Marc Houtzager snelt naar de zege in Grote Prijs van Rotterdam

CHIO
NB CHIO406 Sterrehofs Dante Houtzager Marc NED CSIO5 LLN N10 0099
Foto: Nils Boeser

We sluiten het 75ste CHIO Rotterdam af met een oranje feestje: Marc Houtzager bleek ongenaakbaar in de barrage van de Grote Prijs van Rotterdam en zorgde dat ook vandaag het Wilhelmus klonk in de Rotterdam Arena. Met een tijd van 36.07 seconden bleef hij zeer nipt de Duitser Christian Kukuk voor, die 36.55 seconden klokte. Harrie Smolders maakte het podium compleet met 37.42 seconden.

Het was een nagelbijtend spannende barrage met maar liefst 15 combinaties die streden om de Grote Prijs van Rotterdam, een 1.60m-springrubriek. Van die combinaties kwamen er vijf uit Nederland. Harrie Smolders verscheen met Uricas v/d Kattevennen als zevende in de ring en zette tot groot genoegen van het thuispubliek een pijlsnelle tijd neer. Daarmee nam hij het stokje voor de eerste plaats over van de Amerikaanse Laura Kraut. Hij kon er helaas niet lang van genieten, want Houtzager startte met Sterrehof’s Dante direct na hem en verbeterde Smolders’ tijd met meer dan een seconde.

De combinaties na Houtzager konden simpelweg niet aan zijn tijd tippen. De Duitser Christian Kukuk kwam wel akelig dicht in de buurt om het Nederlandse feestje te verpesten, maar kwam een halve seconde tekort voor de overwinning. Hij moest genoegen nemen met de tweede plaats, waardoor Harrie Smolders eindigde als derde.

Houtzager won de titel al eerder in 2012. Met deze nieuwe overwinning kon hij zijn geluk niet op. “Twaalf jaar geleden won ik hier ook, maar dat is intussen al best lang geleden. Ongelooflijk dat het nu weer is gelukt. Mijn rit ging precies volgens plan maar dit had ik niet verwacht. Toen ik opkeek en de tijd op het scherm zag kon ik niet geloven dat ik sneller was dan Harrie. Ik wist dat ik echt niet beter had gekund dan dit dus was ook tevreden geweest met een lagere plaats. De rest is inmiddels ook wat jonger dan ik. Maar we hebben toch gewonnen, en dat is fantastisch. Het is ook heel bijzonder omdat Dante nu ook al op leeftijd is met 16 jaar. We kijken zorgvuldig naar welke shows we met haar doen. Ik hoop dat ik haar nog een paar jaar fit kan houden om met de wedstrijden mee te kunnen blijven doen. Ze deed het hier in ieder geval geweldig.”

De Duitser Christian Kukuk was te spreken over hoe zijn paard Just Be Gentle presteerde in de ring. “Het is een uitzonderlijk goed paard, ze is heel speciaal. We gingen hier in de barrage heel goed van start maar we maakten net twee galopsprongen te veel richting de oxer in het midden. Hadden we wel een perfecte barrage gereden dan hadden we misschien een kans gehad Marc z’n tijd te verbeteren, maar het mocht niet zo zijn vandaag. Ik ben in ieder heel tevreden met mijn paard en ons optreden hier. Ik ben heel blij met deze tweede plaats.”

Harrie Smolders: “De barrage ging niet helemaal volgens plan. We verloren op een gegeven moment focus en toen stuurde ik de bocht iets te wijd, en dat kostte me een extra galopsprong. Maar zelfs al had ik de perfecte barrage gereden dan had ik nog Marc niet verslagen. Mijn paard liep de hele week heel goed hier, hij is goed in vorm. Ik ben blij met hoe we het hier vandaag hebben gedaan.”

  • Deel dit artikel