Landenwedstrijd spannend tot laatste seconde: Goud voor Oranje

Prijsuitreiking Nations C Up dressuur

Een bloedstollende ontknoping in de landenwedstrijd dressuur op CHIO Rotterdam vandaag! Na de Spécial stond team Oranje precies gelijk met concurrent Amerika. Alles hing dus af van de beste Nederlandse combinatie in de Kür op de muziek. Diederik van Silfhout kwam minder dan een half procentje te kort op Kür winnares Tinne Vilhelmson en nummer twee Steffen Peters. Zijn score van 79.425% bleek toch voldoende om de winst in de landenwedstrijd binnen te slepen en zo ging Nederland met het felbegeerde goud naar huis. Amerika werd tweede, het brons was voor Zweden.

Niet alleen was er de hele dag fantastische dressuur te zien in het Kralingse Bos, ook bleef het tot op het allerlaatste moment spannend wie er met de felbegeerde winst in de landenwedstrijd naar huis ging. Na de Spécial vanmiddag, waarin Adelinde Cornelissen alleen Laura Graves voor zich hoefde te dulden en Hans Peter Minderhoud tegen wat fouten opliep en op een ietwat teleurstellende vijfde plek eindigde, moesten de andere twee Nederlandse combinaties rijden voor wat ze waard waren in de Kür op muziek, om het goud veilig te stellen. Naast de drie beste resultaten in de Grand Prix, tellen voor de landenwedstrijd namelijk de resultaten van beide Spécialproeven en de beste Kür op muziek mee voor de einduitslag.

“Daarom hebben Hans Peter en Adelinde ook de Spécial gereden”, verklaart bondscoach Johan Rockx. “Die uitslagen zijn heel belangrijk. Hans Peter had dan wel een wat mindere dag, maar die had in de Grand Prix natuurlijk al super gereden. Adelinde is een apart geval: zo gefocust en geconcentreerd een topresultaat neerzetten.”

Na de eerste twee onderdelen hing er veel af van de prestaties van de Nederlanders in de Kür op muziek. Eerste starter Daniëlle Heijkoop had haar Siro weer goed bij de les en reed een ijzersterke kür, maar mocht daar slechts 73.675% voor in ontvangst nemen. Steffen Peters reed vervolgens zijn kür met hoge moeilijkheidsgraad met het mes tussen de tanden: 79.650%. Ondanks de fantastische piaffe en passage die Arlando onder Diederik van Silfhout vervolgens aan het dolenthousiaste publiek liet zien, kwam de Lunterense ruiter nét niet over de score van Peters heen. Dat deed wel laatste starter Tinne Vilhelmson-Silfvén met Don Auriello. Harmonieus danste de combinatie naar de winst in deze rubriek, al bedroeg het verschil met de nummers twee en drie nog geen half procent.

Door de minieme verschillen was het tot en met de prijsuitreiking onduidelijk welk land er met het teamgoud en de eer ging strijken. Dit bleek Nederland te zijn. Rockx: “Mijn eerste landenwedstrijd als bondscoach en dan meteen goud. Deze eerste observatiewedstrijd voor Rio heb ik als bijzonder positief ervaren. Als je ziet hoe professioneel onze ruiters bezig zijn en hoe goed ze rijden, kan ik niet anders dan diep onder de indruk zijn.”

Landenwedstrijd:

 1. Nederland, 460.167 (Hans Peter Minderhoud/Johnson; Diederik van Silfhout/Arlando; Adelinde Cornelissen/Parzival; Daniëlle Heijkoop/Siro)
 2. USA, 455.649 (Laura Graves/Verdades; Steffen Peters/Legolas; Kasey Perry-Glass/Goerklintgaards Dublet; Shelly Francis/Doktor)
 3. Zweden,444.537 (Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello; Patrik Kittel/Deja; Juliette Ramel/Buriel KH; Rose Mathisen/Zuidenwind)

CDIO5* Grand Prix Kür op muziek:

 1. Tinne Vilhelmson-Silfvén (ZWE), Don Auriello (v. Don Davidoff), 79.750%
 2. Steffen Peters (USA), Legolas (v. Laomedon), 79.650%
 3. Diederik van Silfhout (NED), Arlando NOP (v. Paddox), 79.425%
 4. Daniëlle Heijkoop (NED), Siro (v. Gribaldi), 73,675%

CDIO5* Grand Prix Spécial:

 1. Laura Graves (USA), Verdades (v. Florett Ass), 80.294%
 2. Adelinde Cornelissen (NED), Jerich Parzival (v. Jazz), 79.216%
 3. Juliette Ramel (ZWE), Buriel KH (v. Osmium), 74.510%
 4. Hans Peter Minderhoud (NED), Glock’s Johnson TN NOP, 73.980%

Klik hier voor de volledige uitslag

 • Deel dit artikel