Maikel van der Vleuten wint Nederlandse titel bij Senioren

S3 VANDERVLEUTI

Op de weide waar hij als kind speelde werd Maikel van der Vleuten Nederlands Kampioen bij de senioren springruiters. In de afsluitende twee manches tellende wedstrijd bleef Maikel met een geweldig vechtlustige schimmelmerrie VDL Groep Eureka (Chin Chin x Quidam) dubbel foutloos en greep voor het eerst in de geschiedenis van de familie Van der Vleuten de kampioenstitel. "Ik heb hier in dit dorp mijn roots en woonde tot voor kort tegenover het wedstrijdterrein. Tijdens de ereronde bleef het publiek op de tribunes maar applaudisseren en dan merk je dat, ook al woon ik nu in Someren, ik een kind van Mierlo ben", aldus de kersverse Nederlands Kampioen.

Van der Vleuten begon het NK met een voortreffelijke zesde plaats in de openingswedstrijd en hield daarna de lei schoon in de tweede ronde, waardoor hij na twee wedstrijden was opgeklommen naar de vierde stek. In de afsluitende springproef noteerde Jur Vrieling met VDl Bubalu 12 strafpunten, waardoor hij van de voorlopige tweede plek terugviel naar de uiteindelijk 12de plek in de eindrangschikking. Vincent Voorn, die met de inmiddels 19-jarige Gestion Priamus Z (Pucci x Grannus) tegen vijf strafpunten was aangelopen, kreeg te maken met een paard dat in de tweede omloop iets ongehoorzaam werd, waarop Vincent de strijd staakte. Een terechte beslissing, omdat hij met zijn andere paard Quinlan (Quidam's Rubin x Acrobat) al vierde stond en met Priamus die positie niet kon verbeteren. Jeroen Dubbeldam, na twee wedstrijden leider in het klassement, kreeg in de eerste manche op de uitsprong van een dubbel, een brede oxer, een fout, waardoor hij terugzakte naar de tweede plaats, achter Maikel van der Vleuten. Wie vooral van de misstappen van de ruiters profiteerde was Rabo Talent van het Jaar Hendrik-Jan Schuttert met de uiterst onstuimige Winchester HS (Numero Uno x Nimmerdor). Zij bleven dubbel foutloos in de twee manches en pakten en passant ook nog even de dagprijs mee voor de rubriek, omdat zij in de eerste manche de snelste tijd van de foutloze combinaties hadden weten te noteren. Door deze voortreffelijke prestatie klom Schuttert van de 10de plek na twee wedstrijden op naar het brons.

"Ik vond het een mooi kampioenschap en deze titel is er één die ik altijd al wilde hebben. Ik ben ongelooflijk blij dat het nu gelukt is. Het moet ook eens op zijn plaats vallen. VDL Groep Eureka heeft tot op het laatste alles gegeven", vertelde Maikel van der Vleuten. Normaal is VDL Groep Verdi het eerste paard van Maikel, maar die heeft na de inspanningen van vorige week in de wereldbeker finale van Lyon nu rust. "Eureka is normaal mijn tweede paard. Zij heeft bewezen safe te zijn. In eerste instantie wilde ik met VDL Groep Sapphire naar dit kampioenschap, maar dat voelde nu niet goed. Daarom heb ik voor Eureka gekozen. Het was niet gemakkelijk voor haar, maar ze heeft een enorm vechtlustig karakter. Daar begint het altijd weer mee. Dit kampioenschap telt drie wedstrijden over vier dagen en alles begint eenvoudigweg met de juist instelling. Je kunt wel een plan hebben, maar dat moet wel goed worden uitgevoerd. Geen rijfouten maken en zorgen dat het paard van het hout afblijft. Ik ben heel erg gelukkig en het zal nog lang onrustig blijven in Mierlo!", aldus een breed lachende Maikel.

Jeroen Dubbeldam eindigde met Zenith SFN als tweede. "Natuurlijk mag ik even balen. We stonden twee dagen aan de leiding en als je dan tweede wordt ben je niet blij. Je tracht toch in zo'n kampioenschap het hoogst haalbare te realiseren, en dat is de titel. Als realist moet ik super tevreden zijn met mijn paard. De eerste dag winnen, de tweede wedstrijd foutloos. Nu maakten we een fout op een oxer, de uitsprong van een dubbel, en dat was mijn schuld. Ik kwam de dubbel heel mooi in, maar had met iets meer impuls naar de oxer moeten rijden. Daardoor haalden we de breedte net niet", vertelde Jeroen.

Hendrik-Jan Schuttert had zichzelf nog wel een podiumplaats toegedacht. "De ervaring hier in Mierlo leert je dat als je op zondag dubbel foutloos rijdt je bijna zeker op het podium staat. Winchester geeft me ondanks zijn bokkensprongen altijd weer een machtig gevoel. Hij was topfit en hij blijft voor mij vechten. Daarom rijd ik hem ook altijd met heel veel vertrouwen de ring binnen en ook vandaag heeft hij dat vertrouwen niet beschaamd".

Bondscoach Rob Ehrens vertelde dat hij tijdens het NK vele positieve zaken heeft gezien. "Ik ben, terug kijkend op het NK, zeer positief gestemd. Maikel heeft een ommekeer in zijn rijden bewerkstelligd. Hij zet zijn handigheid om in vaardigheid en maakt dingen nu af. Ik ben daarvan onder de indruk geraakt en vindt zoals hij de laatste tijd rijdt in één woord knap", aldus Ehrens.

Eindstand Nederlands Kampioenschap springen Senioren:

1) Maikel van der Vleuten (Someren) - VDL Groep Eureka (Chin Chin x Quidam de Revel) - 3.15

2) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - Zenith SFN (Rash R x Fuego du Prelet) - 4.00

3) Frank Schuttert (Ommen) - Winchester HS (Numero Uno x Nimmerdor) - 4.62

  • Deel dit artikel