Lisanne Zoutendijk op weg naar finale in Rotterdam

Zoutendijk prijsuitr cropped

De openingswedstrijd van de KNHS-Felix Juristen Cup competitie in Nieuw en Sint Joosland werd gewonnen door Lisanne Zoutendijk met Champ of Class (v. Champion de Luze). Ook in de tweede wedstrijd in Assen werd gewonnen door Lisanne Zoutendijk maar nu met Kostendrukker's Amaretto (v. Alfred). In Genemuiden,de derde wedstrijd in deze reeks, was dezelfde amazone de sterkste, opnieuw met Champ of Class. Vandaag in de vierde wedstrijd, die in Manege Reigershof in Oud-Gastel werd verreden, eindigde Zoutendijk met Champ of Class op de eerste en met Kostendrukker's Ammaretto op de tweede plaats. Het brons was dit maal weggelegd voor Demy Kurstjens met Kingsley Ciske (v. Composer van de Beekerheide), die in de eerste wedstrijd ook op de derde plaats eindigde.

Mathie Boomaars was één van de drie juryleden en hij vertelde na afloop deze wedstrijd met veel plezier te hebben gejureerd. "Dat plezier komt voort uit het hoge niveau waarop deze kinderen rijden. De eerste tien scoorden 68% of hoger en realiseerden daarmee een kaderscore. Als je in de breedte de kwaliteit steeds ziet toenemen, dan is jureren leuk werk! Volgens mij heeft bondscoach Tineke Bartels een luxeprobleem", aldus Boomaars.

Lisanne Zoutendijk won de wedstrijd dankzij een zeer correct gereden foutloze proef. "Champ of Class is gedurende de gehele wedstrijd steeds heel mooi aan het bit. De combinatie blonk uit in de eenvoudige galopwissels, waarbij de overgangen heel mooi werden gereden. Ook in de stap scoort deze combinatie hoge punten. Omdat de proef zich kenmerkte door een hele mooie harmonie en schitterende aanleuning kom je tot een score van dik 75%", vertelde Boomaars.

Ook over de proef van Zoutendijk met Kostendrukker's Amaretto was Boomaars lovend. "Aan de pony zie je dat hij met plezier zijn werk doet. Steeds een mooi beeld om naar te kijken. Het verschil met de winnaar is echter dat je in draf net iets meer draagkracht vanuit het achterbeen zou willen zien. Als de pony in draf net iets meer gewicht op het achterbeen zou brengen, wat in galop wel heel mooi lukt, zou dat het beeld positief beïnvloeden", vertelde Boomaars.

De als derde eindigende Demy Kurstjens liet met Kingsley Ciske prachtig gezette galopreprises met veel sprong zien. "Daarin scoorde Demy erg goed. Jammer was dat de pony het in de staponderdelen soms iets laat zitten. In deze onderdelen zou de pony net iets losser door het lichaam mogen bewegen en in de uitgestrekte stap zou hij ook iets meer ruimte mogen winnen", aldus Boomaars.

De KNHS-Felix Juristen Cup heeft als belangrijkste doel de ontwikkeling van de Nederlandse ponycombinaties klasse Z2 dressuur te bevorderen en dient als belangrijk selectiecriterium voor dekadervorming. Deelname staat open voor combinaties die zijn opgenomen in de klasse Z2 dressuur categorie D die minimaal 2x 63% hebben behaald in de FEI Landenproef, Individuele proef of Inleidende proef. Ruiters mogen in 2014 de maximale leeftijd van 16 jaar bereiken.
De finale vindt plaats tijdens het CHIO Rotterdam.

Uitslag KNHS-Felix Juristen Cup Oud Gastel

Klasse Z2 proef:

1) Lisanne Zoutendijk (PC Argonaut, St. Willebrord) - Champ of Class (v. Champion de Luxe) - 75.34%

2) Lisanne Zoutendijk - Kostendrukker's Amaretto (v. Alfred0 - 72.74%

3) Demy Kurstjens (PC de Leijeruiters, Helvoirt) - Kingsley Ciske (v. Composer van de Beekerheide) - 71.54%

  • Deel dit artikel