Marc Houtzager nieuwe Nederlandse Kampioen springen

KNHS
DV Marc Houtzagers 05546

Met een prachtige foutloze ronde pakte Marc Houtzager met Sterrehof's Dante de Nederlandse titel bij de senioren en de dagprijs. Op het Equestrian Centre de Peelbergen vocht Harrie Smolders zich met Dolinn naar de tweede plek. Het brons ging naar de voormalige Olympisch-, Wereld- en Europees kampioen Jeroen Dubbeldam.

Het was een mooie laatste manche voor de senioren waar overal fouten werden gemaakt en slechts vijf combinaties zonder fouten bleven. Harrie Smolders met de geweldig springende merrie Dolinn bleven met een totaal van 6.91 strafpunten tot aan het einde op een medaille positie staan. Smolders stond met Cas na de eerste manche op een derde plaats maar kreeg een fout. Toen ook Willem Greve met Zypria S N.O.P., na de eerste manche op een zilveren positie, ging in de fout, waardoor Smolders met Dolinn zeker was van een podiumplaats. De kleur van de medaille werd bepaald door de laatste starter Marc Houtzager. De TeamNL ruiter hield het hoofd koel en stuurde Sterrehof's Dante met uiterste precisie vlot en foutloos door het parcours. Houtzager bleef met een totaal van 2.08 strafpunten Harrie Smolders ruim voor. Voor Smolders restte het zilver.

Jeroen Dubbeldam klom in het klassement door met zijn betrekkelijke nieuwe toppaard Oak Grove's Carlyle ook een foutloze ronde te rijden. Met 7.56 strafpunten kreeg hij het brons omgehangen.

Naast de kampioenstitel won Marc Houtzager en Sterrehof's Dante ook de dagprijs. Harrie Smolders werd tweede op Dolinn en Gerben Morssink werd derde met Navarone Z.

Marc Houtzager prees Sterrehof's Dante na afloop: "Dante sprong heel goed en gaf me een fantastisch gevoel. Ze heeft over alle dagen geen fout gemaakt en dat op haar eerste grote kampioenschap. Het gevoel is elke dag zo goed geweest. Ik ben juist hier om te zien hoe ze zo’n kampioenschap springt. Het is een super ervaring. Alle goede Nederlandse ruiters zijn hier, dat maakt het extra speciaal om kampioen te worden. En het was een serieus kampioenschap, vergeet dat niet. Het stond zeker niet licht gebouwd. Het was gebouwd voor paarden die al volop in het wedstrijdritme zaten. Met het oog op de Spelen is dit voor ons een goede test. Heel veel gaat er immers niet meer gebeuren dit jaar. Dit maakt wel wat goed voor dit seizoen."

Bondscoach Rob Ehrens kijkt tevreden terug naar het kampioenschap. “Ik heb goede dingen gezien en daar ben ik heel blij mee. We moeten eerlijk zijn, dit had bij de Spelen een moeilijk jaar geworden voor ons, de extra tijd die we nu hebben kan zeker nieuwe deuren openen. Om op een kampioenschap medailles te kunnen winnen heb je vier ruiters nodig die in de flow zijn. De ruiters die er nu staan hebben laten zien dat ze er met de bijzondere voorbereiding weten om te gaan. Dat geeft vertrouwen. Mooi ook om te zien hoe de jeugd hier aan de deur klopt, dat stemt positief voor de verdere toekomst.”

Harrie Smolders, voormalig nummer één van de wereld, vertelt enthousiast over zijn zilver winnende paard Dolinn. “Dit was pas ons tweede concours samen. De merrie is van Jennifer Gates. Omdat dit jaar door corona zo anders is, mocht ik haar inzetten zoals het mij goed uitkwam. Het is een paard met heel veel kwaliteit en vermogen en dat heeft ze hier laten zien. Ze heeft de goede vechtersmentaliteit van een merrie.”

Winnaar van het brons, Jeroen Dubbeldam, is heel enthousiast over het kampioenschap. “Zoals bijna iedereen weet, houd ik van kampioenschappen rijden. Als ik daar aan meedoe, probeer ik er altijd voor te gaan. Als het dan lukt om met een medaille naar huis te gaan, ben ik tevreden. Dit was voor mij met dit paard het eerste buitenconcours en ook binnen heb ik hem nog maar weinig op dit niveau kunnen testen. Hij is niet de snelste, maar ik ben heel tevreden met de ontwikkeling.”

De medaille winnaars kijken terug op een zeer positief kampioenschap. Met complimenten aan het hele team van de Peelbergen dat dit mogelijk heeft gemaakt en aan parcoursbouwer Henk Linders voor zijn passende parcoursen. Ken Ruysen, directeur van de Peelbergen kijkt ook zeer tevreden terug op het kampioenschap. “Het was een mooi kampioenschap met echte topsport. Het gebeurt niet snel dat je een Nederlands kampioenschap hebt met zo'n vijfsterren deelnemersveld. Het enige voordeel van corona is, dat iedereen er is. Maar het meeste voldoening heb ik van de jeugdkampioenschappen. De jonge ruiters hebben dit jaar geen EK om naar toe te werken. Zeker voor de ruiters die laatstejaars zijn in een leeftijdscategorie was het geweldig om op zo'n manier afscheid te nemen. Dat pleziert mij enorm. “

Ook Maarten van der Heijden, technisch directeur van de KNHS heeft niets dan lovende woorden. “Complimenten aan het team van de Peelbergen dat in zo'n korte tijd een kampioenschap heeft weten neer te zetten.”

Uitslag Nederlands Kampioenschap Senioren

1. Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Dante (v. Canturano), 2.08

2. Harrie Smolders (Grobbendonk) - Dolinn (v. Cardento), 6.91

3. Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Oak Grove's Carlyle (v. Casall), 7.56

Uitslag dagprijs

1. Marc Houtzager - Sterrehof's Dante, 1 stafpnt

2. Harrie Smolders - Dolinn, 1 stafpnt

3. Gerben Morsink (Beuningen) - Navarone Z, 4 stafpnt

Kijk hier voor alle startlijsten en uitslagen

Kijk hier voor de website van het NK

Kijk hier voor de livestream

  • Deel dit artikel