KNHS Talententeam 2018 gepresenteerd

270 TC Athene U25 NIEUWENHUIS Jeanine FCV3060

Nieuwe en vertrouwde gezichten presenteerden zich vanmiddag tijdens The Dutch Masters - Indoor Brabant als het KNHS Talententeam 2018 van de paardensportbond. Twaalf ruiters, waaronder twee nieuwe talenten, krijgen dit jaar van KNHS de ondersteuning om zich optimaal voor te bereiden op een succesvolle carrière met als doelstelling het Olympisch en Paralympisch kader voor de senioren. Het KNHS Talententeam bestaat uit vier dressuurruiters, drie eventers, vier springruiters en een para-dressuuramazone.

De twaalf leden van het KNHS Talententeam zijn door de bondscoaches gezamenlijk geselecteerd uit een grote groep talenten die voortkomen uit het succesvolle Talentenplan van de KNHS. De leden van het KNHS Talententeam zijn allen niet ouder dan 25 jaar en actief in een van de olympische of de paralympische disciplines.

Dressuur

Vanuit de discipline dressuur zijn vier amazones geselecteerd die ook vorig jaar in het team zaten: Anne Meulendijks, Jeanine Nieuwenhuis, Maxime van der Vlist en Denise Nekeman. Alle vier maakten zij deel uit van het team dat afgelopen zomer deelnam aan het Europees Kampioenschap U25 en daar met het team zilver wonnen.

Anne Meulendijks Toppaard: MDH Avanti N.O.P.

Anne Meulendijks werd in 2017 Nederlands kampioene U25, won bij het CHIO Aken alles wat ze kon winnen in de U25, was lid van het zilver winnende team op het EK U25 en won daar ook individueel zilver. Prestaties die haar de titel KNHS Talent van het Jaar 2017 opleverde. Tijdens Indoor Brabant dit jaar maakte ze haar wereldbekerdebuut. Haar paard MDH Avanti N.O.P. is het eerste paard uit het U25-dressuurkader dat door de Stichting Nederlands Olympiade Paard is vastgelegd.

Jeanine Nieuwenhuis Toppaard: TC Athene

Jeanine Nieuwenhuis is al jaren een vaste waarde voor een van de jeugdteams. De amazone wordt getraind door Tim Coomans. Vorig jaar maakte Jeanine met succes de overstap van de Young Riders naar de U25. Tijdens het KNHS Indoorkampioenschap 2018 won Jeanine met TC Athene goud in de U25 klasse met zeer sterk gereden proeven.

Denise Nekeman Toppaard: Boston

In 2017 werd Denise kampioen U-25 bij de KNHS Indoor Kampioenschappen in Ermelo met Boston STH, in 2018 debuteerde ze bij de senioren tijdens dit kampioenschap met een knappe derde plaats. In 2017 was er ook zilver op het NK Outdoor U-25 en zilver met het team op het EK U-25. Denise was ook lid van het U25 team dat in Aken met het team overwon.

Maxime van der Vlist Toppaard: Bailey

De amazone uit Baarle-Nassau won twee jaar op rij teamzilver op het EK U25 en was in 2017 lid van het Nederlands team dat de eerste landenwedstrijd U25 op het beroemde CHIO Aken won. Maxime werkt en traint bij stal Fiechter in België. Op het dit jaar verreden KNHS Indoorkampioenschap won ze met haar topper Bailey zilver in het U25 kampioenschap.

Springen

In de discipline springen zijn Sanne Thijssen, Lisa Nooren en Kevin Jochems wederom van de partij. Nieuw in het Talententeam is Kim Hoogenraat.

Lisa Nooren Toppaard: VDL Groep Sabech d’Ha Teamlid

De in het Belgische Engis wonende Lisa Nooren won als Young Rider in 2017 brons op het NK voor senioren in Mierlo. In het kampioenschap voor Young Riders won ze daarnaast ook nog eens zilver. In 2017 behaalde Lisa twee zeges in Grote Prijzen: In Kronenberg met Dienellie en in Opglabbeek met VDL Groep Centora de Wallyro.

Sanne Thijssen Toppaard: Con Quidam

Sanne Thijssen (Sevenum) was in 2016 Talent van het Jaar en werkte in 2017 gestaag verder aan haar loopbaan. In 2017 was ze een vaste waarde voor het Young Riders team in diverse landenwedstrijden. Sanne won in 2017 twee Grote Prijzen, in Dortmund met Con Quidam en in Zuidbroek met Ulena.

Kevin Jochems Toppaard: Captain Cooper

Na een succesvolle periode bij de jeugd maakte Kevin Jochems in 2017 de overstap naar de senioren. Een van zijn mooie resultaten in 2017 was winst met Captain Cooper in de 1.50m Grote Prijs in het Portugese Villamoura. Kevin traint en werkt bij Leon Thijssen in Sevenum.

Kim Hoogenraat Toppaard: Donatella L’Éspoir

De uit Lijnden afkomstige Kim Hoogenraat won in 2017 met Caesar het Nederlands kampioenschap springen voor Young riders. Tijdens het EK in Samorin was ze met een vierde plaats de beste Nederlander. In 2017 was Kim ook lid van het team dat in Wierden de landenwedstrijd won en won ze in Opglabbeek de Grote Prijs (1.45m).

Eventing

Janneke Boonzaaijer en Janou Bleekman waren ook in 2017 lid van het Talententeam. Nieuw in het Talententeam is Sanne de Jong.

Janneke Boonzaaijer Toppaard: Campbelle WS

Janneke Boonzaaijer was vorig jaar lid van het team dat zilver won op het EK Young Riders in Millstreet, individueel eindigde ze daar als zevende met Campbelle WS. Op haar thuisbasis in Renswoude won Janneke in 2017 brons op het NK Young Riders.

Janou Bleekman Toppaard: Granntevka Prince

Janou Bleekman woont in Exeter (Groot-Brittannië) en hoort sinds 2015 bij het Talententeam. Vorig jaar won Janou met Granntevka Prince brons op het EK voor Young Riders en was ze lid van het team dat daar zilver won. Met Caliari Kiko reed Janou in Waregem in september ook haar eerste Nations Cup wedstrijd bij de senioren.

Sanne de Jong Toppaard: Enjoy Teamlid

In 2017 maakte Sanne de Jong (Aalsmeer), met haar toen pas achtjarige paard Enjoy een goede overstap naar het 3* niveau. Op de wedstrijden in Luhmuhlen en de Nations Cup van Houghton Hall reed de combinatie sterk rond. Op het NK senioren in Boekelo won Sanne brons en was ze ook lid van het Nederlands team dat daar in de finale van de FEI Nations Cup vijfde werd.

Para-dressuur

Paralympisch amazone Estée Gerritsen was ook al lid van het KNHS Talententeam, maar had pech met haar paard. Met haar nieuwe troef heeft ze dit jaar al verschillende mooie resultaten geboekt.

Estée Gerritsen Toppaard: Windsor

Estée Gerritsen moest door veterinaire problemen van haar paard Exquis Onassis op het laatste moment afzien van deelname aan de Paralympische Spelen van Rio. Daarna werd het even relatief stil rond de amazone uit Duiven, maar inmiddels heeft zij in de hengst Windsor een goed paard gevonden waarmee ze hard aan de weg timmert en al een overwinning boekte in de KNHS-Witte Van Moort Para Dressuur Trophy.

Over het KNHS Talententeam

Voor de KNHS Talententeamleden betekent opname in het team een erkenning en waardering van hun talent, sportieve prestaties en motivatie. De KNHS-bondscoaches spreken hiermee een groot vertrouwen uit in hun toekomst en erkennen hen als de grootste talenten van de Nederlandse paardensport.

De teamleden krijgen een budget waarmee extra trainingen en begeleiding voor hun topsportcarrière bekostigd kan worden. De teamleden mogen niet ouder zijn dan 25 jaar en zij moeten op termijn in staat zijn aansluiting te vinden bij het Olympisch/Paralympisch seniorenkader. Opname in het KNHS Talententeam is de hoogste erkenning die je binnen het KNHS Talentenplan kan krijgen. Daarnaast behoren ook alle jeugdkaderleden, 120 nationale Beloften (gescout op de nationale KNHS Talentendag) en 40 perspectieven tot het KNHS Talentenplan. Deze groepen worden vanuit het KNHS Talentenplan door de topcoaches en-trainers van het KNHS Trainersplatform begeleid.

Over het KNHS Talentenplan

Het KNHS Talentenplan is het talentherkenning- en ontwikkelingsprogramma van de KNHS waarbinnen talentvolle paardensporters ondersteund worden in hun ontwikkeling tot topsporter. Ieder jaar worden circa 200 ruiters tijdens trainingen en bijeenkomsten begeleid door de KNHS-bondscoaches, trainers uit het KNHS Trainersplatform en andere experts. Het samenbrengen van toppers en talentvolle ruiters is een van de belangrijkste principes. Bij de Olympische en Paralympische disciplines dressuur, para-dressuur, springen en eventing kent het Talentenplan drie niveaus: internationaal talent, nationaal talent en nationale belofte. Instromen in het KNHS Talentenplan is op alle niveaus mogelijk. Naast de Olympische en Paralympische disciplines is binnen het Talentenplan ook aandacht voor de disciplines endurance, mennen, voltige en reining. De leden van het KNHS Talententeam zijn de meest succesvolle ruiters en amazones in hun discipline en leeftijdscategorie en daarmee de ambassadeurs van het KNHS Talentenplan.

Volg de prestaties en activiteiten van het KNHS Talententeam via www.facebook.com/talentenplan. Meer informatie over het KNHS Talentenplan vind je op www.knhs.nl/talentenplan.

  • Deel dit artikel