Johan Rockx blikt terug op 2016

Johan Rockx 5182

We vroegen aan de bondscoach dressuur, Johan Rockx, om terug te blikken op het afgelopen hippisch jaar. Voor Rockx een bijzonder jaar, hij trad in maart aan als assistent bondscoach en vertrok uiteindelijk als bondscoach met het dressuurequipe naar Rio. "In Rotterdam lukte het wel," aldus Johan Rockx.

In maart van dit jaar was duidelijk dat de gezondheid van Wim Ernes hem niet in staat stelde zijn taken als bondscoach voor de dressuurruiters uit te kunnen oefenen. Aan Johan Rockx werd gevraagd om als assistent bondscoach op te treden. Johan Rockx heeft vanaf dat moment heel veel overleg met Wim Ernes gehad over de voorbereidingen op de belangrijkste wedstrijd van het jaar, de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ongeveer 8 weken voor het evenement werd officieel bekend dat Wim Ernes zelf niet in staat zou zijn om het team in Rio te begeleiden. Dat was ongeveer gelijk met het CHIO Rotterdam, waar het Nederlandse team onder leiding van Johan Rockx de landenwedstrijd wist te winnen.

Helaas, Rio verliep anders dan verwacht. Het Olympische avontuur begon met de insectenbeet die Parzival en Adelinde Cornelissen uitschakelden. “Verschrikkelijk,” aldus Johan Rockx. “Toch hebben de mannen (redactie: Edward Gal, Hans Peter Minderhoud en Diederik van Silfhout) na dat incident gedaan wat er van hen verwacht werd. Ze hebben echt goed gereden. Alleen kwamen we 1,1% tekort om een medaille mee naar huis te mogen nemen. Wat tot aan de Olympische Spelen wel lukte, lukte in Rio helaas net niet. ”

Verdrietig genoeg werd al snel duidelijk dat herstel er voor Wim Ernes niet meer inzat en hij zijn taken als bondscoach niet meer zou kunnen vervullen. Desondanks was het overlijden van Wim Ernes in november van dit jaar voor Johan Rockx een grote schok. “Ik kende Wim natuurlijk al vele jaren maar juist dit jaar hebben we samen zoveel contact gehad en heb ik hem van nog dichterbij leren kennen. Het was een fantastische man die zoveel goede dingen voor de sport heeft gedaan. En het is verschrikkelijk dat we hem nu al hebben moeten verliezen.”

Met Rockx was vooraf afgesproken dat zijn aanstelling als bondscoach t/m de Olympische Spelen zou duren. Daarna zou hij zich weer gaan richten op zijn eigen bedrijf en de begeleiding van zijn 15 jarige dochter die afgelopen zomer als jongste dressuuramazone haar Grand Prix startte.

  • Deel dit artikel