KNHS-Felix Juristen Cup opnieuw voor Lisanne Zoutendijk

Lisanne Zoutendijk Champ Of Class

De KNHS-Felix Juristen Cup werd zoals verwacht een prooi voor Lisanne Zoutendijk met haar pony Champ of Class. Zij won dit jaar alle wedstrijden in deze competitie waarin zij van start ging. In de finale, die op het CHIO Rotterdam werd verreden, won Lisanne zowel de landenproef als de Freestyle.

De tweede plaats was weggelegd voor Demy Kurstjens met Kingsley Ciske, terwijl de derde plaats in deze finale was weggelegd voor Esmee Donkers met Boticelli. In de landenproef was die derde plek voor Febe van Zwambagt met FS Coco Jambo, die met een wild card aan de start kwam.


Voor bondscoach Tineke Bartels was vooral de landenproef waarin 15 combinaties van start gingen van belang. "Deze landenproef was de laatste selectiewedstrijd voor het EK dat in Ierland gaat plaatsvinden. Daarin zijn een aantal combinaties van start gegaan met een wild card, waaronder Febe. Die heeft de haar geboden kans volledig benut door als derde te eindigen", vertelde Bartels, die ook spreekt van een luxeprobleem. "Ik heb heel veel foutloze proeven gezien en de combinaties zitten dicht bij elkaar. Niet alleen in deze wedstrijd, maar ook in de wedstrijden die aan deze Rotterdamse krachtmeting vooraf zijn gegaan". De bondscoach was ook zeer te spreken over het hoge niveau van alle combinaties in deze finale. "Alle ruiters hebben sterk gereden en voor mijn gevoel was de volgorde die de jury in de beide wedstrijden had de juiste".

De zege ging afgetekend naar Lisanne Zoutendijk. "Lisanne heeft Champ of Class nu al in een fantastische vorm en ik hoop dat zij in staat is om deze topvorm te behouden. Het hele goede van deze combinatie is dat zij in haar proeven nergens een steekje laat vallen. Lisanne werkt zeer geconcentreerd haar proef af en heeft de totale controle. Daarbij beweegt Champ of Class in stap, draf en galop zeer sterk", vatte Bartels zowel de landenproef als de Freestyle van Zoutendijk samen.
In de ogen van Bartels beschikt de pony Kingsley Ciske van Demy Kurstjens die als tweede eindigden over vele mogelijkheden. "De pony heeft zeer sterke bewegingen en gaat met erg veel expressie door de baan. Daarbij is Demy een amazone met heel veel potentie".
De combinaties die met een wild card reden konden niet van start gaan in de Freestyle, waardoor Esmee Donkers die met Boticelli als zesde eindigde in de landenproef in de Kűr derde werd en daarmee ook als derde eindigde in de competitie.
Joëlle Peters die met Haasendonk's Sultan in de landenproef met een nipte voorsprong op Donkers als vijfde eindigde werd in de Freestyle geklopt door Donkers, waardoor Peters in de eindstand van de KNHS-Felix Juristen Cup voorbij werd gestreefd en als vierde eindigde.

De KNHS-Felix Juristen Cup bestaat uit zes selectiewedstrijden met een finale op het CHIO Rotterdam en heeft als belangrijkste doel de ontwikkeling van de Nederlandse ponycombinaties klasse Z2 dressuur te bevorderen en dient als belangrijk selectiecriterium voor de kadervorming. Deelname staat open voor combinaties die zijn opgenomen in de klasse Z2 dressuur categorie D, die minimaal 2 x 63% hebben behaald in de FEI Landenproef, individuele proef of inleidende proef. Ruiters mogen in 2014 de maximale leeftijd van 16 jaar bereiken.

  • Deel dit artikel