Grunsven, de rol die zij heeft gespeeld voor de dressuur, heel bijzonder. Ja, ik ben gek van de sport en met name de dressuur, daar gaat al mijn tijd in zitten. Daarnaast ga ik graag gezellig uit eten of doe een terrasje, maar meer tijd blijft er buiten de paarden niet over.

Allergrootste liefde

Naast het CHIO Rotterdam bezoek ik ook andere concoursen. Jumping Amsterdam, Jumping Indoor Maastricht en Indoor Brabant voor de sport en de gezelligheid en de KWPN Hengstenkeuring (Den Bosch) en de KWPN paardendagen (Ermelo) voor de fokkerij. Maar het CHIO is mijn allergrootste liefde, laten we daar heel zuinig op zijn. Het is voor mij een prachtige parel waar we trots op mogen zijn en waar ik nog heel lang deel van hoop uit te mogen maken”.

Daar zijn we even stil van en hebben we eigenlijk niets aan toe te voegen. Een indrukwekkend verhaal van een bevlogen vrijwilligster met ongekende passie voor ons concours. Wij zijn ook heel blij met jou Marjan en de waardering is wederzijds. Laten we afsluiten met een denkbeeldige toast met jouw favoriete drankje: Proost, op het CHIO 2022, het CHIO 2023 en nog veel meer mooie edities!

  • Deel dit artikel