Longines League of Nations: Maak kennis met het Belgische team

FEI
FCV Prijsuitreiking J02 team final FCV 1655b

Met het eerste seizoen van de Longines League of Nations™ dat van start gaat in februari, gaan we de komende weken nader in op de 10 landen die zich hebben gekwalificeerd om als eerste de nieuwe trofee hoog te houden tijdens de finale in Barcelona.

Vandaag bekijken we België...

De voormalige winnaars van de Longines FEI Jumping Nations Cup™ Final in Barcelona (ESP) in 2022 en Europese kampioenen in Rotterdam 2019, België, beloven een opwindende en ervaren toevoeging te zijn aan de Longines League of Nations™ competitie waar de crème de la crème elkaar zal treffen in vier ronden.

De Longines League of Nations™ serie van 2024 is een revolutionair vervolg van de zeer succesvolle FEI Jumping Nations Cup™ serie. Als deelnemer aan deze nieuwe competitie omarmt België de uitdaging en willen de Belgische springruiters graag een belangrijke rol spelen in de steeds veranderende wereld van de paardensport, benadrukt Silke Hamerlinck, Hoofd Communicatie van de Belgische Ruitersportfederatie: "We zijn vereerd om als land deel uit te maken van dit evenement en met de top 10 landen te strijden in vier wedstrijden en de finale. Dat belooft topsport!"

Betrokken bij oprichting FEI

In België geniet de springsport een gepassioneerde aanhang; het land behoorde tot de oorspronkelijke 8 naties die de FEI oprichtten in 1921. De diepgewortelde hippische traditie en de passie voor de sport dragen bij aan een pool van springtalenten die wereldwijd uitblinken. Chef d’équipe Peter Weinberg, nationale coach sinds 2017, selecteert zijn teamleden zorgvuldig en werkt met hen naar excellente prestaties, terwijl het hele land achter hen staat.

België's recente internationale successen versterken hun reputatie als powerhouse in de springsport. Van de Olympische Spelen van Tokyo 2020, waar ze de bronzen medaille voor het team wonnen, tot de overwinning tijdens het EK in Rotterdam in 2019. En natuuurlijk de overwinning in de Longines FEI Jumping Nations Cup™ Finale in 2022 die hun dominantie als drievoudig Nations Cup Final-kampioenen bevestigde - een prestatie die ze dit jaar hopen te herhalen.

Promotie voor de sport in België en wereldwijd

We spraken met Chef d’équipe Peter Weinberg over wat de Longines League of Nations serie voor hen belooft dit jaar:

"België heeft een sterk hippisch erfgoed; ik zie de Longines League of Nations™ als een kans om de Belgische kijk op paardensport te presenteren en onze reputatie te versterken. We kunnen onze toewijding aan de paardensport te tonen en uitblinken op het wereldtoneel. Met de steun van het onze fans in het hele land willen we indruk maken, niet alleen in België maar wereldwijd.

De Longines League of Nations™ biedt een competitie op het hoogste niveau, wat ons als gekwalificeerden de kans geeft om ons topteam te laten strijden tegen andere topteams die hoog op de wereldranglijst staan. Dit is een geweldige gelegenheid om onszelf met hen te meten en topresultaten te behalen, niet alleen in de League, maar ook als onderdeel van onze training op de weg naar de Olympische Spelen in Parijs. Daarnaast geloven we dat deze serie niet alleen een goede promotie is voor het Belgische springen, maar ook voor de sport wereldwijd. Het doel moet altijd in zicht blijven: om te allen tijde ons land op een voortreffelijke wijze te vertegenwoordigen, "

Platform voor topatleten

De Longines League of Nations™ is een platform voor topatleten. Hoe ga je deze kans te benutten om de volgende generatie Belgisch talent in de paardensport te inspireren en ondersteunen?

"Voor elke ruiter en elke eigenaar is het grootste doel om een paard te hebben dat voor je land deelneemt aan een FEI Nations Cup. We hebben een duidelijk traject, beginnend met 3*, vervolgens naar 4*, en uiteindelijk - als hoogtepunt - de Longines League of Nations™ als het hoogste niveau vóór internationale kampioenschappen. Goede prestaties maken de weg duidelijk voor degenen die hieraan beginnen en geeft hen haalbare doelen om naar te streven. We hopen ook dat door zoveel mogelijk te communiceren over de Longines League of Nations™, via alle mogelijke kanalen, we een zo breed mogelijk publiek kunnen bereiken."

Heb je een advies voor jonge ruiters die ernaar streven om hun land te vertegenwoordigen in internationale paardensportevenementen zoals deze?

"Ik geloof niet dat we geld of woorden nodig hebben om onze jonge Belgische ruiters aan te moedigen om op nationaal niveau te rijden - ze zijn allemaal zeer gemotiveerd! Er is een sterke progressieve route die begint bij 3*, door langzaam en grondig te trainen bereiken ze het hoogste niveau en mogen ze voor hun land uitkomen.

Terwijl het Belgische springteam zich voorbereidt op de Longines League of Nations™ van 2024, hangt opwinding in de lucht. Met de nodige overwinningen in de zak en de steun van een natie, staat Team België klaar om streven naar excellentie en een nieuwe overwinning.

Mis niets van de Longines League of Nations via FEI TV zodra de serie start in Abu Dhabi op 11 februari.

  • Deel dit artikel