Marc Houtzager heeft dit jaar alle pijlen op Rotterdam gericht

EK
Nb Marc Houtzager Sterrehofs Calimero Ned D51 4359

Afgelopen weekend vond in de Brabanthallen (Den Bosch) The Dutch Masters / Indoor Brabant plaats. Top springruiter en trouw teamlid van het Nederlandse springteam, Marc Houtzager uit het Overijsselse Rouveen, maakte even tijd vrij voor een interview met ons.


Marc Houtzager heeft Nederland al vaak vertegenwoordigd op grote kampioenschappen. Hij vertelt: "Ik heb 2 EK's gereden en ben 1 keer reserve geweest. Ik reed in Windsor met Sterrenhof's Opium waar we 4e werden met het team. Individueel haalde ik helaas de finale niet. In Gotenburg reed ik met Sterrenhof's Calimero, maar dat was geen succes. Ik was individueel wel geplaatst voor de finale, maar die heb ik niet gereden i.v.m een hele rare plaatsingsconstructie, daardoor viel er niets te behalen.

Ook heb ik 2 WK's gereden, in Kentucky met Sterrenhof's Tamino en in Tryon met Sterrenhof's Calimero. In Tryon werden we 6e met het team, maar wat belangrijker was, we behaalden hiermee de kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2020. Dat was het doel, anders hadden we deze kwalificatie dit jaar op het EK in Rotterdam nog moeten bewerkstelligen.

Ik heb 2 keer tijdens de Olympische Spelen mogen rijden, in HongKong met Sterrenhof's Opium waar we met het team 4e werden. Individueel haalde ik een 8e plaats na een barrage om het brons. Na HongKong heb ik ook in Londen gereden, met Sterrenhof's Tamino. Ik reed dubbel 0 met het team en we behaalden de zilveren medaille. Individueel werd ik 9e.

Natuurlijk hoop ik dat bondscoach Rob Ehrens me opneemt in het team voor het EK in Rotterdam. Een EK in eigen land geeft wel iets meer druk, maar de voordelen wegen zwaarder. Er zal meer beleving zijn dan bij andere kampioenschappen en als er meer beleving is, zijn de prestaties meestal beter". We vragen Marc of het EK in zijn planning past mede in verband met de grote hoeveelheid (lucratieve) 5* wedstrijden tijdens het komende outdoorseizoen. Hij antwoordt bijna verontwaardigd en zeer beslist: "Natuurlijk ga ik voor het EK ! Wat mezelf betreft heb ik mijn planning dit jaar hier helemaal op gericht. Van de Global Champions League rijd ik lang niet alle wedstrijden en bovendien niet allemaal met Sterrenhof's Calimero. Na Jumping Amsterdam heeft hij al ruim een maand rust gehad en verder zal hij ook regelmatig rust krijgen. Kansen op medailles zie ik altijd voor Nederland, zowel voor mezelf als voor het team.

Ik vind het CHIO Rotterdam een geweldig concours, mede omdat ik er eigenlijk altijd goed rij, ik rij altijd vooraan mee. Met Sterrenhof's Opium ben ik al eens 3e en 4e geworden in de Grote Prijs en met Sterrenhof's Calimero een keer 3e, het lukt gewoon meestal in het Kralingse Bos. Met het team heb ik een keer gewonnen en we zijn een keer 2e geworden. Rotterdam is een goed concours op een mooie locatie. Elk concours heeft ander publiek en een andere sfeer en Rotterdam past bij mijn paarden en mij blijkbaar goed".

Wanneer we vragen naar Marc zijn favoriete plaats buiten het CHIO terrein in Rotterdam moet hij lachen: "Ik ken Rotterdam verder niet zo goed, ik kom er eigenlijk nooit. Al vind ik de bar van het hotel waar we altijd slapen wel heel gezellig. Mag ik ook een plaats op het CHIO terrein noemen ? Ik vind namelijk Pannekoekenhuis De Big erg leuk, daar wil ik altijd een keer eten tijdens het concours".

Een vaste schare supporters volgt onze oranje ruiters naar alle kampioenschappen. Waarom zouden zij dit jaar naar Rotterdam moeten komen ? Van deze vraag wordt de rustige Marc, die steeds even goed nadenkt over zijn antwoorden, enthousiast: "Rotterdam is normaal al een heel mooi evenement. En een EK in eigen land is natuurlijk heel speciaal. Een EK en ook nog eens in Rotterdam, dat moet bijna een succes worden. Ik heb gehoord dat er een andere indeling van het terrein komt, met het Stroodorp aan de Kralingse plas, dat klinkt ook veelbelovend. Ik zie ernaar uit. Iedereen moet gewoon komen kijken en ons aanmoedigen, een goede sfeer doet wat voor ons ruiters !"


  • Deel dit artikel