Brons voor Maikel van der Vleuten!!!

KNHS
F78037 C4 4 C4 D 496 A 8 B1 B 558 B7 A5986 F2 1 105 c

In Londen won hij teamzilver, maar tijdens zijn derde Olympische Spelen is het Maikel van der Vleuten nu ook gelukt om een individuele Olympische plak te winnen! Als laatste starter in een zinderende barrage met zes medaillekandidaten wist de 33-jarige ruiter met zijn Beauville Z een ongekende prestatie neer te zetten. Door een foutloze rit in een snelle tijd mocht hij het brons in ontvangst nemen. Het goud was voor de Brit Ben Maher met de Nederlands gefokte Explosion W, voor de Zweed Peder Fredricson met All In werd het net als in Rio zilver. Marc Houtzager kreeg 13 strafpunten met zijn merrie Sterrehof’s Dante N.O.P. (v.Canturano), hij eindigde op de 21ste plaats.

Parcoursbouwer Santiago Varela had een zeer moeilijke proef gebouwd voor de 30 combinaties in de Olympische finale en voor vele favorieten sneuvelde onderweg hun Olympische droom. Slechts zes combinaties wisten de barrage te bereiken.

Maikel van der Vleuten

Adembenemend was de finalerit van Maikel van der Vleuten met zijn 11-jarige Beauville Z (v.Bustique). Naarmate het parcours vorderde kwam de combinatie steeds beter in het ritme en leek het alsof het lastige parcours steeds eenvoudiger werd. De ruiter uit Someren en zijn nog jonge paard plaatsten zich zeer knap voor de barrage.

Ontknoping in barrage

In de barrage over zeven hindernissen moest Van der Vleuten het opnemen tegen drie Zweden, een Japanner en een Brit. Als laatste starter zag Van der Vleuten dat al zijn collega’s foutloos bleven en dat de tijd per rit scherper kwam te staan. De 37.85 seconden van Ben Maher en zijn toppaard Explosion W haalde van der Vleuten net niet, maar zijn 38.90 seconden was goed voor het brons. De ontlading bij Van der Vleuten was dan ook zeer groot.

'Focus op het parcours'

"Je probeert vooraf niet aan een medaille te denken en te focussen op het parcours. We hebben gisteren allemaal kunnen zien hoe hoog het niveau hier is", aldus Maikel van de Vleuten. "In het basisparcours sprong Beauville op de eerste sprongen al met meer macht dan gisteren in het parcours. Hij had echt niks geleden onder de kwalificatiewedstrijd. Omdat ik snel was in de eerste ronde, had ik het voordeel dat ik als laatste in de barrage mocht starten. Mijn vader is bij de barrage gaan kijken en kon me precies vertellen dat iedereen foutloos was en dat er snel gereden werd. Ik weet dat ik ook snel kan zijn in een barrage en nam een beetje risico bij de dubbelsprong, maar daar sprong hij goed door heen. De nummers een en twee waren vandaag moeilijk te verslaan, dat zijn ook combinaties met veel ervaring. Dit is voor mij een bronzen gouden medaille.”

Ehrens: 'Brons met gouden rand'

“Echt de rillingen! Ik vind dit een bronzen medaille met een gouden rand, een dikke gouden rand. Als je kijkt naar de prestatie met Beauville, de winnaar Ben Maher met Explosion een combinatie die al jaren op het hoogste niveau opereert en al heel veel heeft gewonnen en als tweede H&M All In die in Rio al zilver won. Om daar dan als broekie derde te worden vind ik geweldig. En dan bedoel ik niet Maikel, maar de combinatie. Beauville heeft maar één landenwedstrijd gelopen, in Rotterdam. We hebben dit plan gemaakt, ik geloofde erin, Maikel geloofde erin en Eric geloofde erin. Dan vind ik dit toch een geweldige prestatie!”

Marc Houtzager

Als negende starter in het basisparcours verscheen Marc Houtzager met enige vertraging in de Olympische piste met de 13-jarige merrie Sterrehof’s Dante N.O.P. (v.Canturano). De eerste zes hindernissen nam de combinatie zonder problemen, maar van hindernis 7, een lichtgekleurde hoge oxer met een breedte van 1.65m, viel de achterste paal in het zand. Op hindernis 10 en 11 volgden nog twee fouten. Met 13 strafpunten eindigde de ruiter uit Rouveen op de 21e plaats.

Houtzager was niet verbaasd over de zwaarte van de proef. “Het is een Olympische finale, dus we hadden niet anders verwacht. Het was niet de ronde waar ik op gehoopt had”, sprak Houtzager na zijn rit. “Ik kwam niet mooi naar die oxer toe en daar had ik mijn paard iets beter moeten ondersteunen. Naar het water kwam ik ook te groot, daardoor kwam de fout erna. Het waren twee rij-fouten die ik niet had hoeven maken.”

Dat Houtzager met vertraging de piste in reed kwam omdat zijn merrie op het voorterrein stopte op de laatste trainingshindernis en hij iets meer tijd mocht nemen om haar voor te bereiden. “Misschien dat ik daarom ook niet het rondje reed wat ik had kunnen hebben. Maar dat is geen excuus.”

Podium:

Goud: Ben Maher (GBR) – Explosion W (v. Chacco-Blue), 0/0/37.85 sec.

Zilver: Peder Fredricson (ZWE) – All In (v. Kashmir van Schuttershof), 0/0/38.02 sec.

Brons: Maikel van der Vleuten – Beauville Z (v. Bustique), 0/0/38.90 sec.

Vervolg springen

Donderdag is een rustdag en vindt de tweede veterinaire keuring voor de paarden plaats. Vrijdag 6 augustus begint voor de springruiters de landenwedstrijd. In de kwalificatiewedstrijd (Tabel A, niet op tijd) gaan 20 landenteams van start met elk drie ruiters. Alle teams beginnen weer met een schone lei. De beste tien landenteams plaatsen zich voor de finale op zaterdag 7 augustus. De finale gaat over één parcours (Tabel A, niet op tijd) en ook hier beginnen alle ruiters met de teller op nul. In geval van een gelijk aantal strafpunten volgt er een barrage om het eremetaal.

Klik hier voor de uitslag..

  • Deel dit artikel